BlogCommunicatieConsumentengedragE-commerceMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

StukTV: Slechte grappen of een sterk merk?

StukTV

Sinds 2012 maakt StukTV bizarre en humoristische content op YouTube. Dit lijkt nog maar heel kort, maar toch is StukTV binnen deze tijd uitgegroeid tot een echt merk. Met meer dan 1,8 miljoen abonnees op YouTube, honderdduizenden volgers op Instagram, Facebook en Twitter en meer dan 18 miljoen views per maand is StukTV inmiddels het grootste online entertainmentplatform van Nederland. Maar hoe ga je van het pranken van je vrienden en het overnachten in een pretpark naar het bouwen van een nationaal bekend merk? Tell me more!

Grote dingen beginnen vaak klein 

We moeten allemaal ergens beginnen en zo ook StukTV. De oprichter van dit platform is Giel de Winter , die sinds 2011 is begonnen met het opnemen van video’s op festivals. Hij volgde toen een opleiding voor presentatie in Hilversum. In 2012 begon hij zich af te vragen waarom tv-directeuren eigenlijk bepalen wat er wordt uitgezonden en hoe het zou zijn als de kijkers bepalen wat zij te zien krijgen. Zo is het idee voor StukTV ontstaan, waarbij de kijkers opdrachten insturen die door StukTV worden uitgevoerd. Giel heeft hiervoor een vacature geplaatst, waar Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens op reageerden en hiermee was het presentatieteam van StukTV compleet.giel de winter

Het platform is begonnen op de website www.stuk.tv, maar is daarna overgestapt naar YouTube. Het heeft zeker drie jaar geduurd, maar het aantal abonnees op YouTube is dusdanig gegroeid dat de presentatoren inmiddels hun brood (en heel veel meer) kunnen verdienen via YouTube.

Multitasking is een onderdeel van het dagelijks leven

Een aantal jaren geleden kon je het je misschien nog niet voorstellen, maar YouTube is voor veel mensen een bron van inkomsten geworden. Het medialandschap en de manier waarop consumenten zich gedragen is enorm veranderd de laatste jaren. Een welbekend fenomeen is de enorme toename van multitasking, waarbij consumenten meerdere schermen gebruiken tijdens het televisie kijken. De aandacht die wij hebben voor wat we zien is hierdoor beperkt, maar bedrijven kunnen multitasking ook in hun voordeel gebruiken.

Menig bedrijf is jaloers op wat StukTV momenteel doet: het bedrijf spreekt een hele jonge doelgroep aan. Volgens Giel heeft televisie moeite met het aantrekken van jong publiek, juist vanwege multitasking. En eerlijk is eerlijk, onze smartphone zit tegenwoordig vast aan onze handen. Daarnaast zorgt Social Media voor veel afleiding en willen onze hersenen enorm veel tegelijk meemaken: we kijken televisie op de bank, ondertussen checken we Facebook en WhatsApp en kijken we dus filmpjes op YouTube. Dit doen we wanneer we daar zelf zin in hebben. On demand is niet voor niets zo aan het groeien: Netflix en Videoland zijn ook aan het opkomen.

Verdienen door advertenties

Maar hoe kan StukTV dan zoveel geld verdienen? Dit gaat op verschillende manieren. Het platform is tegenwoordig aangesloten bij een multi-channel network, namelijk RTL. Dit betekent dat RTL advertentie inkomsten koppelt aan het kanaal van StukTV. Daarnaast kunnen klanten naar RTL komen en vragen om hun merk onder de aandacht te brengen bij bijvoorbeeld een jonge doelgroep. In dit geval kan RTL dit merk dus gaan koppelen aan StukTV. Volgens Giel kan dit vooral voor beginnende kanalen heel handig zijn en heeft het StukTV geholpen met budget voor het maken van series en specials, zoals Jachtseizoen en Madtrip.

Op YouTube maakt StukTV content die door een groot aantal kijkers wordt bekeken. Het platform kan zelf ‘advertentie inkomsten’ aanzetten, waardoor YouTube advertenties vóór de video’s gaat plaatsen. Hoe meer views een video heeft, hoe hoger deze inkomsten zullen zijn. Daarnaast kun je zelf instellen of er bijvoorbeeld elke vijf of elke tien minuten een advertentie in beeld komt. Maar ook hoeveel seconden deze advertentie duurt. Je kunt zelf niet kiezen welke advertenties dit zijn. Maar wanneer je met een merk hebt samengewerkt, kun je wel een andere klant uitzetten (een concurrent bijvoorbeeld). Een voorbeeld hiervan is dat StukTV advertenties van Go-Tan kan uitzetten vanwege de samenwerking met Conimex. Wil je meer weten over YouTube advertenties? Lees dan vooral de blog van Linda!

Verdienen door sponsordeals 

Naast het plaatsen van advertenties, doet StukTV ook aan sponsordeals. Een recent voorbeeld hiervan is de nieuwe serie Madtrip. In deze serie is een combinatie van sponsorship en product placement te zien door Mentos. StukTV maakt hierbij gebruik van audio en visual product placement, wat inhoudt dat het product wordt getoond in de video’s en dat erover wordt gesproken. Een voorbeeld hiervan zie je in deze video (2:02). Daarnaast begint elke video van Madtrip met: “Madtrip wordt mogelijk gemaakt door Mentos kauwgom”. Aan de sponsordeal zit zelfs een call-to-action verbonden. Door het kopen van een actieverpakking kun je kans maken op de jackpot die in de video’s bij elkaar wordt gespeeld. Dit is niet alleen een goede manier voor Mentos om het merk onder de aandacht te brengen bij jongeren, maar ook een bron van inkomsten voor StukTV. 

Mentos sponsorship madtrip

Houdbaarheidsdatum?

Giel heeft zelf ooit gezegd dat StukTV niet lang houdbaar is. Hij denkt dat het platform houdbaar is tot een bepaalde hoogte, maar dat hij over 30 jaar niet meer hetzelfde doet. Wel is hij ervan overtuigd dat dit platform ervoor zorgt dat ze voor de rest van hun leven een carrière hebben. Wat denk jij dat de houdbaarheid van het merk StukTV is?

Bronnen 

  • https://soundcloud.com/dum-mies/gieldewinter 
  • http://www.stuk.tv/2018/stuktv-5-years-interview/
The following two tabs change content below.
blank

Amy van der Tweel

Amy studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar retailmarketing, consumentengedrag en marketingcommunicatie.

Een gedachte over “StukTV: Slechte grappen of een sterk merk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.