BlogMarkethings.net informeert

Het succesvolle huwelijk tussen Nike en Apple

Co-branding, oftewel twee merken die samen één product in het leven roepen, is ontstaan in 1960 in de Amerikaanse voedingsindustrie. Het is een marketingstrategie die onder de noemer branding valt. Het wordt door vele ondernemingen gebruikt om een bepaald product te verbreden in een andere categorie. Co-branding is een zeer breed begrip en wordt door marketeers op verschillende manieren geïnterpreteerd. Enkele voorbeelden zijn: Douwe Egberts & Philips, Heineken & Krups, Versace & H&M en Nike & Apple.

 Positieve kanten co-branding

Co-branding wordt een steeds populairdere techniek binnen de marketing wereld. Dit komt omdat het vele voordelen biedt zoals, het verhogen van de merkwaarde (c.q. brand equity) bij het introduceren van nieuwe consumentengoederen. Het uiteindelijke doel is toegang krijgen tot nieuwe markten (Washburn, Till & Priluck, 2000). Ook kan het co-branding leiden tot imago verbetering en het vergroten van het klantenbestand. De positieve synergie die ontstaat tijdens een succesvolle co-branding zal leiden tot een hogere omzet dan wanneer een product slechts door een merk op de markt wordt gebracht. Het zwakkere merk van de twee samenwerkende partijen zal de meeste winsten boeken omdat er veel positieve aandacht komt voor dit merk, dit wordt ook wel een positief spillover effect genoemd.

Schaduwkant co-branding

Een spillover effect kan echter ook een negatieve kant op bewegen en er bestaan dan ook zeker schaduwkanten aan co-branding samenwerkingen. Wanneer het nieuwe co-branded product, welke tot stand is gekomen door beide merken, negatief in de publiciteit komt zal dit leiden tot onzekerheid voor consumenten om het nieuwe product aan te schaffen, wat uiteindelijk leiden tot imagoschade voor beide merken. De desbetreffende investering die gedaan is voor het produceren van het co-branded product kan dan leiden tot een verlieslijdend project.

Nike+ Run app: jouw perfecte hardlooppartner

Laten we eens kijken naar de succesvolle samenwerking tussen Nike & Apple waar de applicatie Nike+ uit tot stand is gekomen en laten zien waarom die samenwerking zo succesvol is gebleken. Vanaf 2000 zijn het sportmerk Nike en technologie bedrijf Apple een samenwerkingsverband aangegaan. Deze samenwerking is zich door de jaren heen blijven ontwikkelen en is nu uitgegroeid tot de Nike+ Run club app. Deze applicatie biedt alle tools voor Nike klanten die nodig zijn bij het hardlopen. Motivaties van vele andere hardlopers en het bieden van begeleiding van experts zal uiteindelijk helpen bij het behalen van persoonlijke doelen. De applicatie wordt door Nike & Apple beschreven als “jouw perfecte hardlooppartner”. Er wordt gebruik gemaakt van tracking technologie, die tijd, afstand, hartslag, en calorieën meet, trackers zijn ingebouwd in de sportkleding en apparatuur (c.q. ipods/ iphones). Deze data wordt vervolgens gesynchroniseerd met de applicatie.

Bernazzani (2017) concludeert dat het een geniale co-branding samenwerking is omdat beide partijen bijdragen aan het verhogen van de customer experience. Ook de populariteit van fitness tracking technologie wordt steeds populairder en daarin is Nike+ is een vooruitstrevende applicatie die het heel makkelijk maakt voor atleten om hun vooruitgangen te volgen. Ik ben het volledig eens met deze conclusie.

Beide bedrijven zijn zeer vooruitstrevend in hun eigen tak van sport. Waar Apple in consumenten elektronica zo innovatief en gebruiksvriendelijk mogelijk wil zijn, probeert Nike de hoogste prestaties in mensen naar boven te brengen. Deze twee unieke bedrijfskarakters sloegen met Nike+ de handen ineen met als resultaat het beste van twee werelden!

 

Washburn, J. H., Till, B. D., & Priluck, R. (2000). Co-branding: brand equity and trial effects. Journal of Consumer Marketing17(7), 591-604.

Bernazzani, S. (2017, 8 augustus). 10 Examples of Successful Co-Branding Partnerships (And WhyThey’re So Great). Geraadpleegd van https://blog.hubspot.com/marketing/best-cobranding-partnerships

 

The following two tabs change content below.

Jill Verhaag

Laatste berichten van Jill Verhaag (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.