BlogConsumentengedragMarkethings.net informeert

Spotify, de goede vriend die weet welke muziek jij wilt horen

Cover spotify

Iedere maandag staat ie voor je klaar, de Discover Weekly Playlist van Spotify. Een lijst gevuld met 30 nummers gebaseerd op de muziek die jij luistert. Aanbevelingen voor muziek op basis van muziek waar je naar luistert is geen nieuw concept. Toch zijn veel gebruikers van Spotify lyrisch over de functie (zie onderstaande tweet als voorbeeld), omdat ze op deze manier muziek ontdekken die ze nog niet kenden en daarnaast perfect aansluit op hun muzieksmaak. Spotify is in staat om een lijst samen te stellen die zowel vernieuwend als vertrouwd aanvoelt. Hiervoor gebruikt Spotify twee belangrijke ingrediënten: Een persoonlijk profiel van je muzieksmaak en de vele playlists die Spotify rijk is.

Persoonlijk profiel

Op basis van wat je luistert is Spotify in staat om je muzieksmaak te bepalen. Dit doet Spotify door ieder liedje te labelen aan een of meerdere genres. Daarbij moet je niet denken aan brede classificaties zoals Hip-Hop of Rock, maar aan zeer specifieke benamingen. Kijk maar eens naar deze de lijst van  1371 genres die Spotify onderscheidt. Ooit gehoord van Crust Punk of Melodic Progressiove Metal? Op basis van de genres die voor ieder liedje automatisch bepaald worden stelt Spotify een persoonlijk profiel vast. Op het plaatje hieronder zijn de voorkeuren van iemand visueel weergegeven.

Visuele waargave muzieksmaak
Visuele waargave muzieksmaak

Op het plaatje is te zien dat er voor deze persoon drie verschillende genres zijn waar hij of zij veel naar luistert. Spotify herkent daarnaast ook dat deze persoon vanaf zijn of haar account soms naar kinderliedjes luistert, maar neemt dit niet mee in het samenstellen van de wekelijkse playlist. Het algoritme is slim genoeg om dit soort ‘outliers’ eruit te filteren.

Playlists

Het tweede belangrijk ingrediënt voor het samenstellen van een perfecte Discover Weekly Playlist zijn de normale playlists van alle Spotify gebruikers. Veel Spotify gebruikers maken playlists van liedjes waar ze graag naar luisteren, vaak gecategoriseerd naar een bepaald genre. Spotify gebruikt ze om te bepalen welke muziek jij op basis van je luistergedrag graag zou willen luisteren. De muziekdienst heeft ontdekt dat de playlist zeer geschikt zijn voor het selecteren van liedjes die aangeraden kunnen worden aan gebruikers. Wanneer Spotify bijvoorbeeld ziet dat twee van de nummers die jij vaak luistert samen op een playlist staan met een derde nummer waar je nog nooit naar hebt geluisterd dan is er een grote kans dat dit derde nummer opgenomen wordt in je Discover Weekly Playlist.

Discover weekly

Concurrentiestrijd

Het aanraden van nieuwe muziek is voor veel gebruikers van muziek streaming diensten een erg belangrijk onderdeel van dienst. Op dit gebied heeft Spotify nu nog een streepje voor ten opzichte van concurrenten als Google Music en Apple Music. Het grootste voordeel dat Spotify nu heeft is dat ze meer data hebben om voorspellingen op te baseren. Dit stelt ze in staat om betere aanbevelingen te doen. Echter is Apple Music het afgelopen jaar flink gegroeid. Spotify zal dus alle zeilen bij moeten gaan zetten om de concurrentie voor te blijven.

The following two tabs change content below.

Jannick Swartjes

Laatste berichten van Jannick Swartjes (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.