BlogOverig

Studentenprotest Malieveld 21 januari 2011

“Rutte: screw a women, not poor students”, “ik laat mij de Euroshopper pindakaas niet van het brood eten” en “Wij betalen helemaal nergens meer voor”! Duidelijke teksten op de spandoeken van studenten. Massaal waren zij op het Malieveld bijeen gekomen om te protesteren tegen de geplande overheidsbezuinigingen in het hoger onderwijs. Met 15000 man was het, het grootste studentenprotest sinds 1988.

Een goed begin is het halve werk
Het begon al goed. Ons nog lege spandoek was nog niet uitgevouwen om te worden gespoten of er stonden al 2 politie-agenten naast ons. Of wij even de stokken in wilden leveren, “weten jullie niet dat een stok bij een demonstratie niet dikker mag zijn dan een aantal millimeter”? Vol verbazing keken wij hen aan, onze stok was inderdaad wel 2 cm breed.

Het is duidelijk dat het voor velen de eerste keer was dat zij überhaupt gingen protesteren. En dat maakt dat het kan gebeuren dat je het al na 2 minuten letterlijk aan de stok hebt met de politie. Dit mocht echter de spirit niet drukken en gewapend met een leeg spandoek, ons mascottepak en schelle blauwe fluitjes liepen wij de menigte in die zich maar uit bleef breiden. Waren er rond 12:00 uur nog enkele duizenden studenten. Rond 13:00 uur waren dat er al zeker 8000 en het malieveld bleef zich vullen.

Waarom werd er geprotesteerd?
Eerder op de dag hadden al meer dan 800 hoogleraren hun ongenoegen geuit door in een protestmars in toga rond de hofvijver te lopen. Al deze protesten richtten zich op de overheidsbezuinigingen die het kabinet Rutte door wil voeren in het hoger onderwijs. Het kabinet stelt het volgende voor:

–          Voor de Master fase wordt een sociaal leenstelsel ingevoerd. Studenten hebben alleen nog recht op 3 jaar studiefinanciering tijdens hun bachelorfase.

–          Studenten mogen 4 jaar doen over hun bachelor en 2 jaar over hun master. Doen zij hier langer over dan wordt je gekenmerkt als ‘langstudeerder’ en betaal je een boete van 3000 euro per jaar bovenop je collegegeld. Deze boete voor langstudeerders wordt ook opgelegd aan Universiteiten, die ook 3000 euro aan de overheid dienen te betalen.

–          De OV jaarkaart voor langstudeerders wordt afgeschaft.

–          Het voornemen is dat de maatregelen per 1 september met terugwerkende kracht ingaan. Studenten die nu als langstudeerder worden aangemerkt zullen dus ook met de maatregelen te maken krijgen.

Consequenties zijn dat studenten die extracurriculaire activiteiten willen ondernemen gelijk op scherp worden gezet. Studievertraging zou immers 3000 euro boete betekenen waardoor een bestuursjaar, jaar buitenland of een stage netelig wordt als je in ogenschouw neemt dat alle vakken in 1 keer moeten worden gehaald wil je de boeten ontlopen. Laat staan dat je aan een 2e studie begint, want deze kost dan met collegegeld ongeveer 5000 euro per jaar.

Studenten die per 1 september als langstudeerder worden aangemerkt zullen gelijk een boete betalen, hoewel zij nog niet van deze regeling wisten toen zij begonnen met studeren. Een vreemde gang van zaken, aangezien zij hun studie anders hadden kunnen indelen als zij van tevoren van deze regeling hadden gehoord. Genoeg reden tot protest dus.

“Ich bin ein langstudierder”
Om 13:00 uur werd er afgetrapt door dj Jordy van wie wij de rest van de middag nog veel zouden horen. Zijn opzwepende beats zorgden ervoor dat de menigte alvast opgewarmd werd voor de vele sprekers die zouden volgen. Één van de eersten was de voorman van D66 Alexander Pechtold die in heldere taal het euvel wist te verwoorden. “Een langstudeerder is geen luie student” zo stelde hij wat hem applaus opleverde. Ook de oneline van de dag kwam op zijn naam Middels de zin: “Ich bin ein langstudierder”, toonde hij zich solidair met de studenten.

Verschillende politici volgden waaronder Job, actie, actie Cohen en Emiel Roemer die van eerstgenoemde spreektijd kreeg. Daarnaast was er een interessante speech van Guusje ter Horst, studentenvoorzitters en een geweldig humoristische rede van Johannes Visser die alle politici op de hak nam.

Geweldig satirische rede Johannes Visser: http://www.propriacures.nl/?p=4337#more-4337

Tussen deze mooie woorden door was het DJ Jordy die ervoor zorgde dat er geen saai moment te beleven was. Zijn draaitafel bracht de al maar groter wordende menigte in vervoering. De discussie die volgde tussen het CDA, de VVD, Groenlinks en de Christenunie deed qua spektakel niks onder. Een langharige Groenlinks politicus wist door een opruiende manier van praten het publiek voor zich te winnen. De uitgenodigde CDA’er had het er moeilijk mee. Toen hem gevraagd werd of hij ruimte zag binnen de plannen van het kabinet was zijn antwoord dat er weinig ruimt was. De discussieleider vroeg hierop of hij hieruit kon opmerken dát er ruimte was en vroeg om een ja of nee antwoord. Toen de CDA politicus probeerde de vraag te omzeilen scandeerde het publiek: “JA of NEE, JA of NEE”! De 20 minuten dat de discussie duurde is hij dan ook niet echt meer aan het woord geweest, want telkens als hij het woord dreigde te krijgen riep het publiek: “JA of NEE”.

“DJ Jordy, take it away”, hoefde maar 1 keer te worden gezegd tegen onze ster dj. Hij leidde het publiek richting het slotstuk, namelijk de speech van de jarige staatssecretaris van onderwijs Halbe Zijlstra. In de volksmond ook wel halve zoolstra genoemd. Onder een striemend fluitconcert en boe-geroep kwam de staatssecretaris het podium op en werd pardoes bekogeld. Dit bracht hem echter niet van zijn stuk, sterker nog, hij begon met het publiek te bedanken voor de massale aanwezigheid op zijn verjaardagsfeestje. Dit viel niet in goede aarde bij het publiek en een 2e golf van lawaai zwelde dan ook aan. De discussieleider op het podium maande op tot stilte, hetgeen ook werd gehonoreerd door het publiek. Echter rechts op het Malieveld stond een groep studenten waarbij de handen omhoog gingen en een beweging werd gemaakt als bij een snaterend vogelbekdier, ten teken dat er veel geblaat werd. Als snel werd dit overgenomen door de overige Malieveldgangers en snavelden zo’n 30.000 handen onze Halbe Zeilstra toe. Na zijn speech werd hij nogmaals getrakteerd op een kakafonie van geluid gevolgd door leuzen over het slechte verhaal.

Op 2 maart zijn er 1e kamer verkiezingen. Als de linkse partijen daar een meerderheid krijgen kan het wetsvoorstel nog worden tegen gehouden. Is dit niet het geval dan zal het studentenleven er een stuk minder zorgeloos uit komen te zien en zal het grote consequenties hebben voor het verenigingsleven in zijn algemeenheid. Aan DJ Jordy ligt het in ieder geval niet. Hij heeft fantastisch gedraaid, nu het kabinet nog.

Bronnen:
http://www.propriacures.nl/?p=4337#more-4337
http://www.trouw.nl/nieuws/article3383524.ece/Waarom_protesteren_de_studenten_.html
http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/23208
http://artsinspe.artsennet.nl/nieuwsartikel/boete-langstudeerder-en-sociaal-leenstelsel-master-kom-in-actie.htm

The following two tabs change content below.

Redactie

Laatste berichten van Redactie (toon alles)

4 gedachten over “Studentenprotest Malieveld 21 januari 2011

 1. Geweldig! Studenten laten van zich horen, een historisch moment. Als ik dit lees krijg ik al bijna kippenvel, jammer dat ik er niet bij kon zijn.
  De beste manier om onze stem kracht bij te zetten is om tijdens de provinciale staten verkiezingen van 2 maart zeker niet op de VVD of het CDA te stemmen maar op bijvoorbeeld D66 van onze mede ‘langstudierder’ Alexander Pechtold. Op deze manier kunnen middels de eerste kamer deze schandalige voorstellen hopelijk nog van tafel worden geveegd.

 2. Ik ben op het moment een SE aan het maken met dit als onderwerp,
  ik kom er nou pas achter wat het allemaal inhoud,
  heb het natuurlijk wel op het nieuws gezien maar daar blijft het bij.
  Ik lees steeds meer hierover en vind het echt belachelijk,
  Als het kon was ik gewoon mee gaan protesteren!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.