BlogMarkethings.net informeert

Store atmospherics: Hoe winkels inspelen op jouw zintuigen

invloed

Ben je ooit in een winkel geweest waar je je afvroeg wie in godsnaam de playlist had samengesteld (en vooral waarom die super saaie/rare/irritante nummers erin voorkomen)? Of vraag je je wel eens af of er eigenlijk wel een gedachte zit achter de soms erg random lijkende indeling van schappen en het gebruik van kleuren? En waarom ruikt het eigenlijk zo gek in sommige winkels? Ik kan je vertellen: achter al deze dingen zit een reden. En die reden is gebaseerd op hoe de winkel jou het best kan beïnvloeden om iets te kopen. Deze redenen hebben niet altijd te maken met de 4 p’s van marketing (product, prijs, plaats en promotie). Er zijn namelijk nog heel veel andere dingen die jou beïnvloeden als je een winkel binnenstapt. In deze blog ga ik het hebben over geur, muziek en kleur.

geur

Geur

Wie houdt er niet van; van de geur van versgebakken brood? Hoewel de meeste broden kant en klaar aan supermarkten worden geleverd, worden er altijd wel dingen afgebakken zodat je als klant meer in de verleiding komt om die lekkere broodjes en snacks te kopen. Dat je door geur beïnvloed kunt worden, weten ook autoverkopers. Zij spuiten vaak een leerspray in tweedehands auto’s zodat het net ruikt alsof ze nieuw zijn.

Verder is uit onderzoek (1) gebleken dat de geur van schoonmaakmiddel invloed heeft op hoe netjes mensen een ruimte achterlaten. In het onderzoek aten de deelnemers een beschuit. Als je ooit een beschuit hebt gegeten, dan weet je dat je die niet kunt eten zonder een enorme berg kruimels achter te laten. Dit gebeurde dan ook bij de deelnemers aan het onderzoek. Het bleek toen dat de deelnemers die even daarvoor een schoonmaakgeur hadden geroken, wel gemiddeld 3,5 keer vaker hun kruimels opveegden dan degenen die die geur niet hadden geroken. Goed om te weten is dat de deelnemers zich niet bewust waren van de schoonmaakgeur.

muziek

Muziek

Wat voor soort muziek je hoort, heeft onbewust veel invloed op wat je koopt. In een onderzoek (2) werden er bij een wijnafdeling in een supermarkt Franse en Duitse wijnen aangeboden. Het bleek dat als er Franse muziek werd gedraaid, er meer Franse wijn werd verkocht, en als er Duitse muziek werd gedraaid werd er meer Duitse wijn verkocht.

In een ander onderzoek in een restaurant (3) bleek dat wanneer er klassieke, jazz of popmuziek werd gedraaid, de gasten meer wilden betalen voor hun hoofdgerecht dan wanneer er geen muziek of easy listening muziek werd gedraaid.

Het tempo van de muziek heeft ook nog invloed op je koopgedrag. Wanneer je snelle muziek hoort, loop je snel door de winkel heen (en stop je minder vaak waardoor je minder koopt), en wanneer je langzame muziek hoort loop je langzamer door de winkel.

 

Kleur

Warme kleuren, zoals rood en geel, zijn meer activerend en koele kleuren geven rust. Als je in een restaurant zit waar rode stoelen zijn, dan heb je de neiging om snel weg te gaan. Fastfood restaurants doen dat expres. Als de mensen sneller eten en eerder weggaan, is er namelijk sneller plek vrij voor de volgende klanten. Verder is rood ook de meest opvallende kleur, en daarmee perfect om je artikelen aan te prijzen.

De kleur geel is ook een opvallende kleur. Je wordt er vrolijk van, het geeft je meer zelfvertrouwen en je krijgt er een optimistisch gevoel van. Hierdoor wordt de kleur geel vaak gebruikt in supermarkten (Hallo, Jumbo!).

Verder straalt zwart luxe en mysterie uit (Nespresso), blauw is koel en fris (Aquafresh) en groen doet je denken aan de natuur (Landal).

Kleuren hebben ook invloed bij logo’s. Als een logo bijvoorbeeld erg opvalt door bijvoorbeeld rode en gele kleuren, wordt het merk leuker gevonden. Maar als een logo wat rustigere kleuren heeft, vindt men het merk betrouwbaarder.

 

Wil je meer weten over waarom winkels op een bepaalde manier zijn ingericht? Lees dan ook deze blog!

store atmospherics

Welke dingen vallen jou nog meer op als je een winkel binnenloopt?

 

Bronnen:

(1) https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1111/j.1467-9280.2005.01597.x#_i12

(2)http://web.b.ebscohost.com/ehost/pdfviewer/pdfviewer?vid=1&sid=70106872-c3b9-4c0f-a8f5-341718f554f5%40sessionmgr102

(3) https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0305735603031001327?casa_token=jS_NYpX3dvgAAAAA%3Avrg9DEZefDIcglNa8XUDBHFEt2wLUjrqbU0pmax6tAFwJ4-qCEjwc5Bb8gENW8gG6a9cjsV8V5O2tg 

 

The following two tabs change content below.
blank

Linda Krekelberg

Linda studeert Marketing Management en blogt sinds september 2018 voor Markethings.net. Haar interesses liggen onder andere bij marketingcommunicatie, consumentengedrag en contentmarketing.
blank

Laatste berichten van Linda Krekelberg (toon alles)

2 gedachten over “Store atmospherics: Hoe winkels inspelen op jouw zintuigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.