BlogMarkethings.net informeertOverig

Sparen voor bestek bij de Albert Heijn: misser of voltreffer?

Na het sparen voor glazen en moestuintjes heeft Albert Heijn twee weken geleden een nieuwe loyaliteitscampagne gelanceerd: men kan sparen voor bestek, koksmessen en accessoires van het luxe merk vivo | Villeroy & Boch Group. Waar veel consumenten enthousiast waren over de eerdere acties, zijn de reacties nu minder positief. De kritiek is vooral gericht op het hoge bedrag aan boodschappen dat men moet doen voordat het mogelijk is om een van de producten met korting aan te schaffen. In deze blog geef ik een overzicht van argumenten voor en argumenten tegen deze loyaliteitscampagne.

Misser?

Het eerste punt dat je in twijfel kan trekken met betrekking tot de actie, is het bedrag aan boodschappen dat je moet doen om genoeg zegels te sparen. Wanneer we uitgaan van een gezin van vier personen, dat 4 lepels, messen, vorken en desertlepels bij elkaar wilt sparen dan heeft men al 200 zegels nodig. Dit kom neer op een bedrag van €2000,- aan boodschappen. Hiervoor krijgen de klanten vier maanden de tijd. Per maand moeten ze dus €500,- aan boodschappen uitgeven om voldoende zegels te sparen. Gemiddeld geeft een gezin van vier personen €429,- per maand uit aan boodschappen,  het is voor veel consumenten dus niet mogelijk om binnen de looptijd van de actie genoeg zegels te sparen. Daar moet nog aan toegevoegd worden, dat 4 stuks van elk bestek erg weinig is voor een gemiddeld gezin, in de meeste gevallen zal men op zijn minst 6 stuk van iedere besteksoort willen hebben.

Bestek

Een tweede tekortkoming aan de campagne is de keuze van het product en merk. Albert Heijn heeft gekozen voor een merk met luxe uitstraling. Dit terwijl het huidige marketing beleid van Albert Heijn er op is afgestemd om af te komen van de hoge prijsperceptie die mensen hebben van Albert Heijn. Ten opzichte van de grote concurrenten Jumbo en Lidl wordt Albert Heijn namelijk gezien als een duurdere supermarkt. De keuze voor luxe bestek als spaaractie zou deze perceptie kunnen versterken.

Voltreffer

Een goede reden van het hoge spaarbedrag zou kunnen zijn dat mensen bij deze actie genoodzaakt zijn om hun omgeving is te schakelen voor het sparen van de zegels. Hierdoor gaan niet alleen zijzelf maar ook familieleden en vrienden eerder naar de Albert Heijn. Met deze actie kan Albert Heijn indirect dus ook een groep consumenten aanspreken die normaal gesproken niet naar de Albert Heijn waren gegaan voor de actie. In een officiële reactie van Albert Heijn over de commotie geven ze zelf ook aan dat ze zien dat er veel klanten zijn die hun vrienden en familie oproepen om mee te sparen.

Eerder haalde ik de concurrentiestrijd met Lidl en Jumbo aan. Deze loyaliteitsactie kan ook positief uitpakken voor Albert Heijn op concurrentiegebied. Iedereen die ooit een marketingvak heeft gevolgd weet dat jezelf onderscheiden van andere merken een van de belangrijkste voorwaarden is voor een merk om succesvol te worden. Door de keuze van een luxe product onderscheidt Albert Heijn zich duidelijk van zijn grootste concurrenten, vooral van de Lidl. Wanneer Albert Heijn als doel heeft om zich sterker te differentiëren van zijn concurrenten dan zou dit dus een goede zet kunnen zijn.

 

Misser of voltreffer?

Al met al zien we dus, dat er voor- en nadelen aan de actie verbonden zijn. Ik ben van mening dat Albert Heijn beter voor een ander, goedkoper, product had kunnen kiezen waar mensen voor hadden kunnen sparen. Het risico dat mensen het spaarbedrag te hoog vinden en daardoor niet aangetrokken worden tot Albert Heijn is namelijk groot. Aan de andere kant zou het zomaar kunnen zijn dat er nu veel mensen naar de Albert Heijn komen, om te sparen voor vrienden en familie. Ik denk echter niet dat dit effect opweegt tegen de nadelen van de actie. Ook op het gebied van de concurrentiestrijd denk ik niet dat Albert Heijn er goed aan doet om voor een luxe merk te kiezen. Twee jaar geleden hebben ze namelijk besloten om de prijsperceptie van Albert Heijn bij consumenten te verlagen. Ik denk dat deze actie daar een averechts effect op heeft. Of de actie een misser of voltreffer was, kan achteraf pas echt vastgesteld worden. Ik ben in ieder geval benieuwd!

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

5 gedachten over “Sparen voor bestek bij de Albert Heijn: misser of voltreffer?

 1. ik heb vorige week eens bij Villeroy & Boch op de site gekeken en ……. laagste aanbieding 42 delig voor ik meen €70 of 80.
  Het santokumes van hen is geen echt Japans Santokumes, met die kuiltjes.
  Een echt Santokumes, wordt net als een samouraizwaard, laagje voor laagje gevouywen, daarom zie je geen “glad”oppervlak, maar met de structuur van die laagjes. Google maar eens.
  Ze zijn waanzinnig scherp en bikkelhard, toevallig vorige week eentje meegenomen uit Duitsland, 33 laags voor €10 ,00 en niks geen zegels.
  Ook nog even de Aziatische groothandel bezocht en daar lagen de originele in Japan gemaakte messen te kust en te keur.
  Chinese en japanse “bijltjes” in verschillende uitvoeringen, vlees, groente, vis enz. vrij grote bijltes koop je daar al voor €9,95 en ook nog eens zonder zegels in Btw.
  De Appie koks messen en bijltjes een vrij kort handvat en snel te buigen, dus geen vlakke snede.

 2. Beste Anoniem,

  Wat een negatieve benadering van de messen actie.
  Elke keer 5 zegeltjes bij de wekelijkse aankopen bij AH + zo nu en dan ook zegels van vrienden/familie.
  Nu hebben we een koks- en een Santokumes voor een tientje.
  Wat kan het probleem zijn?

 3. Beste anoniem,

  Wat jij beschrijft is een heel specifiek santokumes met damascus-staal. Ikzelf ben niet bepaald een messenkenner maar ik weet wel dat het kwaliteit van de santokumes van Villeroy en Boch waarschijnlijk beter is dan een mes met damascusstaal ergens in Duitsland voor een tientje. Daarnaast heb ik het santokumes van de AH net nog even vast gehouden en ik moet zeggen dat het bij mij, als man van 1,85 lang, toch prima in de hand ligt.

  Het zal me niets verbazen als de familie van Eerd hierachter zit.

 4. En dan te bedenken dat het geen RVS is zoals wordt vermeld. Op echt RVS kleeft geen magneet, op deze messen is dat wel het geval. Pure net dit product van VIVO en een tegenvaller voor het Duitse kwaliteits merk Villeroy & Boch. Waarom moet iedereen om de tuin geleid worden met goedkope shit.

 5. Op mijn messenset verschijnen roestplekjes op de handvatten. Ik was de messen na gebruik met de hand af en droog ze meteen. Toch een kwatiteitsdingetje?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.