BlogCommunicatieMarkethings.net inspireert

Succesvolle kerstcampagnes: John Lewis

Kerstmis komt er alweer bijna aan en dat betekent de aankoop van vele cadeautjes. Overal om je heen is het alweer te zien. De gekleurde lichtjes hangen weer rondom de stad, kerstfilms worden weer getoond en de vrolijke sfeer is volop te proeven. Het is duidelijk te zien dat consumenten weer naar de feestdagen toe leven.

In deze tijd worden retailers erg actief en zijn ze uit op een zo’n hoog mogelijke sales. Maar hoe kun je nou opvallen tussen de overvloed advertenties van andere retailers. Waarop zullen consumenten selecteren? Natuurlijk hangt dit af van vele factoren zoals voor wie wordt het cadeau gekocht en welke winkel is de favoriet. Toch kunnen marketeers in deze periode snel een plaatsje in het hart van de consument veroveren. Dit komt doordat we in deze periode meer genereus en gevoelig zijn. We maken beslissingen op basis van ons gevoel in plaats van goed en rationeel hierover na te denken. Kerst gaat namelijk om familie, kinderen, traditie en liefde. We willen dan natuurlijk een zo’n mooi en persoonlijk mogelijk cadeau geven aan onze geliefden en vrienden. Hierbij zijn fysieke aspecten zoals prijs en merknaam minder belangrijk. Elk jaar strijden marketeers om elkaar te overtreffen met de kracht en impact van hun campagnes.

john-lewis-bear-hare-ad-app

Campagne John Lewis

Wat ik een sterke kerstcampagne vind is de campagne van John Lewis. Zij zijn een bedrijf dat een wijd assortiment aan producten verkoopt, namelijk van iPads, bedden tot zelfs mode. Ieder jaar komen zij terug in de ranglijst met beste kerstcampagnes. John Lewis wil consumenten met hun merk binden door gebruik te maken van een emotioneel sterk verhaal met een creatief design.

Het verhaal gaat over een vriendschap tussen een beer en een haas. De beer had nog nooit kerst meegemaakt doordat hij elke winter een winterslaap hield. Dit maakte de haas erg verdrietig, maar de haas had een idee voor een perfect cadeau. De volgende ochtend bracht haas de beer een cadeau en wachtte af voor de beer bij de boom. Het cadeau van haas maakte de beer wakker uit zijn droom, waardoor hij op kerstdag verscheen bij de boom. Hierdoor kon beer voor het eerst in zijn leven een magische kerst beleven”.

Met deze commercial demonstreert John Lewis hoe je iemand een onvergetelijke kerstmis kan bezorgen.
http://www.youtube.com/watch?v=XqWig2WARb0&list=PL42D9D81CBD8DB11E

Naast de emotionele band die gecreëerd wordt, vind ik deze campagne erg goed omdat er een gehele ervaring van wordt gemaakt. Het begint met de link die aangeklikt kan worden op het einde van de commercial. Je wordt dan verwezen naar een website van John Lewis waar het verhaal van de beer en de haas verder gaat. Het verhaal kan bijvoorbeeld gevolgd blijven worden via Twitter en door het downloaden van een E-book. Daarnaast gaat het verhaal niet alleen online verder maar ook offline. In 11 van hun winkels is een speciale grot voor kinderen ontwikkeld waar ze een foto kunnen maken samen met de beer en de haas. Tevens zijn er knuffels te koop van deze karakters en kunnen er speciale kerstkaarten gemaakt worden.
Bear and Hare plush

John Lewis heeft door deze commercial twee levende iconen ontwikkeld die nu in het teken van kerstmis staan. Het is een verhaal geworden wat voor een groot inlevingsvermogen zorgt en is dan ook geweldig voor kinderen. En welke moeder kan nou het smachtend gezichtje van hun kind weerstaan wanneer ze iets willen. Dus in conclusie is het een geweldige campagne wat zowel jong en oud aanspreekt dit komt tevens door het Disney gehalte wat in de commercial verwerkt zit.

Vorig jaar had het merk John Lewis ook al een succesvolle kerst campagne die het emotionele gevoel van de consumenten aan sprak. Deze commercial ging over een sneeuwpop die een lange en zware weg aflegt op zoek naar het perfecte kerstcadeau voor zijn geliefde.
John Lewis is een van de succesvolste spelers wanneer het om kerstcampagnes gaat waar andere marketeers nog veel van kunnen leren. Het is authentiek, spreekt het sentimentele, genereuze gevoel aan en laat zien dat samenzijn met familie en vrienden het belangrijkst is.
http://www.youtube.com/watch?v=0N8axp9nHNU

 

Voor meer succesvolle kerstcampagnes kijk op de volgende link: http://www.campaignlive.co.uk/news/1221085/

 

The following two tabs change content below.

Amanda

Laatste berichten van Amanda (toon alles)

2 gedachten over “Succesvolle kerstcampagnes: John Lewis

  1. Interessant artikel! De kerst commercials van John Lewis behoren tot de beste in hun soort . Mijn favoriet is die van 2011: http://www.youtube.com/watch?v=pSLOnR1s74o

    Ook hier laten ze zien dat het om naastenliefde gaat, al heeft deze commercial wel een commerciële boodschap: het gaat niet om cadeaus krijgen, maar juist om cadeaus geven (dus kopen maar!). Alleen is dit zo mooi verpakt dat het nauwelijks opvalt. Briljant!

  2. Hallo Roel, bedankt voor jouw reactie! Ik vind de campagnes van John Lewis inderdaad erg goed. Ze spelen goed in op je gevoel en de commercial die jij stuurde is er ook zo een van. Erg lief en hartverwarmend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.