Blog

Tea bag index

Op het internet komen tegenwoordig miljoenen mensen samen en dit heeft onder andere geleid tot vele ‘crowd-’projecten. We kennen crowdsourcen, crowdfunden en nog enkele anderen, en ik ben laatst een crowdsource-project tegengekomen dat ik zo interessant vond, dat ik het graag even deel. Het project is een wetenschappelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door zo veel mogelijk mensen wereldwijd. En iedereen kan meedoen.

 

ConceptTea bag 4
Een aantal studenten van de universiteit Utrecht hebben een goedkope en gemakkelijke manier bedacht om een wereldwijd bodemonderzoek te doen. Het is een wetenschappelijk onderzoek dat uitgevoerd wordt met theezakjes. Jawel, iedereen die zich twee doosjes thee en wat tijd kan veroorloven, kan meedoen. Het idee is simpel: begraaf de theezakjes, graaf ze na drie maanden weer op, weeg ze en vul de gegevens online in. Het verschil in gewicht tussen de voor en na situatie wordt veroorzaakt door de afbraak van het plantenmateriaal dat in de theezakjes zit. Met behulp van de gegevens die de studenten van over de gehele wereld verzamelen, kunnen ze de gevolgen van klimaatverandering beter voorspellen. Dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld, maar het enige wat jij hoeft te doen, is een paar theezakjes in je tuin begraven. Simpel zat.

Tea bagMarketing
Voor het onderzoek is een eenvoudige website online gezet waarop informatie te vinden en waar mensen hun gegevens kunnen invullen. Individuen kunnen dit project thuis doen, maar doordat dit ook erg geschikt is om met kinderen te doen, zijn er hele scholen die dit met hun klassen doen. Op die manier krijgen de studenten erg veel informatie binnen, zonder al te veel aan marketing voor hun project te doen. Het is zo interessant dat het project in de media terechtkwam en ook in de landelijke nieuwsbrief van scouting stond als aanbeveling om met de groep te doen. Al met al een mooi crowdsource-project wat al enkele jaren loopt en nog steeds volop in gang is.

 

Ken jij ook een crowdsourcing-project dat de moeite waard is? Deel het in de comments!

The following two tabs change content below.

Cindy

Laatste berichten van Cindy (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.