Blog

Ted Talk: Kunnen Marketeers iets leren van Natuurkunde?

De wetten van Newton, de onzekerheidsrelatie van Heisenberg, de tweede wet van de thermodynamica? Niet bepaald begrippen die je iedere dag tegenkomt in je marketingboek of tijdens een college. Waarschijnlijk weten de meesten van ons niet eens wat de bovenstaande natuurkundige wetten inhouden. Kunnen we er toch iets van leren? Let’s find out!

Ted Talk

Vandaag een nieuwe rubriek: de Ted Talk. Korte luchtige presentaties van academici en professionals uit het bedrijfsleven over allerlei diepgaande onderwerpen. Voor dit stukje heb ik een presentatie uitgekozen van Dan Cobley, Director of Marketing (Centraal en Noord Europa) bij Google. Cobley heeft in tegenstelling tot zijn huidige marketing carrière natuurkunde gestudeerd (in Oxford). Dat klinkt als water en vuur, maar toch zijn er verrassende overeenkomsten. Kunnen marketeers iets leren van natuurkunde? (Laat je niet afschrikken, er komt wat natuurkunde voorbij maar het wordt begrijpelijk en met veel humor gebracht!)


Een opvallende kijk op Marketing vanuit onverwachte hoek. Nog even kort samengevat:

  • Wetten van Newton: hoe groter de massa, hoe meer kracht er nodig is om van richting te veranderen. Dus hoe groter het merk hoe meer je zult moeten ondernemen om haar positie te veranderen.
  • Heisenberg’s onzekerheidsrelatie: het is onmogelijk om een deeltje exact te meten omdat er verandering van het deeltje plaatsvindt door het uitvoeren van de meting. Het observeren van consumenten verandert hun gedrag.
  • Entropie: de tweede wet van de thermodynamica: onregelmatigheden nemen altijd toe (of ze blijven op zijn minst constant). Vroeger kon één marketingmanager een merk aansturen, nu is er veel meer interactiviteit. 

Discussie

Ben je het eens met deze stellingen van Dan Cobley? Ook al ligt natuurkunde mijlenver van Marketing vandaan, toch lijkt het dat er gelijkenissen zijn!

Wil je meer van dit soort presentaties zien? http://www.ted.com/

Wat vind je van deze nieuwe rubriek? Wat vind je van deze band tussen Marketing en Natuurkunde? Ben je het eens met wat Cobley stelt? Zijn er nog andere vakgebieden waar we iets van kunnen leren? Deel je mening met ons en laat je reactie hieronder achter!

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “Ted Talk: Kunnen Marketeers iets leren van Natuurkunde?

  1. Interessant filmpje! Hij legt een mooie en concrete link tussen de twee. Hoewel ik ervan overtuigd ben dat je zo praktisch tussen alle disciplines kunt linken, werkt-ie het mooi uit. Overigens zelf groot fan van TED – prachtig initiatief! Balen dat TEDx Rotterdam net gesloten is voor inschrijvingen…

  2. Ik vind het een zeer interessant filmpje. Al ga ik inderdaad mee met Thom dat je praktisch tussen alle disciplines kunt linken. Een creatief verhaaltje, zoals Dan Cobley presenteert, is dan natuurlijk wel een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.