BlogMarkethings.net inspireert

Teleshopping: too good to be true?

In 2013 is er al eens geblogd over de parodieën rondom Teleshopping door Bas en Jeroen. In deze blog zal er een andere weg worden ingeslagen door eens te kijken hoe een teleshopping reclame wordt vormgegeven en welke trucs en strategieën er worden toegepast. Ondanks dat velen van ons dit zien als de meest irritante programma’s die te zien zijn in de ochtend tot middag, vindt er veel beïnvloeding plaats. Belangrijker nog is de overtuigingskracht waardoor mensen toch de producten kopen die worden geïntroduceerd. Welke strategie voeren ze om mensen te overtuigen van hun producten? Lees het in onderstaande blog!

Dinsdagmiddag 13.00 uur, de tv gaat aan en ja hoor: je wordt doodgegooid met de welbekende teleshopping programma’s zoals onder andere Tommy teleshopping. Door velen gezien als heel irritant, maar eigenlijk best interessant om eens stil te staan bij de psychologische beïnvloeding die de programma’s hebben op ons.  Maar laten we eens eerlijk zijn, iedereen heeft stiekem wel eens langer dan 1 minuut naar dit programma gekeken naar hoe verschrikkelijk handig die apparaten wel niet lijken.

Wat is Teleshopping en wie is Tommy Teleshopping?

Teleshopping is in de laatste 30 jaar uitgegroeid tot een snel groeiend business model met betrekking tot het toepassen van directe marketing op consumenten en is dan ook een belangrijk alternatief om te shoppen in plaats van de fysieke winkels. Tommy teleshopping plaatst haar producten onder de noemer exclusief. Deze zijn dan ook (nog) niet in fysieke winkels verkrijgbaar. Ze zijn speciaal uitgekozen voor de consument om het dagelijkse leven gemakkelijker te maken, of je je nou gezonder wil voelen of hulp kunt gebruiken in het huishouden. Ze sluiten af met: “Teleshopping heeft voor ieder wat wils”.

Welke factoren zorgen ervoor dat mensen overgaan tot aankopen?

Het gemak dat teleshopping met zich meebrengt is een significante factor die meespeelt bij de aankopen via dit kanaal. Deze factor speelt het sterkst mee bij de oudere generatie. Dat deze doelgroep het meeste gebruik maakt van dit kanaal kan onder andere komen door het gebrek aan fysieke mobiliteit. Een tweede factor die meespeelt is eenzaamheid en kan veroorzaakt worden doordat iemand in een isolement verkeert, in een depressie zit of het gevoel heeft niet bij de huidige samenleving te behoren. Toch putten de teleshopping programma’s juist een kracht uit deze negatieve emoties. Door het introduceren van nieuwe producten kan juist die eenzaamheid of connectie met de buitenwereld weer worden versterkt. En hier spelen teleshopping programma’s sterk op in. Het is zo dat mensen spullen kopen om een positiever/beter gevoel te krijgen of producten kopen om ergens bij te willen horen.

Wat is de strategie van een Teleshopping programma?

Bij het introduceren van een bepaald product wordt er gebruik gemaakt van een parasociale relatie, ofwel eenzijdige relaties. Deze worden vaak uitgevoerd door celebrities, organisaties of tv persoonlijkheden. De kijker vormt een bepaalde mening over de persoon in kwestie en hoe meer expertise hij of zij heeft hoe meer je in die persoon zal geloven en tegelijkertijd ook in het product. Dit fenomeen wordt ook wel aangeduid als de de balance theory. Eigenlijk heel raar als je er goed over nadenkt. Waarom zouden we enthousiast worden over een product om de simpele reden dat die kekke tv presentator dat is? En dan nog veel belangrijker zonder het product überhaupt bestudeerd te hebben. Ook wordt er tijdens de interactie voor gezorgd dat de kijker een gevoel krijgt er zelf bij aanwezig te zijn. Dit wordt gerealiseerd middels het inzetten van een host, het laten plaatsvinden van dialogen en het creëren van een huiselijke sfeer tijdens de opnames.

The Nicer Dicer Plus

Onderstaand is een video te zien van een product van Tommy teleshopping. Hierna zal ik mijn visie met betrekking tot gebruikte marketingtrucs toelichten.

De nicer dicer plus is een nieuwe alles-in-een, een voor alles-maaltijdbereidsysteem! Klinkt dat niet te gek? Nooit meer snijden, nooit meer huilen bij het snijden van uien en ook nog eens tijd besparen tijdens het koken. Wie wil dat nou niet? In de volgende vijf punten zal ik vertellen wat mij het meeste is opgevallen aan de strategie van bovenstaand product.

  1. Identificatie met probleem

Wat mij als eerste opvalt zijn de zwart-wit beelden waarmee de video begint. Alle negatieve aspecten worden beschrijven over het snijden van groente en fruit. Hoeveel werk het is, hoeveel apparaten je er wel niet voor nodig hebt en hoeveel ruimte deze innemen. Daarna switcht direct het beeld naar heldere kleuren en naar de oplossing voor al deze problemen. De tegenstelling van zwart-wit beelden met kleur staan in direct verband met de problemen die je in het begin ervaart en daarna opgelost worden door het geweldige geïntroduceerde product.

Dit is een slimme tactiek omdat je in het begin direct met huishoudelijke problemen wordt geconfronteerd die vele mensen ervaren in hun dagelijkse behoeften. Ook worden er vaak voorbeelden van huishoudens gebruikt die kampen met de problemen. Door het introduceren van de problemen wordt direct de aandacht van vele mensen getrokken omdat ze zich kunnen identificeren met de problemen die aan het licht worden gebracht.

  1. Behoefte

Door de problemen of in dit geval de tijd die je ermee kwijt bent goed aan te dikken kunnen mensen zich nog sneller en beter identificeren met de problemen die worden aangeduid. Hierdoor wordt een behoefte die er nog niet is aangewakkerd of juist wel versterkt. In deze video gebruiken ze bijvoorbeeld de zin: “Ben je het zat om je hele leven lang plakjes te snijden?”

  1. Alle voordelen op een rij

Na het introduceren van het probleem, de creatie van een behoefte komt er een hele rits aan voordelen die het apparaat wel niet te bieden heeft. Ook wordt er tijdens het noemen van deze voordelen veel gebruik gemaakt van een huishoudelijke setting. De vaatwasser waar hij in kan, een salade die je hebt gesneden en voor een feestje naar je buren brengt. Je ziet het product nog net niet op je eigen aanrecht liggen. Na al deze voordelen zullen mensen dan ook vaak denken, wow dit is echt een goed alternatief en heeft ontzettend veel voordelen. Misschien moeten we het dan toch maar eens uitproberen?

  1. De parasociale relatie – de expert

Nu komt het echte werk: het uittesten van de Nicer Dicer Plus door een professionele kok. Deze kok heeft er verstand van en is een expert op het gebied van snijden en kokkerellen. Als híj zegt dat het werkt dan zal het wel waar zijn. Dit valt onder het autoriteitsprincipe Cialdini.

  1. Gratis cadeau’s en korting

Het wordt niet getoond in deze video, maar na de introductie van het product worden er altijd nog andere producten getoond die gerelateerd zijn aan het hoofdproduct en die je er dan gratis bij ontvangt als je ‘nu’ bestelt, ook wel cross-selling genoemd. Ook wordt er onderin een nummer getoond met een tijdklok van bijvoorbeeld tien minuten. Bestel binnen tien minuten en krijg een percentage aan korting en andere cadeaus. Het is bewezen dat door een tijdslimiet toe te voegen aan een aankoop mensen eerder geneigd zijn tot het doen van impulsaankopen, dit valt wederom onder een van de principes van Cialdini, namelijk schaarste. Dus deze tijdslimiet kan het laatste duwtje in de rug voor twijfelende consumenten om toch tot een aankoop over te gaan.

Ondanks dat het door velen van ons wordt gezien als de meest irritante tv programma’s ben ik van mening dat er een sterke marketingstrategie achter schuil gaat die op meerdere sectoren toepasbaar is. Of het de komende 20 jaar net zo baanbrekend zal blijven als de afgelopen jaren dat denk ik niet, maar de strategieën en of trucs die zijn toegepast blijven handig voor ons als toekomstige marketeers!

The following two tabs change content below.

Jill Verhaag

Laatste berichten van Jill Verhaag (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.