Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

Social media analyse: wat kun je ermee?

studenten

Alleen in Nederland al worden dagelijks een paar miljoen berichten per dag gedeeld via sociale media. Daarin zitten onmisbare inzichten voor marketeers. Ga maar na: de marketeer van HEMA wil weten hoe er over de broodjes worst wordt gesproken en de marketeer van Rabobank wil weten hoe er over de nieuwe app wordt gepraat online. Je kunt als student voor €12,- per jaar via Surf een Coosto-licentie afsluiten om social media mee te analyseren. In deze blog laat ik aan de hand van enkele voorbeelden zien wat je zoal kunt met onze studenteneditie.

Thierry Thijssen van Coosto verzorgt op dinsdag 15 maart een gastcollege over social media analyse bij de Markethings Week. Klik hier voor informatie voor studenten en docenten over de studenteneditie van Coosto.

1. Merk monitoren

Van ieder merk in Nederland kun je monitoren wat erover wordt gezegd op sociale media. Dit kan Rabobank of BMW zijn, waarvoor je een fictieve studieopdracht doet, maar dit kan ook je stagebedrijf zijn. Je kunt ook meten wat er wordt gezegd over je favoriete televisieprogramma, een politieke partij of een festival. Als je Coosto opstart vind je direct een zoekbalk waarin je vrij kunt zoeken, zoals je kent van Google. Je ziet niet alleen hoe vaak er over een merk wordt gepraat, maar ook of mensen positief zijn en waarover ze dan praten.

studenten1Voorbeeld: hier zie je het aantal berichten over Samsung en het bijbehorende sentiment (is het positief of negatief?). Er is iets gebeurd op 21 februari, tijd voor een trendanalyse:

studenten3

Het gaat over de onthulling van de waterdichte Galaxy S7. Dit had grote invloed op het aantal berichten én het aantal positieve berichten nam toe. Het ziet eruit als een geslaagde lancering.

2. Campagnes meten

Return on Investment wordt steeds beter meetbaar en dat is natuurlijk prettig. Als jij €100.000,- investeert in een televisiecampagne, €50.000,- in een printcampagne en nog eens €50.000,- in een online campagne, wil je meten wat die twee ton je hebben opgeleverd. Met Coosto kun je de online effecten op jouw campagne-inspanningen meten.

Voorbeelden van campagnes meten: moestuintjes van Albert Heijn, sorry-campagne van Staatsloterij en #NoMakeUpDay.

3. Concurrenten analyseren

Als je kunt zoeken op je eigen merk of campagne, kun je dat natuurlijk ook op je concurrent. Je kunt bijvoorbeeld kijken wat mensen zeggen over de concurrent bij ‘Trending Topics’: stel dat heel veel mensen positief praten over de Internetbankieren App van de Rabobank, biedt dat voor andere banken ook interessante informatie. Door op het plusje naast de zoekbalk te klikken, kun je ook meerdere merken invoeren.

studenten2
Voorbeeld: Samsung vs. Apple. Het is natuurlijk interessant dat we zagen bij punt 1 dat Samsung’s onthulling veel (positieve) buzz genereerde, maar verslaan ze hiermee Apple? Op de betreffende dag wel, maar daarvoor genereerde Apple meer berichten. Hier zou een trendanalyse op zijn plaats zijn.

4. De opinie meten

Het is enorm waardevol om als merk de opinie te meten. Een treffend voorbeeld is de Zwarte Pietendiscussie: door daarop te zoeken zie je direct hoe hevig deze is en van daaruit kun je beslissen of het wel verstandig is daar als bedrijf iets mee te doen.

studenten4

Voorbeeld: zeggen we het liefst friet of patat? Iets meer Nederlanders zeggen patat in plaats van friet, maar in het zuiden is het gebruik van friet veel populairder. Als jij als merk in de fastfood zit, is dit interessante informatie.

Deze vijf voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg, er is veel meer mogelijk met Coosto’s studenteneditie. Ik daag je uit er mooie cases uit te halen!

Thierry Thijssen van Coosto verzorgt op dinsdag 15 maart een gastcollege over social media analyse bij de Markethings Week. Klik hier voor informatie voor studenten en docenten over de studenteneditie van Coosto.

Voor meer informatie over het gastcollege van Coosto tijdens de Markethings Week, klik je hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.