BlogMarkethings.net informeertOverig

Social media en (negative) influencers

Facebook, Twitter, Snapchat, en Instagram zijn allemaal vormen van social media die al lang niet meer alleen gebruikt worden om te laten weten waar je zelf mee bezig bent, of je (ex-) vrienden in de gaten te houden. Bedrijven gebruiken het massaal om te adverteren, de laatste jaren steeds meer via social influencers. Er is op deze website al eens een blog verschenen over deze mensen die van hun social media een advertentieplatform maken. Echter hebben influencers en social media niet alleen een commerciële positieve invloed, ze kunnen andere gebruikers ook (onbewust) negatief beïnvloeden. En daar gaat deze blog over, dus lees gauw verder!

Onderzoek naar (anti-)social media

In mei van dit jaar publiceerde de RSPH, een Engelse organisatie die zich bezighoudt met volksgezondheid, de resultaten van een onderzoek naar social media. Daaruit bleek ten eerste dat social media verslavender is voor jongeren dan sigaretten en alcohol. Daardoor wordt het gebruik van social media vaak gelinkt als oorzaak voor slaaptekort en sociale angst. Ten tweede werden proefpersonen gevraagd welke social media platformen volgens hen het meeste bijdragen aan 14 mentale gezondheidszaken. Denk hierbij aan dingen als eenzaamheid en self-image. Het bleek dat Instagram en Snapchat het ‘schadelijkst’ zijn voor je mentale gezondheid. Met name de ‘Fear Of Missing Out’ sprong er bovenuit bij deze twee apps. Een voorbeeld hiervan is als je op Snapchat ziet dat bijna al je vrienden op een geweldig feest van Asset|Marketing zijn, terwijl jij thuis huiswerk aan het maken bent.  

 

Timeline of Highlight-reel?

Over het algemeen plaatsen ‘normale’ mensen vooral dingen op Facebook en Instagram waar we zelf heel blij mee zijn. Dit zijn veelal vakantiefoto’s op de meest exotische bestemmingen, behaalde diploma’s, en speciale evenementen waar we bij zijn geweest (concerten etc.). Hier is natuurlijk helemaal niks mis mee, en het is heel begrijpelijk. We delen dit soort momenten graag met onze omgeving, en we zijn nu eenmaal gevoelig voor de mening van anderen. Daarom voelt het ergens toch lekker als je een foto plaatst en veel mensen liken het. De andere kant is natuurlijk ook waar; als niemand je bericht geliked heeft, heb je misschien toch de neiging om het te verwijderen.

Invloed van influencers

Doordat de meesten vooral hoogtepunten op social media zetten, wordt je iedere dag gebombardeerd met dit soort momenten, zeker als je heel veel mensen volgt. Als je daar ook nog eens de celebrities en influencers bij hebt zitten is het helemaal een overdosis aan vertekende beelden. Het leven van celebrities is sowieso niet te vergelijken met dat van de ‘gewone mens’. Neem het profiel van Martin Garrix op Instagram. Tussen de foto’s van epische shows en steden over heel de wereld zie je ook nog dure auto’s, privéjets, en andere beroemdheden. Dit wordt dagelijks gezien door 13,5 miljoen mensen, waarvan de meeste waarschijnlijk niet eenzelfde levensstijl hebben. De influencers doen hun uiterste best om een constante stroom aan geweldige foto’s te delen. Het is immers hun inkomstenbron. Ook hier zijn vooral vakanties en dure (gesponsorde) dingen te zien op de timeline. Met natuurlijk af en toe die ene foto van een luie zondag of een alledaags probleem om ‘relatable’ te blijven. Al deze beelden leiden in sommige gevallen dus tot depressiviteit, eenzaamheid, en een vertekend zelfbeeld. De invloed van de influencers is uiteindelijk misschien wel groter dan ze zelf denken, en niet persé op een positieve manier.

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.