BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Social Media & Voetbalwereld

Het voetbal lijkt steeds verder van de maatschappij te staan. Daar waar bij Achmea, land’s grootste zorgverzekeraar, 4000 banen verdwijnen, worden de salarissen en transfersommen in de voetballerij steeds forser. Dit jaar is de ‘’magische’’ grens van 100 miljoen bereikt. Afgelopen zomer is er een dergelijk bedrag voor betaald voor de overgang van één voetballer, iets dat altijd schier onmogelijk verondersteld werd. Dit is een van de vele ontwikkelingen in de voetballerij die bijdragen aan de vervreemding van de samenleving.

_69604274_gareth_bale_mm_getty_v2
Gareth Bale, bij zijn presentatie.

De FIFA, de internationale voetbalorganisatie, loopt over van corruptie. Deze organisatie, die onder andere beslist over de internationale toernooien, lijkt enkel en alleen te geven om de hoeveelheid dollars die er te verdienen zijn.  Zo komt er een WK aan waar gespeeld wordt rond het middaguur, terwijl de temperatuur rond de 40 graden zal bedragen, vanwege commerciële doeleinden. Daarnaast komen er steeds meer berichten naar buiten over de schandalige werkvoorzieningen voor de arbeiders, de arbeiders die verantwoordelijk zijn voor de bouw van de stadions. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de weinig positieve berichtgeving vanuit het voetbal op dit moment.

Om dit alles te compenseren, proberen clubs en landenteams een steeds persoonlijkere band op de bouwen met de supporters. Want zij beseffen eveneens dat het verkrijgen van een solide ‘’klantrelatie’’, waarin de supporter de klant is, essentieel is voor het voortbestaan van het voetbal. Zo verschijnen voetballers steeds vaker in ziekenhuizen en andere openbare gelegenheden om sympathie op te wekken.

Naast de fysieke PR, kent de voetbalwereld inmiddels ook een effectieve vorm van digitale PR. Het Belgische voetbal elftal is  zeer effectief bezig met een imago campagne, waarin de supporters gevraagd worden om opdrachten te vervullen. Als ze deze lucratieve opdrachten volbracht hebben, zoals het aanmoedigen van supporters die meereizen naar het buitenland, worden zij beloond door de voetballers. Deze geven dan bepaalde tegenprestaties, zoals een rondleiding door het nationale stadion.

De promotie activiteiten lijken effectief, aangezien de supporters van het de ‘Rode Duivels’  massaal naar de stadions trekken.De liefde voor het voetbal blijkt puur, maar niet onbreekbaar. Dat blijkt uit de teruglopende bezoekersaantallen bij de Nederlandse voetbalclubs. Het lijkt dus verstandig voor deze clubs om meer aandacht te gaan besteden aan Social Media.

Wil je meer lezen over de pr actie van het Belgische team, click dan hier.

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.