Blog

het ‘sillicon valley gadget’ gevoel op wielen – review Tesla Model S P85+

In Eindhoven heb ik kort kennis mogen maken met het rijgedrag van de Tesla Model S bij de TESLA store. Na een korte uitleg over de prestaties, layout en mediasysteem van de Model S gingen we op pad met de performance-uitvoering  P85+ van de model S, de BMW M5-killer die in staat is om in 4,4 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur te sprinten zonder ook maar één druppel benzine in de hens te steken.

[adrotate banner=”9″]

Het weggedrag van de auto is een mix van Duits en Amerikaans. De auto ligt stabiel en strak op de weg, als een Duitse auto met precisie, maar biedt tegelijkertijd het comfortabele en gewichtige gevoel van een Amerikaan. Dit komt door het laaggeplaatste zwaartepunt en redelijk straffe vering in de 2100 kilogram wegende Model S, die ervoor zorgt dat de auto niet gaat overhellen in bochten.

onderstel model s
het gewicht van de Model S zit hem voornamelijk in de accu, die is geplaatst in de bodem van de auto

Verder biedt de auto veel ruimte voor zijn inzittenden en bagage, zelfs onder de ‘motorkap’ bevindt zich een extra kofferruimte, waar je met gemak een kratje bier en een boodschappentas in kwijt kan. Qua cijfers en prestaties is de Model S waanzinnig! Zo kan de model S ongekend ver komen als elektrische auto, met een realistische range van een goede 400 kilometer, wat mede te danken is aan het regeneratieve remsysteem (een systeem dat de accu oplaadt wanneer je je voet van het stroompedaal afhaalt). Verder is de acceleratie weerzinwekkend snel met een zoemend ‘star-trek/ironman’ geluid van de elektromotor op de achtergrond. Het is alleen even wennen dat deze snelheid een stuk minder gebrul met zich teweeg brengt, zoals bij vergelijkbare brandstofkrachtbron zoals een v6,v8 of v10 motor. Dit zorgt dan ook voor een meer nuchtere ervaring achter het stuur, de Model S is geen testosteron-dinosaurus, maar een hele rappe iPad. Bekijk de onderstaande video voor een impressie van het motorgeluid van de Model S.

(vanaf 00:22 seconden)

Verder biedt het infotainment systeem (de giga-iPad in het middenconsole) een ‘easy-to-use apple’ gevoel mee. Het systeem is mooi ontworpen, werkt snel, reageert goed op aanrakingen en is te combineren met het lcd-scherm achter het stuur. Wanneer je bijvoorbeeld muziek luistert via een usb-aangesloten media-apparaat, geeft de auto dit op het middenconsole en op het stuurscherm aan, zodat je niet altijd je ogen hoeft af te wenden van de weg. Dit geldt ook voor functies zoals de navigatie, radio of het aantal kilometers dat je nog kunt rijden. Bijna alle functies en configuraties van de auto zijn te bedienen met touchbediening op het middenconsole. De configuratie (zoals de zwaarte van het stuurgevoel, de intensiteit van regeneratief remmen of de elektrische bediening van het dakraam) van de auto is ook gemakkelijk aan te passen.

interior model s
Het interieur van de Tesla model S, een apple store op wielen

Verdict:

Wat zo gaaf is aan de Tesla Model S:

+ de auto biedt waanzinnige prestaties op gebied van range en acceleratie;

+ de auto heeft het ‘sillicon valley gadget’ gevoel wat je bijvoorbeeld ook bij een nieuwe macbook of iPad hebt. In een auto is dit gevoel eigenlijk best bijzonder en uniek in de markt.

Wees bedacht op deze zaken met het rijden van de Model S (P85+):

–       de auto accelereert als een bezetene, echter ben je hier minder van bewust door het ontbreken van een brullend motorblok. In no time rijd je 80 kilometer per uur in de bebouwde kom;

–       het regeneratief remmen remt de auto behoorlijk af, uitrollen is in deze auto gelijk aan zachtjes remmen;

–       de auto voelt vrij zwaar aan.

De Tesla Model S P85+ performance editie

 

 

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.