BlogConsumentengedragOverig

Social Media Engagement met het WK darten

1420424004_pdc_2015_anderson_001

Gisteren vond de finale van het WK darten plaats. Zelf ben ik geen dartfanaat en heb dus ook de aandacht voor de sport nooit helemaal begrepen. Toch hebben mijn vrienden mij overgehaald om deze week darten te kijken. Samen met 1.5 miljoen andere Nederlanders waaronder Klaas-Jan Huntelaar zag ik hoe Raymon van Barneveld helaas de finale niet haalde. Die halve finale was hiermee goed voor een derde plek op de lijst van meest bekeken programma’s van de zaterdag. Behalve op tv was het WK op social media en dan vooral Twitter erg populair. Wat zorgt nu voor dit succes en wat is de rol van social media hierin?

De Hashtag

Wat belangrijk is voor social media engagement is gebruik van de juiste hashtag. RTL doet dit uitstekend en gebruikt consistent de eenvoudige hashtag #RTL7DARTS. De juiste hashtag bepalen kan lastig zijn. Daarom heeft Twitter onderstaande flowchart gemaakt. Dit is een handig hulpmiddel om te zien of je hashtag aansluit bij je doel. (klikken om te vergroten)

chosing-a-hashtag

Wie zien in de infographic dat #RTL7DARTS werkt omdat er gebruik wordt gemaakt van media integratie. Als je afgelopen week hebt gekeken naar het WK dan zal je niet zijn ontgaan hoe vaak de commentatoren oproepen tot Twitteren. Zo stellen ze onder meer vragen waarop je jou antwoord kan tweeten met de hashtag. Het gebruik van de hashtag op TV zie je dus ook goed terug op Twitter en zorgt voor interactie met de kijkers.

Records

Het klinkt natuurlijk allemaal mooi in theorie, maar hoe groot is die populariteit nu in de praktijk? Vorig jaar pakte RTL al een record toen er in de finale 15.500 tweets werden geplaatst. Dat kwam wel mede doordat een Nederlander de finale won. In de hele maand Januari waren het zelfs 43.000 tweets, bijna het dubbele van het populaire Wie is de Mol. Dit jaar was RTL7 ook weer goed bezig en stond het WK de eerste week in de top 10 meest getwitterde programma’s. De cijfers van deze week zijn op dit moment nog niet bekend  , maar hou www.spot.nl in de gaten. Om het nog even te verduidelijken maakte Buzzcapture deze duidelijke grafiek.

Schermafbeelding-2016-01-02-om-07.49.29

 

Conclusie

Twitter wordt steeds minder gebruikt en neemt in populariteit af. Toch weet RTL optimaal gebruik te maken van het social media platform. Het is nog steeds makkelijk om tijdens het programma contact te houden, vragen stellen en meningen pijlen van het publiek. Een duidelijke hashtag helpt hierbij, maar wat ik denk dat de doorslag geeft is het oproepen tot twitteren van de commentatoren. Voor social media engagement is Twitter nog steeds een uitstekend medium en #RTL7DARTS heeft dat deze week weer bewezen.


Referenties
http://www.buzzcapture.com/2016/01/oproep-tot-twitteren-op-tv-loont-voor-rtl7darts/
https://blog.twitter.com/2013/how-to-choose-a-hashtag
https://kijkonderzoek.nl/component/com_kijkcijfers/Itemid,133/file,d1-3-0-p
http://spot.nl/publicaties/gfk-twitter-tv-ratings
The following two tabs change content below.

Levi Portier

Laatste berichten van Levi Portier (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.