BlogMarkethings.net recenseert

“Terugkerende elementen. Terugkerende elementen. Terugkerende elementen.”

image-2016-09-26

Welkom bij de allereerste blog van een gloednieuw concept van de bloggers van Markethings.net: “Markethings.net recenseert”! In deze categorie geven bloggers hun mening over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er op dinsdag, om stipt 15.00 uur, een nieuwe “Markethings.net recenseert”. Binnen een bepaald thema worden minimaal vier voorbeelden gerecenseerd. In deze editie geef ik mijn mening over het thema: commercials met een opvallend, terugkerend element. Met andere woorden: commercials die vaak zijn uitgezonden op televisie (of andere media) en die een element hebben dat in elke commercial terugkomt. Denk hierbij aan de commercials van AXE waar één man tientallen vrouwen aantrekt door het gebruik van AXE-deodorant of de commercials van Nespresso waarin George Clooney altijd de klos is. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

“Even Tilburg Bellen”

Commercial 1:

We starten met waarschijnlijk de meest bekende commercial die een terugkerend element bevat: de ‘Even Apeldoorn Bellen’-commercial van Centraal Beheer Achmea. Sinds 1986 (!) zendt het bedrijf Centraal Beheer Achmea reclames vergezeld met de bekende leus ‘Even Apeldoorn Bellen’. Een man of vrouw komt in een bepaalde, vaak ongemakkelijke, situatie terecht waarin hij/zij pech heeft en kan dan volgens de commercial het beste ‘Even Apeldoorn Bellen’, refererend naar de locatie van het hoofdkantoor van Centraal Beheer Achmea. Ik vind het terugkerende element in deze reclames erg sterk omdat het humor combineert met de kerntaak van Centraal Beheer Achmea: het samen dragen van risico’s die je alleen niet aan kan. Bijna iedereen kent deze reclames en weet enkele voorbeelden van de treffende humor op te noemen. Het enige minpuntje wat je zou kunnen noemen is dat veel klanten wel de slogan kennen, maar niet weten welk bedrijf er achter deze reclames zit. Het expliciet vermelden van het bedrijf zou dit in de toekomst kunnen verbeteren.

| Conclusie: 5 sterren |

“Van een arme student, naar een rijk marketingtalent”

Commercial 2:

Sinds 2012 zendt telecombedrijf Telfort commercials uit met in de hoofdrol voormalig miljonair Hans van den Berg. Het personage en zijn gezin moeten na het leven als miljonair een stap terug doen. In verschillende spotjes vergelijkt de Bourgondiër een situatie uit zijn leven als miljonair met de huidige situatie. Dit levert vaak hilarische beelden op. Denk bijvoorbeeld aan ‘Van gevulde slak, naar gewone knak’ en ‘Van een tv in elke ruimte, naar nauwelijks ruimte voor de tv’.  Niet elke commercial is even hilarisch, maar ook dit terugkerend element zorgt voor herkenning bij kijkers. De boodschap van de commercials is duidelijk: Telfort biedt meer voor minder geld en heeft lage prijzen voor haar abonnementen. Doordat aan het eind van elke commercial het merk Telfort (in combinatie met een scherpe aanbieding) genoemd wordt, weten kijkers van welk merk de commercial is. Het enige minpuntje is dat sommige commercials juist averechts kunnen werken omdat de doelgroep zich hierin niet herkent. Zij weten immers niet hoe het is een miljonairsbestaan te leiden. Dit kan ertoe leiden dat sommige kijkers de mensen in de commercials als arrogant beschouwen.

| Conclusie: 4 sterren |

 “Je bent jezelf niet, als je een saaie commercial hebt”

Commercial 3:

De eerste versie van deze commercial dateert van maart 2012 en laat een humeurige voetballer zien die zich gedraagt als een Diva (“You turn into a right diva when you are hungry”). Inmiddels speelt ook Mr. Bean in de commercial van Snickers waarin hij een ninja speelt die ‘niet zichzelf is als hij honger heeft’. Ik vind het terugkerend element in deze commercials minder sterk als in de eerder behandelde commercials. De commercials laten namelijk maar één gebruiksmoment zien van Snickers, namelijk als je energie nodig hebt. Terwijl de meeste klanten het zien als een lekker tussendoortje, wordt het zo niet gepresenteerd in de reclames. Desalniettemin een commercial die veel herkenbaarheid kent en door het terugkerende element leggen veel kijkers onmiddellijk de link met het merk Snickers.

| Conclusie: 3 sterren |

 “Haal meer uit je marketingblog”

Commercial 4:

In de reclames van het shampoomerk Andrélon zien we vaak een vrouw die niet lekker in haar vel zit omwille van haar futloze/pluizende/doffe/droge haar. Vervolgens gaat zij een shampoo van Andrélon gebruiken en is zowel haar haar, als haar leven verbetert. De hoofdpersoon zit weer lekker in haar vel en geniet volop van het leven. Allemaal door de nieuwe shampoo van Andrélon. Persoonlijk vind ik het terugkerende element de minst sterke van de vier commercials in deze blog.  Dit komt voornamelijk doordat het effect in de commercial sterk is overdreven, té sterk naar mijn mening. Dit gaat ten koste van de geloofwaardigheid van de commercials en het effect van de shampoo.

| Conclusie: 2,5 sterren |

Heb jij ook een mening over de terugkerende elementen in bovenstaande commercials? Geef die dan hieronder! Wil jij nou ook je mening geven over allerlei onderwerpen binnen de marketing? Of heb jij een bepaald thema in gedachten en ben je benieuwd naar de mening van de bloggers van Markethings.net? Mail dan snel naar markethingsnet@asset-marketing.nl!

The following two tabs change content below.
blank

Jorrit Gommans

Jorrit is Database Marketeer bij bol.com. Daarnaast is hij actief als bestuurslid van de Vereniging van Tilburgse Economen, de alumnivereniging gelieerd aan Tilburg School of Economics and Management. Ook is hij lid van de Raad van Advies van Asset en blogt hij in zijn vrije tijd voor Markethings.net.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.