BlogMarkethings.net inspireertOverig

Superfoods: Top of Flop?

Superfoods waren al een tijd via internet en speciaalzaken te krijgen, maar nu moet ook de supermarkt eraan geloven. Wat zijn precies superfoods en wat is de achtergrond van deze trend?

Wat zijn superfoods?

Superfoods zijn voedingsmiddelen, voornamelijk zaden en fruitsoorten, waarvan wordt beweerd dat ze zeer goed zijn voor de gezondheid. Voorbeelden van superfoods zijn tarwegras, chiazaad en acaibessen. Naar schatting eet één op de tien Nederlanders superfoods. Superfood is vooral een marketingterm. Er is weinig tot geen wetenschappelijk onderzoek gedaan dat de gezondheidsclaims van de meeste ”superfoods” ondersteunt. Acaibessen zijn bijvoorbeeld enorm gehyped; onder meer Oprah Winfrey besteedde er aandacht aan. Toch is er geen enkele wetenschappelijke studie die het effect van acaibessen op de mens heeft onderzocht.

Superfoods

Marketing

Het is goed mogelijk dat er superfoods zijn die de gezondheid verbeteren. Toch moet je als consument goed opletten. Superfoods worden namelijk handig in de markt gezet. Ze profiteren met name van de onwetendheid van de consument. Er zijn maar weinig voedingsmiddelen en voedingswaarden die niet ter discussie staan. Zelfs tegen heilige huisjes als volkorenbrood wordt tegenwoordig geschopt. Brood zou als bron van vezels zorgen voor een verzadigd gevoel. Nieuwe dieet goeroes beweren echter dat brood je vooral een sugar-rush geeft wat uiteindelijk zou leiden tot hernieuwde trek. Wetenschappelijk onderzoek wordt in deze discussies maar weinig aangehaald, mede doordat er geen onderzoek beschikbaar is of er geen uitsluitsel kan worden geboden. Superfoods haken in op deze onzekerheid. Met gezondheidsclaims en een beroep op exclusiviteit en biologische verantwoording bieden zij een onbetwist gezond alternatief voor onze slechte eetgewoontes. Natuurlijk wel tegen een premium prijsje.

Als voorbeeld kan rauw cacao poeder worden genomen. Voor een potje betaal je al snel een euro of zes. Dat is vier keer zoveel als een zelfde hoeveelheid uit een gewoon pakje van Droste. Het rauwe cacaopoeder is niet gebrand omdat dan een groot deel van de voedingsstoffen verloren zou gaan. Hoeveel voedingstoffen gaan er dan verloren? En welke? En maakt dat uit? De gemiddelde consument heeft hier geen antwoord op en zal er tijdens het boodschappen doen ook geen studie van maken. Toch maar een potje rauw poeder in je mandje dan?

Superfood Cacaopoeder

Dubieus

Het zou goed kunnen dat het daadwerkelijk toegevoegde waarde heeft voor je gezondheid om superfoods te consumeren. Veel superfoods lijken echter niet zo heel super te zijn.

Om even bij het cacaopoeder te blijven. De consument wordt verleid tot het kopen van dit poeder omdat vooral het gehalte aan anti-oxidanten wordt aangeprijsd. Het lijkt inderdaad een uitzonderlijke hoeveelheid ORAC (Oxigen Radical Absorbance Capacity) te bevatten. Bij een afwisselend dieet met voldoende groente en fruit krijg je echter voldoende anti-oxidanten binnen. Volgens het voedingscentrum levert het consumeren van meer anti-oxidanten geen extra gezondheidsvoordelen op. Het kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Dan krijg je ineens toch wat minder zin om de volle mep te betalen voor een potje poeder.

acerola

Een ander voorbeeld is de Acerola. De Acerola, een soort rode kers, zou 1000mg vitamine C bevatten per 100 gram. Veel meer dan een vitamine C bommetje als een kiwi (80mg). Helaas heeft de mens genoeg aan 70mg per dag. En vitamine C zit in heel veel producten. Zelfs in friet (3mg per 100 gram) zit nog vitamine C. Laat die Acerola dus maar zitten.

Foodies

Waar komt deze superfood hype vandaan? Een van de verklaringen zou de hoeveelheid buzz van foodies kunnen zijn. Foodie stond oorspronkelijk voor iemand die als hobby lekker eten en het ontdekken van nieuwe smaken heeft. Tegenwoordig wordt met een foodie meer gedoeld op mensen die veel bezig zijn met gezond eten. Er zijn talloze blogs en zelfs tijdschriften die zicht richten op foodies. Ook nemen foodies een prominente plek in op sociale media; vooral Instagram en Pinterest zijn populair. Op zich is het goed dat er meer aandacht wordt besteed aan gezonde voeding, zeker gezien het toenemende aantal mensen met overgewicht. Of superfoods het antwoord zijn valt echter nog te bezien.

Voedsel en Sociale Media

Er is ook een keerzijde aan deze gezondheidshype. Het bezig zijn met gezond eten krijgt voor sommige mensen obsessieve neigingen. Orthorexia ligt op de loer. Orthorexia houdt in dat iemand dermate doorschiet in het gezond eten dat hij of zij hier geestelijk of lichamelijk last van krijgt. Doordat hun dagelijks leven dermate wordt beheerst door hun focus op eten leiden hun sociale contacten eronder. Dit leidt vaak tot afzondering. Angsten en depressies kunnen het gevolg zijn. Maar ook lichamelijk kan het slecht gesteld zijn met een Orthorexia patiënt. Ze volgen vaak een heel eenzijdig dieet. Het komt voor dat iemand alleen nog maar rauwe groenten, fruit en noten eet. Hierdoor lopen zij een groot aantal voedingsstoffen mis. Maagklachten, vermoeidheid, vitaminekort (ironisch genoeg) en zelfs haaruitval kunnen het gevolg zijn.

Mijn mening? Laat je niet gek maken door de (social) media. Eet gevarieerd, liefst zo vers mogelijk en vergeet niet je dagelijkse portie groente en fruit. Laat die superfoods maar zitten.

Wat vind jij? Zijn superfoods top of flop? Zou iedereen ze moeten eten of is het klinkklare onzin?

Asterix Kostunrix Verse Vis

Meer over voeding op M.net? http://www.markethings.net/culinaire-fijnproevers-of-gewoon-briljante-marketing/

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.