Blog

The Return of the… Burger

Vond jij het ook zo jammer dat die ene burger maar tijdelijk verkrijgbaar was? Dan heeft McDonald’s goed nieuws! Dit jaar is McDonald’s 40 jaar in Nederland en viert dat, onder andere, met een nieuwe campagne: Return of your favorite burger!

Return of your favorite burger

Tot 14 juli kan worden gestemd op zestien verschillende burgers die elk tijdelijk verkrijgbaar zijn geweest bij McDonald’s. Stemmen kan offline via een stembiljet in de restaurants en online via je persoonlijke profiel (Hyves, Facebook of Twitter). Per profiel kun je één keer stemmen. Je stem kun je delen met je vrienden, zodat zij ook kunnen stemmen en de kans op de terugkeer van jouw favoriete burger vergroten. Vanaf 15 juli zal de top-3 bekend en kan wederom driemaal gestemd worden. De uiteindelijke winnaar zal vanaf oktober weer verkrijgbaar.

What’s in it for you?

Ten eerste, vanzelfsprekend, de kans om je favoriete hamburger nog een keer, of vaker natuurlijk, te kunnen eten. Ten tweede, korting op het menu van de winnende burger. Ten derde, kans op de hoofdprijs: een feestje bij McDonald’s met 40 vrienden waar je de winnende burger gaat eten.

What’s in it for McDonald’s?

Op het eerste gezicht lijkt ‘Return of your favorite burger’ een goed doordachte actie. Driemaal stemmen met drie verschillende sociale media is een fantastische manier om met iedereen die op een of andere manier verbonden is met de loyale McDonald’s klant op de actie te attenderen en bij de actie te betrekken. Daarnaast krijgt de klant zijn favoriete special, met korting, terug in het restaurant. De winnaar van de hoofdprijs krijgt bovendien een feestje met 40 vrienden. Stuk voor stuk goede methoden en prikkels voor het verhogen van merkbetrokkenheid, -loyaliteit en -activatie.

Maar, na nadere inspectie. Wat krijgt de loyale, publiekelijk verklaarde McDonald’s-fan? Als het heel, heel erg meezit: een feestje bij McDonald’s met 40 vrienden en je favoriete burger. Als het meezit: de terugkeer (en korting op het menu met) je favoriete burger. En veel waarschijnlijker, gezien het aantal potentiële deelnemers en het aantal burgers, als het tegenzit: korting op het menu met een burger die je niet (nogmaals) wilde eten.. Het lijkt erop dat net als bij de eerder besproken actie rondom de Big Mac de klant aan het kortste eind trekt.

Ben je het hiermee oneens? Of wil je juist nog een reden toevoegen waarom de klant aan het kortste eind trekt? Ik hoor het graag!

The following two tabs change content below.

4 gedachten over “The Return of the… Burger

  1. Interessante campagne, al heb ik twee kanttekeningen. Allereerst is het natuurlijk niet voor niets dat de burgers waarop je kunt stemmen niet meer verkrijgbaar zijn. Als het echte omzetknallers geweest zouden zijn, dan had men ze namelijk wel in het assortiment behouden. Ten tweede denk ik niet dat consumenten die te maken krijgen met een verlies van hun favoriete burger ontzettend teleurgesteld zijn. Er is namelijk altijd een bepaalde rangorde qua voorkeur van hamburgers. Het kan bijvoorbeeld zijn dat hamburger drie wint, die men ook wel lekker vindt. Op die manier trekt men dan toch niet aan het ‘kortste eind’.

  2. Ik ben ook eens even bij de ‘verkiezing’ gaan kijken. Erg jammer dat mijn favoriet (de Bacon & Cheese van afgelopen winter) er dus niet tussen zit.

    Wat me veel leuker lijkt, is een wedstrijd à la Lays: vraag het publiek om een burger te bedenken, houd ook een verkiezing en de winnaar komt dan ook echt in de restaurants te liggen.

  3. @Ruben dus als ik het goed begrijp zeg jij eigenlijk dat het een vrij triviale campagne is. Ten eerste liepen de burgers niet zo goed dat ze echt een succes waren en ten tweede maakt het de klant niet zoveel uit welke het zal worden. Zouden ze dan überhaupt wel gaan stemmen?

  4. Inmiddels heb ik begrepen dat het gaat om hamburgers die bij speciale actieweken verkocht werden. Dit geeft dus aan dat ze, in tegenstelling tot wat ik eerder dacht, niet achter hoefden te blijven qua verkoop. Mijn eerste punt op het gebied van hamburgers die achterbleven qua verkoop kun je dus als niet geplaatst beschouwen. Ik ben nu eenmaal niet zo’n frequente McDonalds bezoeker….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.