BlogMarkethings.net informeert

Je moet connected zijn! LinkedIn en Social Selling

Bijna iedere student is tegenwoordig actief op meerdere social media platforms. Of het nu is om vrienden te taggen in videos van katten op Facebook of om vakantiefoto’s te uploaden op Instagram. Daarnaast is er natuurlijk ook nog de professionelere kant van social media, waar we iedere businessweek weer mee doodgegooid worden. LinkedIn is hét platform om jezelf professioneel op de kaart te zetten, en lateraan je droombaan te komen, aldus de experts. Vandaag gaan we wat dieper in op hoe LinkedIn gebruikt kan worden om jezelf te verkopen op de arbeidsmarkt. Ook geef ik wat tips die volgens experts handig zijn.

Social media is nodig

Zoals eerder gezegd, LinkedIn is een vorm van social media die je nodig hebt om succes te hebben in het bedrijfsleven. Naast connecties maken met mensen, kun je goed laten zien wat je vaardigheden zijn, en wat je wil bereiken. Dat is misschien nog wel het belangrijkste.  Je kunt je eigen “personal brand” wegzetten op LinkedIn, en zorgen dat andere mensen dat zien. Zeker tegenwoordig, met de groeiende concurrentie over de hele wereld, is het nodig om jezelf te onderscheiden. Dit gaat verder dan alleen je LinkedIn-profiel volledig invullen met een professionele foto. Jouw personal brand bestaat ook uit wat je interessant vind, wat je deelt, en met wie je dat deelt. Zeker die laatste is belangrijk, omdat daar je connecties bij betrokken worden. Het is al langer bekend dat connecties en referenties een van de belangrijkste middelen zijn om aan een nieuwe baan te komen. Met LinkedIn wordt dat versterkt omdat anderen kunnen zien wie jouw connecties zijn. Het is goed als je mensen kent binnen een groot bedrijf, die jou bijvoorbeeld binnen kunnen loodsen. Maar het is beter als andere mensen ook zien dat jij die personen kent. Dat kan immers jouw eigen reputatie verbeteren voor de buitenwereld.

Social Selling Index

Op het moment dat je LinkedIn hebt, is het wel zo fijn om te zien of je een beetje succes hebt binnen je netwerk. Gelukkig is daar de Social Selling Index van LinkedIn zelf. Deze  beoordeelt jouw profiel op een viertal punten, en geeft een score weer van 1-100. Het eerste punt gaat vooral over je eigen profiel en ‘professional brand’. Natuurlijk moet je profiel up-to-date zijn met een professionele foto etc. Dat is verder niets nieuws. Een tip daarbij is om overal dezelfde handle te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld een custom-URL (op sites waar dat mogelijk is), die precies hetzelfde is als je Instagram of Twitter account. Dit helpt met je vindbaarheid, en geeft “jouw merk” snel vorm. Ook helpt hierbij welke bedrijven of groepen je volgt, wat je interessant vind en wat je deelt.

Het tweede onderdeel van de SSI gaat over de juiste personen vinden. Het is verleidelijk om iedereen die je spreekt meteen als connectie toe te voegen, en dat kan zeker handig zijn. Het ziet er niet verkeerd uit als je een netwerk hebt van 1000 mensen, maar de vraag is natuurlijk wel of je ook echt iets hebt aan zoveel mensen. Er zijn mensen die redelijk selectief zijn in het maken van connecties. Zij kiezen mensen die daadwerkelijk iets kunnen betekenen en dienen als referentie. Bij dit punt van de SSI worden ook profile views meegenomen in je score, dus in dat geval is een heel uitgebreid netwerk wel zeer handig.

Het derde onderdeel gaat over informatie uitwisselen. Dit heeft dus te maken met actief bijdragen aan jouw netwerk. Tijdens de studytrip van Asset Marketing in Dublin, vertelde de social media en content manager van Sage hoe zij  consistent relevante content deelde binnen haar netwerk, om zo haar eigen merk, en dat van Sage te verbeteren. Omdat consistentie daarin het belangrijkste is, gaf ze als tip om een 4-1-1 schema aan te houden. In haar eigen blog gaat ze er wat dieper op in, maar het komt neer op 6 items delen per bepaalde periode. Daarvan zijn er 4 van third parties in dezelfde industrie, eentje over iets persoonlijks (zoals ik deze blog zou kunnen delen als persoonlijk item), en eentje direct gerelateerd aan je eigen werkgever.

De vierde categorie, ‘relaties opbouwen’, is wat lastiger uit te leggen. Vooral omdat het mij zelf niet echt duidelijk is wat die categorie nou precies onderscheid van de tweede categorie. Het lijkt alsof hier de kwaliteit van je connecties, zowel intern als extern, wordt beoordeeld. Er wordt dus gekeken op welke posities en in welke branche je connecties zitten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het idee dat medestudenten minder “goed” zijn als connecties dan recruiters of managers binnen bepaalde bedrijven. Als je dan uiteindelijk een score hebt (die je hier kunt checken), wordt die automatisch afgezet tegen de scores van mensen binnen dezelfde bedrijfstak en jouw netwerk. Zo kun je zien of er nog werk aan de winkel is of dat je goed zit, op LinkedIn in ieder geval.

Is de SSI heilig?

Zoals gezegd is het dus belangrijk om je professionele netwerk op orde te hebben, en het te gebruiken om die ene droombaan te krijgen. En zeker nu de SSI ineens hét getal lijkt te zijn waar je op moet letten, is het logisch dat mensen hun best gaan doen om die score omhoog te krijgen. Ik denk echter dat daardoor het een beetje overschat wordt. Als iedereen straks content gaat delen die min of meer op elkaar lijkt, is niemand meer echt onderscheidend. Daarnaast zijn “echte connecties” misschien wel net zo belangrijk, en kun jij je droombaan krijgen zonder ook maar één keer een recruiter toe te voegen op LinkedIn.

Één ding is wel zeker, het kan geen kwaad om op te letten wat je op social media zet! Of het nu is om jezelf te promoten, of om ervoor te zorgen dat je potentiële werkgevers niet afschrikt als ze een kijkje nemen op je Facebook-profiel.

Bronnen:

http://wendyvangilst.com/2017/05/05/questions-i-get-asked-most-personal-branding/

https://www.megaexposure.nl/wat-is-jede-social-selling-index/

 

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.