BlogCommunicatieE-commerceInnovatieMarkethings.net informeert

The Internet of Things – The beginning

Volgens mij kan bijna niemand meer zonder internet. Onderweg, op het werk, tijdens je studie, in het weekend, noem alle mogelijkheden maar op. Ons – of in ieder geval mijn – dagelijks leven wordt bepaald door internet, omdat het zo vaak per dag gebruikt wordt. Het internet is jaren geleden gemaakt door mensen voor mensen en dit wordt ook wel ‘The Internet of People’ genoemd. Maar een nieuwe ontwikkeling zal de wereld wederom beïnvloeden, namelijk de opkomst van ‘The Internet of Things.’

The Internet of People is jaren geleden ontwikkeld met voornaamste doel om mensen te verbinden. Met de komst van het internet was het mogelijk om met vrienden te communiceren die aan de andere kant van de wereld zaten. Het was mogelijk om een heel netwerk op te bouwen waar geen grenzen aan te pas kwamen. Het internet is zo sterk ontwikkeld dat het niet eens meer uit het dagelijks leven weg te denken is. Tenminste, ik gebruik dagelijks internet en zeg wel vaker dat Google mijn beste vriend is.

Wat is The Internet of Things?

Maar bij ‘The internet of Things’ ofwel het nieuwe internet, gaat niet om het verbinden van mensen, maar het gaat om het verbinden van dingen. Wat verstaan we dan onder ‘dingen’? Denk aan voorwerpen, systemen en producten. Wat gebeurt er nu bij de Internet of Things? De voorwerpen gaan met elkaar communiceren. Huh?! Dat dacht ik dus ook. Hoe kan dit, zij kunnen toch niet denken en met elkaar praten? Wij mensen communiceren middels onze vijf zintuigen. Bij de Internet of Things neem je een voorwerp en voeg je daar de mogelijkheid aan toe om te ervaren, te delen en te communiceren.

internet of people vs Internet of things

Neem bijvoorbeeld je smartphone. Die bevat al zoveel zintuigen: jouw smartphone weet waar je je bevindt, weet hoe je je beweegt, weet hoe je de smarthpone vast hebt, weet hoe dicht je hem bij je gezicht houdt en de smartphone heeft zelfs een oog waarmee hij de omgeving kan zien. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat de smartphone kan communiceren via een draadloos verbinding. Dit klinkt wellicht logisch, maar als je er bij nadenkt zijn dit alle zintuigen die wij al aan een smartphone hebben gegeven.

Het belangrijkste is dat al deze apparaten kunnen communiceren via een netwerk. Het gaat zelfs zo ver dat een lamp die kleuren per stemming geeft aan springt wanneer jij thuis komt, omdat de lamp met de thermostaat communiceert en die weet weer dat jij om half 6 thuis komt en daarom om 5 uur de verwarming aan zet. Dat is nu een goed voorbeeld van The Internet of Things.
Internet of things communicating

Hoe werkt The Internet of Things?

Een ander voorbeeld is dat de jij ligt te slapen en dat 5 minuten voor dat de wekker af gaat, er een seintje naar de thermostaat en andere apparaten wordt gestuurd. De koffiemachine springt aan en zet een lekker kopje koffie, het nachtlampje gaat vanzelf uit en jij krijgt een seintje wanneer de garage deur goed is gesloten nadat je naar je werk bent gereden. Wat ik hiermee wil aangeven is dat alle apparaten met elkaar gaan communiceren en alles vanzelf zou gaan. Revolutionair en tijdbesparend, maar er zitten ook andere kanten aan deze nieuwe ontwikkeling.

Internet of things

Verweer tegen The Internet of Things

Naar mijn idee is het altijd goed om zelf dingen in de hand te houden. Wanneer alles voor ons uit wordt gestippeld, zou je bijna denken dat we als robots gaan leven. Echter, geeft het ook weer ruimte om die tijd te vullen met andere zaken zodat je je leven kunt verrijken. Daarnaast is privacy natuurlijk een groot issue. Alle apparatuur is van een bepaald merk en deze merken kunnen inzicht krijgen in alle gegevens. De verkregen data wordt opgeslagen en de optie is er voor bedrijven om daar iets mee te doen. Er zijn nu al tegenstanders bezig met het pleiten voor goede wetgeving en regels betreffende ‘The Internet of Things’.

Bedrijven als Google en Samsung hebben al veel geïnvesteerd in deze technologie. Het wordt groots en er zullen veel nieuwe mogelijkheden komen voor bedrijven. Ook marketing gaat een andere rol spelen wanneer the Internet of Things zich nog meer gaat uitbreiden. Er is vandaag een artikel gepubliceerd door Deloitte. Zij hebben samen met de TU Eindhoven onderzoek gedaan naar de Mogelijkheden om geld te verdienen met The Internet of Things Hier kwamen drie aandachtspunten uit waaronder de noodzaak om gegevens uit big data te halen. Daarnaast is de focus op persoonlijke benadering en klant ervaring erg belangrijk. Zo blijkt dat The Internet of Things nu al een opkomende ontwikkeling is.

Ik denk dat de acceptatie van The Internet of Things met de tijd vanzelf zal komen. Al eeuwenlang zien we dat het jaren duurt voordat een uitvinding door het merendeel van de mens wordt opgenomen (widespread adoption). Ook hier zal gelden dat er eerst raar van wordt opgekeken, maar dat het steeds normaler wordt en ik denk dat iedereen het uiteindelijk gaat opnemen. Zoals met The Internet of People ook gebeurde. Hoelang duurde het bij jou voordat jij niet meer weg te slaan was op het internet? En hoe denk jij over The Internet of Things? Zorgwekkend of revolutionair?

Internet of things communicating

The following two tabs change content below.

Nicol van den Boomen

Laatste berichten van Nicol van den Boomen (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.