Blog

Tesla & Elon Musk – innovatie balanceren met resultaat en tweets

Afgelopen maandag was het weer 1 April. Veel bedrijven zochten tussen de paaseieren veelal naar een momentje om de consumenten op het verkeerde been te zetten. Zo vond de Efteling het wel geschikt om baby’s in de Python te laten (veilig in een Maxi Cosi uiteraard), Chocomel kwam met een geurtje voor echte fans, en bij TUI kon je een professionele fotograaf mee op vakantie nemen. Tussen deze grappen die snel werden opgemerkt, zat een tweet van Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX. Ondanks een ingelaste “Easter Egg Sale” was het Tesla niet gelukt om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen; ze waren failliet. Niet de meest bijzondere grap zou je zeggen, maar het zorgde wel voor een daling van 7% in de aandelenprijs van Tesla. In deze blog gaan we een stukje dieper in op Tesla, haar opmerkelijke CEO, en hoe aandeelhouders nerveus worden van geld blijven pompen in innovatie.

De avonturen van Elon “don’t buy flamethrowers unless you like fun” Musk

Mocht dit de eerste keer zijn dat je van Elon Musk hoort en denken;  “Je moet wel heel stom zijn om je eigen bedrijf te beschadigen met een 1 april grap”, dan heb je zeker een goed punt. Echter is het in de afgelopen jaren wel duidelijk geworden dat Elon een miljardair/CEO is die niet altijd even serieus is. Ondanks dat hij medeverantwoordelijk is voor de populariteit van PayPal, commerciële ruimtevaart mogelijk wil maken met SpaceX, en de Hyperloop wil bouwen om supersnel te kunnen reizen, is hij ook vooral geliefd als Twitter-fanaat. Twitter lijkt een (marketing-)platform wat hij vooral gebruikt om grapjes te maken en te laten zien waar hij met zijn bedrijven zoal aan gewerkt heeft. Zijn account wordt dan ook gevolgd door ruim 20 miljoen mensen.

Een van de bekendste voorbeelden van zijn Twitter-highlights kwam op 17 December 2016. Hij zat blijkbaar alwéér vast in het verkeer van Los Angeles. Als gevolg bedacht hij dat hij wel een bedrijf kon oprichten wat tunnels onder de stad ging maken voor transport. Hoewel eerst gedacht werd dat het ironisch was, mede door de naam van het bedrijf (the Boring Company), zijn de vergunningen aangevraagd en de eerste meters geboord. Daarnaast kondigde hij in januari aan dat er 20.000 vlammenwerpers te koop werden aangeboden voor 500 dollar per stuk. Waarom? Omdat de petten van het bedrijf al uitverkocht waren, en voor het geval dat er een zombie apocalypse uitbreekt, aldus de man zelf. Blijkbaar deden een aantal douanes moeilijk over het invoeren van dergelijke wapens, daarom heeft hij de naam wel veranderd naar “not a flamethrower”. We gaan hier niet nóg dieper in op zijn Twitter-pagina, maar het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen, mocht je je vervelen.

Gigafactory

 

Tesla onder hoogspanning

Terug naar de 1 april grap. Het werd al gauw duidelijk dat de tweet van Elon niet serieus was, en de aandelenprijs is gewoon hersteld. Maar de initiële daling kwam zeker niet uit de lucht vallen. Tesla staat namelijk onder druk, nog meer dan ze normaal al staan. Zo moeten er ongeveer 132.000 auto’s terug naar de fabriek vanwege een mogelijk defect bij het sturen in de vrieskou. Ze hebben hun productie-eis voor de nieuwe Tesla Model 3 niet gehaald. Deze eis lag op 2500 auto’s per week eind maart en ze hebben er in die laatste week 2.020 daadwerkelijk geproduceerd. Daarnaast is ook nog eens hun credit-rating verlaagd door Moody’s Investor Service. Die laatste lag redelijk voor de hand, want Tesla heeft al jarenlang geen winst onder aan de streep. Volgens Elon Musk is dit allemaal (nog) geen probleem, ook al erkende hij wel dat ze officieel aan alle criteria voldoen om failliet te kunnen gaan. Bij Tesla zijn ze immers bezig de transportindustrie te revolutioneren met elektrische auto’s, en binnenkort ook vrachtwagens. De echte winsten komen later wel.

Aandeelhouders vs. de CEO

Dat die echte winsten in de toekomst wel komen, klinkt de aandeelhouders natuurlijk als muziek in de oren. Want ondanks dat er een heleboel mensen zijn die geloven in de missie en visie van Elon Musk, zijn de meeste aandeelhouders vooral uit op dividend en hogere aandelenprijzen. In dat opzicht hebben veel bedrijven een lastige balans te houden tussen innoveren om hun visie waar te maken, en de aandeelhouders het vertrouwen (lees dividend) te geven zodat de geldkraan open blijft. Deze situatie van (mogelijk) botsende belangen wordt met een economische term de agent-principaal relatie genoemd. Het is een klassiek voorbeeld van een dilemma waar een zogenoemde ‘moral hazard’ aanwezig is. Bij een moral hazard is een partij (de agent) in de relatie meer geneigd om risico te nemen omdat een andere partij (de principaal) voor de kosten opdraait. In dit geval is Elon Musk en zijn management de agent, en de aandeelhouders zijn de principaal. 

Tesla heeft weliswaar al redelijk wat resultaat geboekt, er rijden immers meer dan 200.000 auto’s van het merk rond. Daarnaast is de stress om duizenden Model 3’s per maand te produceren alleen aanwezig omdat er ook zoveel besteld zijn. Met andere woorden; de druk zit er stevig op, zo stevig dat Elon zelf weer in zijn fabriek blijft slapen. Maar het is geen bedrijf wat ook echt een uitverkoop moet houden om een faillissement te voorkomen.

Toekomst voor Tesla?

Zoals meer bedrijven die zich volledig op innovatie storten, met een CEO die er alles aan doet om ook op zo veel mogelijk fronten te innoveren, is het altijd spannend voor investeerders. De dromen en verwachtingen zijn groot, en er wordt ook zeker een hoop waargemaakt, maar genoeg kan nog misgaan. Zo blijft de auto-pilot van de Tesla’s een lastig verhaal. Omdat als er ééntje niet goed werkt en een ongeluk veroorzaakt, duikt de media er naturlijk bovenop.  Een ding is wel zeker; zolang Elon nog grapjes kan maken over dat hij misschien Iron Man wordt, zal het allemaal wel nog onder controle zijn.

 

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.