BlogMarkethings.net inspireertOverig

The Nelson Mandela ‘brand’

Zoals jullie wellicht meegekregen hebben was afgelopen zondag de begrafenis van Nelson Mandela, waarbij een laatste eerbetoon door geheel de wereld werd gehouden aan een man die symbool stond voor het protest tegen apartheid en het gevecht tegen HIV-besmetting. In de media had ik meegekregen dat er behoorlijk wat commercie rondom Mandela’s beeld en naam gevestigd was, wat mij motiveerde voor een nieuwe blog. Ik ging in gesprek met Keki, een Zuid-Afrikaanse exchange studente psychologie.  Met Keki ging ik in op de volgende onderwerpen:

De impact van Mandela:

Apartheid is een probleem dat vandaag de dag nog steeds speelt in Zuid Afrika, maar dankzij het doorzettingsvermogen van Nelson Mandela is de mate waarin apartheid voorkwam verminderd tot een meer leefbaar en bespreekbaar niveau. Mandela had een bijzondere wijze om dit probleem aan te vechten, hij pleitte niet zozeer voor een ‘sterke zwarte samenleving’, maar voor vergiffenis via geweldloze protesten. Dit werd niet zo goed ontvangen door de toenmalige regering, die dit soort protesten af straften met geweld. Een welbekend beeld dat tekenend is voor het gedrag van de regering is de foto van het doodgeschoten kind Hector Pieterson, hieronder te zien:

pieterson
Het gedragen jongetje, Hector Pieterson, is beeldend geweest voor de gevallen slachtoffers die deelnamen aan geweldloze protesten tegen apartheid

Mandela was een inspirerend spreker. tijdens de procedures en het gevangenschap van Nelson Mandela waren veel mensen geïnspireerd door de uitspraken van de man, speeches die ongeveer vergelijkbaar zijn met sommige toespraken van president Obama. In het filmpje is een van de laatste uitspraken van Mandela terug te horen, voordat hij in de gevangenis terechtkwam voor ‘’terrorisme’’ en ‘’verraad’’. Op Robben eiland, de naam van de gevangenis, kreeg Mandela zijn gevangenisnummer: 466/64.

Ode aan het icoon

Tot op de dag van vandaag wordt het vergevensgezinde idealisme van Mandela op handen gedragen door de gehele wereld. Mandela was een levende legende, een symbool dat vergevensgezindheid en zorgzaamheid uitstraalt. Men heeft symphatie voor het icoon, of misschien wel het ‘merk’ Mandela, en wil dit ook graag uitten. Zo heeft Beyoncé haar eerste concert in Zuid-Afrika gegeven ter ere van de 90ste verjaardag van de beste man, is er besloten om de nationale valuta te bedrukken met Nelson’s afbeelding (ook wel de ‘randela’ genoemd).

Het fashion merk 466/64

Keki wist mij te vertellen dat er veel merchandise rondom Mandela is, dat met trots wordt gedragen of getoond. Zo zijn er vlaggen, T-shirts armbanden en ga zo maar door. Een opvallend kledingmerk daarin is het merk 466/64, gelijknamig aan het gevangenisnummer dat Nelson Mandela had. Mandela hield zich als president bezig met de bestrijding van HIV en aids, iets waar het merk 466/64 op inhaakt door het ondersteunen van fondsen die HIV, aids en kinderen die te maken krijgen met deze ziekte.

320651857_640
een kledingmerk dat de idealen van Mandela nastreeft

Ik vroeg Keki wat ze vond van het idee dat dit icoon gecommercialiseerd werd. Hier gaf ze aan dat het initiatief in theorie goed klonk, maar dat de Zuid-Afrikaanse cultuur veel te maken heeft met zaken zoals corruptie. Zo heeft Oprah in het verleden een meisjes –school opgericht waar nu veel sprake is van corruptie

Een interessante kwestie; denk jij dat Zuid-Afrika dermate het icoon Mandela respecteert en deze filosofie achter een merk zoals 466/64 zuiver zal houden? Of  toch misschien anders? Barst los in de comments!

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.