BlogOverig

Sponsoring tijdens de Olympische spelen: censuur van het IOC

olympische-spelen-2016

Morgen starten dan eindelijk de Olympisch spelen in Rio. Het hoogtepunt voor ons Nederlanders is zonder enige twijfel de 100 meter sprint bij de vrouwen waar alle hoop op onze heldin Dafne Schippers is gericht. Als je de voorbereiding van Dafne een beetje gevolgd heb dan zal je niet ontgaan zijn dat ze gesponsord wordt door Nike. Waar je zou verwachten dat Nike veel promotie doet rondom de Olympische spelen om zo veel mogelijk te profiteren van het aanstaande succes, is het opvallend stil. De reden? Het is voor Nike niet toegestaan om rondom de Olympische spelen naar buiten te treden met berichten die gerelateerd zijn aan de spelen. Dit heeft alles te maken met ‘regel 40’ van het Internationaal Olympisch Comitee (IOC).

Regel 40?

Dankzij ‘regel 40’ is het voor sponsoren niet toegestaan om negen dagen voor de Olympische spelen tot en met drie dagen na de Olympische spelen naar buiten te treden met promotie gerelateerd aan de spelen. Andersom is het voor sporters ook niet toegestaan om iets over hun sponsor naar te zeggen of vermelden. Deze regel is opgesteld om de waarde van een exclusieve sponsordeal met het IOC te verhogen. Zo zijn officiële partners zoals Coca-Cola, McDonalds en Samsung verzekerd van het exclusieve recht om promotie te doen die gerelateerd is aan de spelen. Om het nog concreter te maken heeft het IOC een aantal woorden vastgelegd die niet officiële sponsoren niet gebruikt mogen gebruiken in verband met de Olympische spelen. Voorbeelden hiervan zijn de woorden ‘Rio’, ‘Medaille’, ‘Uitdaging’ en ‘Goud’.

Wat doen sponsoren?

Sponsoren doen er verstandig aan om zich te houden aan de regels van het IOC. Wanneer je kijkt op de sponsorpagina van Dafne Schippers op de Nike website (nike.com/dafne) dan zie je dat er nergens de link gelegd wordt met de Olympische spelen. Nike beseft zich dus dat ze geen andere keuze hebben dan zich neer te leggen bij de regels van het IOC. Atleten gaan door deelname akkoord met de regels en wanneer de regels worden overtreden dan stuurt het IOC een leger advocaten op het bedrijf af. De atleten lopen zelfs de kans om gediskwalificeerd te worden wanneer de regels met betrekking tot sponsoring overtreden worden.

dafne schippers

Hoe er mee om te gaan?

Het lijkt dus niet echt mogelijk om de regels van het IOC te omzeilen. Toch kunnen sponsoren manieren bedenken waarop ze toch een slaatje kunnen slaan uit een sponsordeal met een Olympische held. Zo heeft Nike de afgelopen weken (tot 9 dagen voor het begin van de Olympische spelen) veel promotie gedaan waarin ze gebruik hebben gemaakt van Dafne Schippers. Dit concentreerde zich vooral rondom het EK atletiek dat vorige maand plaatsvond in Amsterdam (zie bijvoorbeeld de foto hierboven). Hierdoor liften ze tijdens de Olympische spelen natuurlijk wel mee op het mogelijke succes van Schippers tijdens de olympische spelen. Ik denk ook dat dat het enige is wat sponsoren kunnen doen zonder de regels overtreden. De sponsordeal zo veel mogelijk onder de aandacht brengen buiten de Olympische spelen om. Olympische helden gaan namelijk langer mee dan een paar weken rondom de spelen.

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.