BlogInnovatieMarkethings.net inspireert

“De supermarkt van de toekomst“

image-2016-09-18

In deze editie van “Markethings.net inspireert” behandel ik de supermarkt van de toekomst. Wat gaat er de komende jaren veranderen bij de Albert Heijn op de hoek, waar je wekelijks jouw kaasje, jouw vlees en jouw brood haalt? Hoe ziet de customer experience er voor ons uit over pakweg vijf jaar? Gaan we überhaupt nog wel boodschappen doen? Of worden boodschappen alleen nog maar thuisbezorgd? Enkele vragen die ik ga proberen te beantwoorden in deze blog. Zie jij de toekomst van de supermarkt anders tegemoet? Laat het me dan weten als reactie op deze blog!

Innovaties bij de supermarkt van de afgelopen jaren

scanner
Zelfscanner Jumbo

Uiteraard hebben supermarkten de afgelopen jaren niet stil gezeten en blijven ze tot op de dag van vandaag innoveren. De meest opvallende innovatie van de afgelopen jaren is ongetwijfeld de zelfscanner. Daar waar je je eerst groen en geel ergerde aan dat vervelende mens achter de kassa en die eeuwig langzame klanten voor je, heb je nu het heft in eigen hand. Geen rij meer en geen klanten die nog snel nog even de winkel terug in rennen, waardoor jij je trein weer mist. Vanaf nu scan je je eigen boodschappen middels een zelfscanner. Dit bleek een succes en het smaakte naar meer, iets beters. Wat is er nu idealer dan je boodschappen scannen met je eigen smartphone? Juist: niets! 6 oktober 2015 opende Albert Heijn zelfs een volledige zelfscan-supermarkt waar geen medewerkers meer aanwezig zijn achter een kassa.

De reclame van Albert Heijn over het thuisbezorgen van boodschappen
De reclame van Albert Heijn over het thuisbezorgen van boodschappen

Een andere innovatie die werd gelanceerd door de grote supermarkten is het thuisbezorgen van boodschappen. Alhoewel dit nog niet helemaal is ontwikkeld, is het wel een ontwikkeling die menig consument graag ziet. De doelgroep is divers, ouderen die slecht ter been zijn maar ook jongeren die het druk hebben met belangrijke dingen (lees: studeren, bier drinken, chillen met vrienden, gamen etc. etc.). Deze doelgroep zou het prettig vinden wanneer hun boodschappen in de toekomst gewoon kunnen worden thuisbezorgd.

De supermarkt in 2020

Wat zijn de meest aannemelijke veranderingen die jij en ik komende jaren gaan ervaren in de supermarkt? Allereerst wordt het boodschappen doen een stuk interactiever. Zo vertelt een scherm boven de schappen je precies welke voedingswaarden in het product zitten wanneer je naar zo’n product wijst of het oppakt. De focus hierbij ligt op storytelling. Maar dat is niet alles. Er zal niet alleen informatie worden gegeven over voedsel, er groeit zelfs voedsel in de supermarkt. Jaha! Nu kun je er niet meer omheen dat fruit en groenten gezonder voor je zijn dan koekjes en chips.

Naast het zien groeien van producten, kun je in de supermarkt van de toekomst je producten ook laten ‘printen’ met een 3D-printer Je kiest de ingrediënten die je wilt eten, selecteert de vormen en verhoudingen, en klaar is je maaltijd.

De QR Code Tesco Store in Seoul, Zuid-Korea
De QR Code Tesco Store in Seoul, Zuid-Korea

Sommige ‘supermarket visionaries’ geloven dat het shoppen met virtual reality de toekomst is. In de supermarkt scan je met je virtual reality bril of smartphone, producten die vervolgens in je winkelmandje worden geplaatst. Op het moment dat je dan bij de kassa aankomt, staan jouw boodschappen al op je te wachten. Dit gebeurt nu al, zij het op kleine schaal, in Korea. Daar lanceerde Tesco een virtual reality winkel waarbij je met je smartphone producten op een interactief scherm selecteert.

Denk je dat je nu alles gehad hebt? Neen. Zo is supermarktketen Tesco bezig met het creëren van een ‘My3DStore’. Hier combineren klanten de echte ervaring van het shoppen in een supermarkt met het gemak van online winkelen. Klanten bezoeken, middels hun virtual reality bril, een virtuele supermarkt waarin de producten tentoongesteld worden zoals in een echte winkel. De producten die worden weergegeven zijn gebaseerd op eerdere aankopen en preferenties. Middels de bril navigeert de klant vervolgens door de supermarkt waarin de klant producten selecteert die hij vervolgens online kan aanschaffen. Enkele uren na de aanschaf gaat de deurbel: de producten worden afgeleverd. Boodschappen doen anno 2020?

Wil je zelf eens een kijkje nemen in de supermarkt van de toekomst? Bezoek dan de Future Food District in Milaan. Geen geld of tijd om naar Milaan te gaan? Bekijk dan dit filmpje:

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.