BlogMarkethings.net informeertOverig

Strijden om de sportconsument: Ziggo & KPN

MatchUpSterren660

Op 12 november 2015 lanceerde telecomaanbieder Ziggo het open sportkanaal Ziggo Sport. Abonnees van Ziggo kunnen vanaf die datum gratis kijken naar een selectie van het aanbod van Ziggo Sport Totaal. Dit is het betaalde zenderpakket van de telecomaanbieder waarop bijna alle grote sporten voetbal, golf en tennis te zien zijn. Met het aantrekken van coryfee Jack van Gelder, het neerzetten van een eigen talkshow en het verkrijgen van de uitzendrechten van de Premier League zet Ziggo hoog in om de sportkijker te veroveren. Tegelijkertijd zet KPN daar Frits Barend met een documentaires over sporthelden tegenover en is de telecomaanbieder een samenwerking aangegaan met Voetbal International en produceert het een talkshow met Filemon Wesselink. In dit blog onder andere antwoord op de vraag: waarom slaan de telecomaanbieders deze nieuwe weg in? 

Exclusieve content als concurrentievoordeel

Concurrentie bij telecomaanbieders draaide tot nu toe voornamelijk om prijs en functionaliteit, maar sinds enige tijd wordt ook het hebben van ‘eigen’ content ingezet als concurrentievoordeel. Sinds de fusie tussen UPC en Ziggo is daarom het open sportkanaal Ziggo Sport gratis te bekijken voor klanten. Daarnaast kan ook worden aangenomen dat Ziggo, haar nog frisse hoofdsponsorschap van Ajax, niet alleen inzet voor relatiemarketing en het uitbouwen van naamsbekendheid, maar dit hoofdsponsorschap ook ziet als een bron van content. Een voorbeeld hiervan is de oefenwedstrijd Ajax – Hamburger SV die live te zien was op Ziggo Sport. Als één van Neerlands grootste sportsponsers is KPN daarentegen een samenwerking aangegaan met Helden Magazine waardoor het persoonlijke documentaires over sporters brengt via haar (online) kanalen. Met de talkshow clubhuis 16 en haar samenwerking met Voetbal International breidt KPN dit aanbod aan sport verder uit. Dit komt bovenop haar exclusieve aanbod aan muziek en series. Mijn collega-blogger Levi Portier schreef eerder al een blog over het aanbod van films en series van KPN.

img_7389

Een knap staaltje marketing

Het gegeven dat telecomaanbieders als KPN en Ziggo verwachten dat ze klanten kunnen aantrekken met exclusieve content is interessant. De verwachting is dan blijkbaar dat er een grote groep consumenten is die niet persé gaat voor de aanbieder met de laagste prijs maar gaat voor een aanbieder met het meest aantrekkelijke aanbod. Deze positionering van exclusieve content als concurrentievoordeel naast prijs en kwaliteit kan gezien worden als een knap staaltje marketing van de marketeers van Ziggo en KPN. Deze interessante aanpak moet op korte termijn laten zien of het zijn vruchten afwerpt op het aantrekken van nieuwe klanten en de tevredenheid van huidige klanten.

De sportconsument die wint!

Beide aanbieders bieden een unieke dosis aan sportcontent. De talkshow van Ziggo en de documentaires over helden van KPN zullen de liefhebbers van sport op tv tevreden stellen. Interessant is of consumenten het aanbod aan sportprogramma’s zullen meenemen in het kiezen voor een aanbieder. In dit geval lijkt dan ook te gelden: hoe scherper de concurrentie, hoe beter het aanbod van de content. Ik verwacht daarmee nog meer creatie van exclusieve content van telecomaanbieders en daarmee lijkt vooral de sportconsument te winnen!

Referenties

https://www.ziggo.com/nl/newsroom/persberichten/4005/ziggo-lanceert-gratis-sportkanaal-ziggo-sport

https://www.kpn.com/prive/krijg-meer/kpn-presenteert.htm

http://www.totaaltv.nl/nieuws/21832/voetbalduels-ajax,-barcelona-en-real-madrid-op-ziggo-sport.html

https://www.verandervanprovider.nl/nieuws/ziggo_zet_in_op_eigen_content_met_sportzender

The following two tabs change content below.

Bas Tacoma

Laatste berichten van Bas Tacoma (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.