BlogCommunicatieConsumentengedrag

Teksten op t-shirts: het succes van Zoe Karssen

Het kan niemand ontgaan zijn dat alle kledingwinkels vol hangen met bedrukte t-shirts en truien. Geen enkel merk kan meer achterblijven met Engelse teksten als ‘See you in Paris’ en ‘Crème de la crème’ op hun kleding te bedrukken. Maar hoe is deze steeds populairder wordende trend begonnen? Meet Zoe Karssen.

Zoe schreef in 2010 een tekst op een t-shirt met een watervaste stift. De dag erna gebruikte een stylist het t-shirt in een fotoshoot voor Glamour. De reacties waren overweldigend en Zoe zag samen met haar Nederlandse man Quince een kans: het merk Zoe Karssen werd geboren.Winkels zochten innovatie zonder al te grote investeringen en de t-shirts speelden perfect in op deze wens.

4 jaar later worden haar ontwerpen in 30 landen verkocht, onder andere bij grote online retailers als Net-a-Porter en Asos en warenhuizen als Barneys en Harrods. Ook worden it girls als Beyoncé, Rihanna en Cara Delevingne in hun vrije tijd regelmatig in Zoe’s ontwerpen gespot. Het mag duidelijk zijn dat Zoe Karssen de personificatie van 21ste-eeuws succes is.

carabeyonce

En bij succes komt helaas ook plagiaat kijken. Begin 2013 moest Nikkie Plessen een aantal t-shirts uit de schappen halen, vanwege beschuldigd plagiaat van Zoe Karssen. Ook andere merken proberen het succes van Zoe na te bootsen. De winkels hangen vol met bedrukte t-shirts en truien bij een aantal redelijk prijzige merken zoals Scotch & Soda, My Brand en Guess. Maar ook Zara en H&M doen vrolijk mee met de trend.

Toch blijft Zoe Karssen boven deze andere merken staan, vanwege het feit dat ze zich volledig specialiseren op de teksten en graphics. Manlief Quince regelt de financiën, logistiek, productie en graphics, terwijl Zoe zich focust op de marketing en brand image.

zoekarssen

Het succes van een merk ligt natuurlijk niet alleen aan degene die het verzint en implementeert. Mensen moeten jouw kleding ook willen kopen. We kunnen stellen dat mensen tegenwoordig erg individualistisch zijn en graag hun eigen principes en meningen letterlijk op hun t-shirt hebben staan. En ze hebben er maar al te graag ongeveer 70 euro voor over om een ‘echte Zoe Karssen’ in hun handen te hebben.

Houden jullie zelf van kleding met opdruk? Laat het weten in een reactie!

The following two tabs change content below.

Malou Thijssen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.