Blog

Succesvolle Valentijnmarketing

Persoonlijk heb ik altijd vrij weinig met Valentijnsdag gehad, naar mijn idee is deze dag een geforceerde datum der liefde geweest waar de retailbranche maar al te graag gebruik van maakt. We worden doodgegooid met rozen, hartjes en andere liefkozende elementen. De taak is het dan ook van een marketeer om op te vallen in deze massa.

4357223378_f0a319d5c5
Happy Valentine/Marketing day

Planning, segmentatie en creativiteit

Een succesvolle Valentijn marketeer besteed aandacht aan 3 aspecten voor Valentijnsdag:

  1. Planning
  2. Segmentatie
  3. Creativiteit

Planning

Het correct inplannen van jouw marketing-actie op Valentijnsdag is van groot belang voor een succesvolle actie. Mensen moeten immers op de hoogte worden gesteld van jouw actie, maar de boodschap moet wel actueel en ‘fris’ blijven. Het beste is om dan ook begin februari te beginnen met het communiceren over je marketingactiviteit. Zo wordt de boodschap niet vergeten en heeft men voldoende tijd om geïnformeerd te worden over jouw actie.

Segmentatie

Je doelgroep is misschien wel groter dan je denkt. Waar de meeste bedrijven zich zullen richten op mensen met een relatie, kun je je ook juist richten op single mannen en/of vrouwen. Single vrouwen zullen op deze dag wellicht denken aan hun ontbrekende relatie. Dit gat zou opgevuld kunnen worden door deze doelgroep te richten op de relaties die ze met vrienden of familie hebben.

Zo is het anders bij de single mannen, deze groep zou Valentijnsdag als een normale dag willen beschouwen zonder de ‘zoetsappige’ onzin. Het klinkt misschien gek, maar wellicht zou het bieden van een ‘anti-Valentijn’-formule succesvol kunnen zijn. Volgens een infographic van ANTOVO geven mannen, in vergelijking met vrouwen, het meeste uit op Valentijnsdag. Het zou dan zonde zijn om de single man aan de kant te laten staan met zijn volle portefeuille.

Creativiteit

Je hoeft niet per sé in de bloemen- of bonbon-industrie te zitten om succesvol te zijn op Valentijnsdag. Met creativiteit in je communicatie en uitvoer kun je al goed opvallen. Door middel van creativiteit kun je uiteindelijk positief in het achterhoofd blijven hangen van je doelgroep. Hieronder enkele voorbeelden:

  • ‘ Neem je geliefde mee en krijg X% korting!’
  • ‘ Rood inpakpapier gratis’
  • Geef een klein cadeautje mee aan trouwe klanten.
  • Vergeet de singles niet, maak een S.A.D. (single awareness day) met een daar bijhorende actie (een verzorgde date verloten onder singles).
The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.