BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Taste Life to the Full

danonebaard

Ik denk dat menig mens, inclusief ik, de afgelopen tijd zijn wenkbrauw heeft opgetrokken bij de enorme posters van Danone waarop een man met pretoogjes, een spijkerblouse, snorrenvet in zijn omhoog gekrulde bovenlipbeharing, en een lange ZZ Top-baard zit, lachend zijn aardbeienkwark eet in een stedelijke omgeving. Wat is hier aan de hand, en waarom vinden wij dit zo vreemd?

 

Stereotypen

Tegenwoordig zijn we allemaal gewend aan de stereotypen die gebruikt worden in reclames. vrouwen eten vruchtenyoghurt, hebben last van een opgeblazen gevoel wat ze tegengaan met een kopje kruidenthee en laten het gebruik van schoonmaakmiddelen zien. Mannen daarentegen brouwen in groepsverband bier, maken op ludieke wijze gebruik van hun 4G-abonnement, besturen snelle auto’s en bedenken in witte jassen de beste antikalksprays. En zo hoort het, overzichtelijk en makkelijk.

Blonde vrouwen vlechtjes

Zelfs in yoghurtland zijn we gewend aan een bepaald stereotype. Bij Arla eet een lachende blonde vrouw met een geitenhoedersverst haar kwark op een IJslandse berg, bij Almhof word de yoghurt verorberd door een blonde vrouw inclusief decolleté op een Tiroler berg en bij Activa gaat het om de normale huiselijke vrouw die haar opgeblazen gevoel kwijt wil terwijl ze haar yoghurtje eet in een knusse huiskamer. En dan hebben we Danone, het merk voor minderjarige-yoghurt eters dat opeens word aangeprezen door een randstelijke puntsnor-hipster…

 Tobias_Pekelharing_Arla_Skyr

Error, error

De (parodie) hipster die gebruikt word in de nieuwe Danone reclame, is een poging geweest om de randstelijke millennials aan de yoghurt te brengen. De reden dat er nou juist bij deze reclame ophef ontstaat is de kortsluiting tussen de twee stereotypen: hipster en fruityoghurt. We hebben namelijk eerder vergelijkbare mannen gezien met baarden en spijkerblousjes, maar hier brachten ze nog relatief mannelijke producten aan de man. Denk aan de reclames van Vodafone, Opel, WE en Grolsch.

hipster-grill-vodafone

Why???

Door deze kortsluiting werd de communicatiemanager van Danone op het matje geroepen, en al heel snel werd duidelijk dat het niet zozeer om de baard ging maar om het stereotype van ‘de vrouw’ die lachend haar yoghurt moet verorberen. Waarom hebben jullie niet gewoon gekozen voor een vrouw?, vroeg de journalist in kwestie. ‘We hebben het toch goed zo, met zijn allen? Laat het vrouwelijke genietmomentje als kwarkstereotype met rust, in hemelsnaam’, antwoorde de communicatiemanager. En daar heeft hij naar mijn idee gelijk in! Alledaagse producten worden gebruikt door alle alledaagse mensen, en zo heeft deze ‘’error’’ in stereotype land wel voor de nodige (positieve) ophef gezorgd.

 Schermafbeelding 2016-04-11 om 15.15.56

www.hpdetijd.nl

www.geenstijl.nl

The following two tabs change content below.

Alies van Hout

Laatste berichten van Alies van Hout (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.