BlogOverig

Thesis life = hard life

image-2016-07-04Hoewel de vakantie net is aangebroken, kan het zoeken naar een onderwerp voor je thesis niet snel genoeg beginnen. Kim van Loo heeft in het afgelopen semester haar thesis geschreven en deelt in deze blog haar tips, om deze periode zo goed mogelijk door te komen. 

Je hebt het vast al vaker gehoord. Mensen die afgestudeerd zijn en zeggen ‘geniet er nog maar van, want zodra je klaar bent verlang je terug naar je studententijd’! Ik geloofde er uiteraard niets van, want wéér leren, wéér de bieb in.. Ik had er geen motivatie meer voor en wilde zo snel mogelijk mijn studie afronden. Nu, anderhalve maand nadat ik afgestudeerd ben mis ik de vrije tijd al. ‘ohhhh, dus dat bedoelde ze’. Dat doordeweeks stappen, met vrienden afspreken tot in de late uurtjes om vervolgens de dag erna uit te slapen.. het leek de normaalste zaak van de wereld.

Na een kleine twee jaar (pre-master en mastervakken) was het eindelijk zover. De laatste fase van mijn studie brak aan. Thesis; yes! Een periode waarin je verwacht ál je motivatie en energie kwijt te kunnen, omdat je een onderzoek uitvoert waarin jezelf het onderwerp kiest en dat je dus écht interessant vind. Nou, geloof me; al m’n energie ging er wel in kwijt. Maar wat heb ik dan gedaan? Hoe zag deze periode eruit?

Naast mijn studie werkte ik bij Uitgeverij Zwijsen, een uitgeverij die lesmethodes levert aan het basisonderwijs. Wellicht dat je zelf ook hebt leren schrijven en lezen met een Zwijsen lesmethode op de basisschool, want maar liefst 90% van de basisscholen gebruikt hun leesmethode in groep 3. Via dit bijbaantje heb ik ook mijn afstudeeropdracht geregeld, welke ik mocht schrijven op (uiteraard…) hun marketingafdeling, bestaande uit circa 20 medewerkers. Het onderzoek werd een combinatie van mijn én hun wensen, waardoor ik gemotiveerd werd om het zo goed als mogelijk uit te voeren. Je wilt immers een zo goed als mogelijk onderzoek afleveren aan het bedrijf.

Tip 1: Kies een onderwerp dat je écht interessant vindt.

Vijf maanden is een lange tijd. Vind je het onderwerp niet leuk? Zoek alsjeblieft verder, want anders zul je absoluut geen motivatie vinden om het onderzoek uit te voeren. Ik vond het onderwerp echt interessant, en in tegenstelling tot vele andere vond ik het literatuuronderzoek ook leuk! Je leert in deze tijd veel nieuwe feitjes en komt enorm veel te weten over je onderwerp. Tuurlijk, je hebt altijd mindere momenten, maar op dagen dat het goed lukt, zul je zien dat je enorme sprongen maakt. En geen troost, net zoals ik, zijn er vele andere die twee dagen voor een tussentijdse deadline nog niets tot nauwelijks iets op papier hadden staan van een nieuw hoofdstuk. (Lees: staren..staren..staren en door de bomen het bos niet meer zien).

Tip 2: Ontspan genoeg.   

De vijf maanden waarin je je thesis schrijft bestaan vooral uit… ja, thesis. Het dwaalt continu door je hoofd, maar vergeet alsjeblieft niet te ontspannen. Je hebt altijd dagen waarop je totaal geen concentratie hebt, gebruik deze dagen voor ontspanning. Het is niet erg dat je even een dagje er niet aan werkt, morgen zal het vast (hopelijk) beter gaan. En gaat het beter? Blijf dan gewoon even doorwerken tot het niet meer lukt.. avondjes in de bieb tot 24:00 uur, tsja het hoort er allemaal bij!

 Tip 3: Besteed genoeg aandacht aan je onderzoeksopzet.

Of je nu een experiment of een vragenlijst of een combinatie ervan (of één van de vele andere opties) moet opzetten, besteed er genoeg aandacht aan. De deadline van je hoofdstuk 3 nadert… je komt in tijdnood: ‘snel even een vragenlijstje opzetten’. Alsjeblieft, stel je deadline uit, dit is niet erg. Je onderzoek vormt misschien wel het belangrijkste deel van je hele thesis. Is je vragenlijst fout of onderzoek je niet het juiste probleem met jou vragenlijst of experiment; datgene waar het allemaal om draait, dan kun je jezelf heel erg in de problemen werken.

Tip 4: Geniet.

Last but not least, ik had het zojuist wel even over ontspanning, maar ik kan het niet vaak genoeg zeggen: GENIET. Voor je het weet ben je afgestudeerd en student-af. En je weet wat ze zeggen… je studententijd is de leukste tijd van je leven! Vergeet er dus niet van te genieten, want voor je het weet is die leukste tijd weer voorbij!

The following two tabs change content below.

Babette Tielemans

Laatste berichten van Babette Tielemans (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.