Analytics en DataBlogMarkethings.net informeert

Social media gebruik in Nederland: Instagram sterkste stijger, aantal Facebook-gebruikers daalt

Social Media zijn niet meer weg te denken op het internet en staan volop in de belangstelling van diverse doelgroepen. Maar welke platformen worden op dit moment gebruikt? En met welke frequentie? Wat zijn de stijgers en dalers? Waar Instagram en Snapchat erg zijn gestegen, is het dagelijks gebruik van Facebook onder jongeren sterk afgenomen. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2018, het grootste trendonderzoek naar het gebruik van Social Media in Nederland.

Gebruik top 5 platformen

Met 11,5 miljoen gebruikers is Whatsapp nog steeds het grootste sociale medium van Nederland. De communicatie app wordt op de voet gevolgd door Facebook, wat zo’n 10,8 miljoen gebruikers telt. 7,6 miljoen gebruikers maken dagelijks gebruik van de app, tegenover 8,3 miljoen actieve dagelijkse gebruikers van Whatsapp. Op plaats 3 vinden we YouTube. De videodienst heeft in totaal 8 miljoen Nederlandse gebruikers, waarvan 2,2 miljoen dagelijks op het platform te vinden zijn.

LinkedIn neemt plaats 4 in beslag met 4,4 miljoen Nederlandse gebruikers. Instagram komt op plaats 5 te staan met 4,1 miljoen Nederlandse gebruikers. Een opvallend gegeven is dat Instagram dagelijks 2,1 miljoen gebruikers heeft tegenover slechts 500,000 bij LinkedIn. Instagram is de grootste stijger van het afgelopen jaar. Het social media platform is de laatste twee jaar met 10% gestegen in Nederland. Een reden hiervoor is dat het bedrijf het mogelijk heeft gemaakt om ‘stories’ toe te voegen aan de app. Deze zijn veruit populairder op Instagram dan dat ze op Whatsapp en Facebook zijn.Gebruik overige platformen

Tevens hebben de overige platformen ook een groot aantal gebruikers. Zo zijn het aantal gebruikers van Path, Twitter en Snapchat het afgelopen jaar gestegen. Vooral Snapchat is een enorme opmars bezig. Onder jongeren (15-19 jaar) is de social media app enorm populair. Onder deze doelgroep valt ook te zien dat ze Facebook massaal links laten liggen. Het aantal Facebookgebruikers is het afgelopen jaar meer dan 15% gedaald onder jongeren.

Social media gebruik per leeftijd

Het social media gebruik verschilt dus erg per leeftijdscategorie. Het volgende overzicht, gecreëerd door Marketingfacts, geeft een goede weergave van het social media gebruik per leeftijd. Marketeers kunnen hier zeker hun voordeel mee behalen door in te schatten hoeveel marketingbudget er in welk kanaal geïnvesteerd moet worden. Zo valt eraf te lezen dat Facebook populairder is bij de leeftijdscategorie (20-64) dan onder jongeren tot 20 jaar. Daarentegen zijn Instagram en Snapchat weer erg populair onder jongeren.

Toekomst

Vooralsnog lijkt het erop dat de groei van Instagram en Snapchat door zal zetten. Ook video apps zoals YouTube zullen blijven groeien en daarmee blijkt de trend, van het online beeld en geluid delen, erg populair te zijn. Het is dan ook niet voor niets dat Facebook zich blijft focussen op video’s. Zo zal het bedrijf, dat de meerderheid van de grootste social media apps in zijn bezit heeft, mee willen gaan in deze trend.

The following two tabs change content below.
blank

Tim van Eijkeren

Tim is blogger bij Markethings.net

6 gedachten over “Social media gebruik in Nederland: Instagram sterkste stijger, aantal Facebook-gebruikers daalt

  1. Interessant artikel. Wat is je verwachting de komende jaren tussen Instagram en Snapchat nu Instagram dezelfde functies heeft als Snapchat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.