BlogMarkethings.net informeertOverig

Temporary marketing: hoe interessant zijn tijdelijke social platforms?

Met apps zoals SnapChat en Meerkat komt steeds meer focus te liggen op content die snel weer verdwijnt. Deze tijdelijke content is gecentreerd rond een zogenaamd ‘Ephemeral Net’; het web van tijdelijke content. Het lijkt een booming trend te zijn waar na al ruim een jaar nog steeds een groeiende lijn in zichtbaar is. Wat kunnen merken nu met deze trend? Wat is een voordeel of nadeel van temporary marketing voor bedrijven? Best interessant.. Dus duik ik daar maar eens in!

Ephemeral is afgeleid uit het Grieks en duidt op content die niet wordt bewaard maar automatisch wordt vernietigd na een vooraf vastgestelde tijd. Zo stuur je met SnapChat foto’s die na maximaal 10 minuten, of verhalen die na maximaal 24 uur, verdwijnen. Met Xpire stuur je tweets die na tien minuten weer verdwijnen. Meerkat is de app waarbij je video’s streamt die na een vastgestelde tijd ook weer verdwijnen. Met het groeiend aantal gebruikers van deze platforms wordt het duidelijk dat ‘tijdelijk’ de nieuwe vorm van communicatie is.

temporary marketing tijdelijke content platforms

Door veel professionals wordt deze ephemeral trend gezien als uiting van de natuurlijke behoefte aan privacy, anonimiteit en onvindbaarheid. Dit lijkt een logische reactie op de traceerbaarheid die volledig doorschiet dankzij het internet en sociale media. Ik moet zeggen dat deze ontwikkeling erg logisch klinkt. Zo logisch, dat je je toch begint af te vragen wat bedrijven hier al mee doen, of mee zouden moeten doen. Een voordeel dat jou misschien ook meteen binnen schiet is natuurlijk het persoonlijke aspect. Bij deze platforms wordt gebruik gemaakt van persoonlijke marketing. Je stuurt namelijk een foto, video of tweet naar een specifiek persoon.

Een ontwikkeling, die volledig buiten mijn weten om heeft plaatsgevonden, is dat bedrijven ook SnapChat accounts aanmaken. Zo hopen bedrijven dat je hen net als op Tiwtter of Facebook toevoegt en gaat volgen. Hele persoonlijke interactie komt op deze manier tot stand: super slim. Als je op deze platforms beslist om een bedrijf te volgen en dingen te delen, dan is deze ervaring veel intiemer en sterker dan wanneer het via the big crowd plaatsvindt.

privacy temporary marketing

Is die persoonlijkheid en intimiteit zonder nadelen? Helaas lijkt dat nooit het geval. Denk bijvoorbeeld in hoeverre je garantie hebt op tijdelijkheid, wanneer mensen ook screenshots kunnen maken. Daarnaast onderscheid je je op zo’n platform natuurlijk door onderscheidende en verrassende content, juist door die korte zichtbaarheid. Dit betekend echter wel dat bedrijven veel moeten investeringen in hele korte (verdwijnende) contactmomenten. Nog best een uitdaging dus; temporary marketing.

Vragen die bedrijven zich volgens mij dus vooral moeten stellen zijn volgens mij daarom: Past het platform bij mij? Past het platform bij mijn doelgroep? Hoe kan ik me onderscheiden? Levert het mij voldoende op? Als je hier allemaal positieve antwoorden op kunt geven, experimenteer er dan lekker op los bij je doelgroep en wees de grote massa bedrijven een stap voor!

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Temporary marketing: hoe interessant zijn tijdelijke social platforms?

  1. Interessant onderwerp, had er nog nooit bij stilgestaan! Ben benieuwd in hoeverre er nu al praktijkvoorbeelden zijn van grote bedrijven die daarop inspelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.