BlogConsumentengedragMarkethings.net inspireert

Social experiment van Fashion Revolution: Doneren of kopen?

Welke (vrouwelijke) student geniet er niet van, een kledingstuk of sieraad gekocht tegen een spotprijs. Je zit op kamers, gaat graag een drankje doen en baalt als je weer moet wachten op salaris of stufie omdat je blut bent. Toch wil je graag nieuwe kleding dus ga je op koopjesjacht. Maar sta je er ooit bij stil waar deze goedkope kleren vandaan komen? Er was eerder al veel ophef over gevonden labels in kleding van Primark waarop teksten stonden als ‘Forced to work, exhausting hours’ en ‘Degrading sweatshop conditions’. Nu is er echter een social experiment uitgevoerd door de non- profit organisatie Fashion Revolution, waarbij een schokkend filmpje viral gaat.

vending-machine-social-experiment-2-euro-t-shirt-fashion-revolution-92

De non- profit organisatie Fashion Revolution plaatste een automaat op straat in Berlijn met witte t-shirts voor maar liefst twee euro per stuk. Uiteraard waren er genoeg geïnteresseerden die zo een wit t- shirt wilde hebben en twee euro in de automaat gooiden. Maar wat toen gebeurde.. De automaat laat een filmpje zien over kinderarbeid. Kinderen krijgen maar liefst 13 cent per uur, terwijl ze helemaal uitgeput zijn en toch moeten blijven doorwerken. Een schokkend filmpje waar je kippenvel van krijgt. Na het zien van het filmpje is de keuze aan jou. Doneren of een t- shirt. Zoals verwacht is (bijna) iedereen bereid om de twee euro te doneren.

Bekijk hieronder het filmpje:

‘People care if they know’

Door het uitvoeren van dit experiment wil de non- profit organisatie Fashion Revolution mensen laten nadenken over hoe zij kleren kopen. De video is gepubliceerd op 24 april, de fashion revolution day. Waarom? Op 24 april 2013 stortte een textielfabriek in Bangladesh in, waarbij maar liefst 1133 arbeiders om het leven zijn gekomen. Arbeiders die kleren maakte voor Amerikaanse merken, onderbetaald werden en daarnaast ook nog eens non- stop werkte. Fashion Revolution pleit voor betere en veiligere arbeidsomstandigheden en daarnaast een beter salaris.

Wat zou jij doen? En zal je er in de toekomst meer rekening mee houden of ga je gewoon weer naar winkels als Primark om je kleren te kopen?

The following two tabs change content below.

Kim van Loo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.