BlogCommunicatieInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireertOverig

Taiwan: Het juweel van het Oosten?

Weinig mensen zijn bekend met het ‘land’ (vooralsnog een Chinese staat) Taiwan. Velen zullen het vergissen met Thailand, en ook het vinden van het land op de wereldkaart kan nog lastig zijn. Toch is het voor mij persoonlijk een van de mooiere landen van Azië. Daarnaast is het land zeer ontwikkeld, wellicht één van de voorlopers in Azië. Met een groep van 22 business-studenten van Asset | Marketing (overkoepelende organisatie van Markethings.net) zijn wij recentelijk, twee weken lang, dit land, haar maatschappij, en haar zakenleven gaan verkennen.

Tai-Wan

Taiwan is een land in Oost-Azië, en is officieel een staat van China. De staat kent sinds de vroege 90’er jaren een democratie (voorheen een dictatuur), en wilt nu ook een volledig soeverein land worden (en dus los van China). Taiwan heeft een populatie van 23.5 miljoen inwoners (versus Nederland: 17.2 miljoen) en een omvang van zo’n 35 miljoen km2 (versus Nederland: 41.5 km2). Wat betreft populatie en omvang lijkt de staat dus vrij veel op Nederland. Daarnaast stond Taiwan in 2018 op de Global Peace Ranking op de 34e plaats, slechts 11 plaatsen boven Nederland. In 2019 was het zelfs makkelijker om zaken te doen in Taiwan (13e plaats) dan in Nederland (36e plaats)! Het afhandelen en verkrijgen van een bouwvergunning is dan ook het op één na makkelijkste om te doen in Taiwan (van alle landen in de wereld). Taiwan is een land met hoge inkomsten, heeft een hoogopgeleide bevolking, en heeft een op export-georiënteerde economie. De staat scoort daarnaast ook hoog in termen van burgerlijke en politieke vrijheid, educatie, en gezondheidszorg.

 

Persoonlijke ervaring met Taiwan

Toen wij aankwamen met het vliegtuig in Taipei, stonden we versteld van wat we zagen. De diepgewortelde, wonderschone cultuur van het oosten, maar ook een zeer ontwikkeld en westers-uitziend land. Hoewel er weinig mensen Engels spraken, deed men wel echt hun best om zich begrijpelijk te maken en je te helpen. Tijdens het rijden in de Ubers waren we ook vaak verbaast door wat we zagen: de wegen van Taiwan waren vol met scooterrijders. Veel van de Taiwanezen hebben dan ook scooters omdat dit een goedkoop vervoermiddel is en weinig ruimte inneemt.

Vrijwel overal waar je komt in Taipei vindt je prachtige oude tempels, en er wordt veel eerbetoon gedaan aan grote, historische figuren. En als je dan honger krijgt, heb je in een mum van tijd een hapje gevonden, want er zijn enorm veel lokale snackbars en eettentjes. Ook worden de boodschappen in Taiwan veel frequenter gedaan, maar de boodschappenmandjes zijn over het algemeen wel kleiner. Mensen lopen vaak langs een van de kleine supermarktjes en kopen snelle snacks. Ook zelf koken gebeurd weinig: veel van de Taiwanezen eet gemakkelijk buiten de deur (de voorverpakte noedels zijn dan ook razend populair!). En als je dan liever komt voor de natuur in plaats van het eten, dan biedt het land ontzettend veel inspirerende, spirituele en ongerepte uitzichten en natuurgebieden om jezelf in kwijt te raken.

De toekomst van Taiwan

De toekomst van is zeer onzeker. Hoewel het land sinds 2016 al grotendeels onafhankelijk is, lijkt China meer invloed uit te oefenen op het eiland dan ooit tevoren. Sindsdien hebben dan ook al 5 landen hun diplomatische verbanden verbroken, en hebben deze versterkt met China. Er zijn nog zo’n 17 landen waar Taiwan diplomatische verbanden mee heeft. Deze stellen het land dan ook in staat om politieke legitimiteit te behouden in internationale relaties. Taiwan raakt, diplomatisch gezien, steeds meer geïsoleerd. Ook op economisch vlak (waar Taiwan afhankelijk van is) probeert China steeds meer druk uit te oefenen. Taiwan probeert nu diplomatieke relaties op te bouwen met andere landen, zoals India en bepaalde Europese staten, om zo hun soevereiniteit veilig te stellen. Onafhankelijkheid zou echter het Chinese republiek in de weg staan. Dit verhindert namelijk het ‘one china principle’, een beleid dat streeft naar één China (in plaats van opgedeeld te zijn in soevereine staten).

 

Conclusie

Naast een zeer ontwikkelde infrastructuur heeft het land ook veel prachtig natuur om te bewonderen. Het land lijkt, in bepaalde opzichten, veel op Nederland, en ook de economie en het zakenleven is bruisend. Ook voor toeristen bestaan het weinig problemen in het verkennen van het land. Voor wie houdt van spiritualiteit en puurheid, zal Taiwan een grote bron van inspiratie zijn. Echter moeten we nog maar in de toekomst zien of de Chinese staat zijn onafhankelijkheid zal houden.

 

 

 

Bronnen:

https://countryeconomy.com/countries/compare/taiwan/netherlands?sector=Doing+Business+Ranking&sc=XE61#tbl

https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan

https://www.britannica.com/place/Taiwan/Government-and-society

https://globalriskinsights.com/2018/10/losing-friends-fast-future-hold-taiwan/

https://www.brookings.edu/blog/order-from-chaos/2019/01/07/beijings-goal-is-re-unification-with-taiwan-why-cant-it-get-there/

 

The following two tabs change content below.
blank

Daniël de Vries

Na zijn Premaster Marketing Management gehaald te hebben, studeert Daniël nu Marketing Management aan de Universiteit van Tilburg. Sinds januari 2019 is Daniël actief als blogger bij Markethings.net. Daniël heeft geen specifieke interesses of voorkeur als het gaat om bloggen, waardoor blogs verschillende onderwerpen kunnen hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.