Blog

Tabletoorlog: de campagnes onder de loep

Binnen een week tijd lanceerden drie grote spelers uit de wereld der electronica een nieuw tablet. Zowel Apple, Google als Microsoft toonden hun nieuwe speeltje. Allen klaar voor de strijd om dat felbegeerde plekje onder de kerstboom. Tabletland staat op z’n kop, en met een beetje fantasie kunnen we spreken van een heuse tabletoorlog. Maar, met welk geschut gaan ze elkaar te lijf? Of interessanter, hoe tonen ze dat geschut aan ons, de consument?

Apple – iPad Mini
De iPad Mini zat er al een tijdje aan te komen, en ondanks dat Steve Jobs de ‘gewone’ iPad nog omschreef als hebbende the perfect size, is er nu toch een kleiner broertje. Deze werd gepresenteerd op de welbekende Keynote van Apple – de presentatie waar menig nerd weken naar uitkijkt –  en zorgde tijdens het evenement al voor het domineren van 7 van de 10 trending topics op Twitter. De commercial draagt één boodschap uit: simplicity. Geen uitleg, geen vergelijkingen. De eenvoud plus het deuntje, getiteld ‘Heart & Soul’ zullen op het gevoel van de consument moeten werken. De iPad Mini is alles wat je weet van de gewone iPad, alleen een formaatje kleiner. Zo ook de slogan: “iPad Mini – Every inch an iPad.”


Check ook even deze grappige spoof.

Google – Nexus 10
De Nexus 10 is de eerste ‘grote’ tablet die Google op de markt brengt. Vanwege orkaan Sandy was Google helaas genoodzaakt het evenement van de lancering af te gelasten. Zonde, want zo’n event zorgt – al is het wat minder dan bij de Keynotes van Apple – voor veel extra exposure op blogs en social media. Desondanks toch de lancering, middels een persbericht en onderstaand spotje. Daarin ligt de focus op dat waar Google goed in is: search. De Nexus is het antwoord op al je vragen. Of zoals het liedje begint dat de commercial begeleidt: “Ask me anything you like.”

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=pHuoDqcIyqk#

Microsoft – Windows Surface
Microsoft was met Windows altijd dé leider op het gebied van software, maar waagde zich zelden aan het produceren van hardware. Tot nu. De Windows Surface is door Microsoft geproduceerd om de strijd aan te gaan met Apple en Co. In de campagne leggen ze de nadruk op hun unique selling point; het verwisselbare keyboard dat van je tablet in no-time een laptop maakt. Met de slogan “Click in and do more”  willen ze aansporen tot meer productiviteit met je tablet, met onder andere Office, in plaats van alleen het consumeren van muziek en filmpjes. De commercial krijgt vorm door dat unieke keyboard met bijbehorend klikje, en laat verder alle stereotypes zien die het apparaat kunnen gebruiken. Plus je kunt er salto’s mee maken.

Roundup
Ja, het is een beetje appels met peren vergelijken. Of kleine tablets met grote. Maar interessant is het wel. Apple legt focus op simple, Google op search, en Windows op productivity.

Zelf vind ik dat Microsoft en Google duidelijke punten maken in hun boodschap, tegenover een eenvoudige, mijn inziens té makkelijke aanpak van Apple. Met de toenemende competitie wil ik meer dan slechts het gevoel dat ze proberen te creëren – dat bovendien bij mij niet helemaal overkomt. Het clipje van Microsoft vind ik met ALLE stereotypes die iemand zou kunnen bedenken dan wel weer erg cheesy, maar gezien de grote markt die ze met Windows serveren te begrijpen. Google krijgt uit deze strijd mijn voorkeur, dat zijn grenzen verlegt in andere markten, maar zich blijft focussen op hun core business; het zoeken. Of eerder, het vinden van antwoorden.

Maar wie deze tabletoorlog echt gaat winnen, dat weet zelfs Google nog niet.

Wie is jullie winnaar uit deze tabletoorlog? Laat het weten in de comments.

The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Tabletoorlog: de campagnes onder de loep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.