BlogCarrière OriëntatieMarkethings.net inspireert

Thesis of paper schrijven? Drie tools voor de productieve student

Het schrijven van een thesis of term paper kan veel tijd gaan kosten. In deze blog presenteer ik drie tools om makkelijker en efficiënter te werken aan je onderzoek.

1. Referentie-manager: EndNote

Raak je wel eens de draad kwijt bij het refereren naar achtergrond literatuur? Is je referentie lijst nooit in orde? EndNote helpt om overzicht te bewaren. EndNote werkt als volgt. Je laadt de relevante gegevens (bijv. auteurs, jaartal en journal) van je literatuur in een zogenaamde library. Dit kan direct vanuit Google Scholar, Web of Science, of WorldCat. EndNote werkt naadloos samen met tekstverwerkers zoals MS Word en je kan met een druk op de knop een citatie uit je library in je tekst toevoegen. De applicatie voegt automatisch aan het eind van je document een referentielijst toe. Met een druk op de knop wissel je tussen verschillende stijlen zoals APA en MLA. Er zijn extra functies voor bijvoorbeeld de lay-out. Een gratis alternatief is Zotero.

endx7_logo2

2. Statistische software: STATA

Ben je data manipulaties en analyses in Excel en SPSS nogal beu? Probeer STATA. STATA is snel, stabiel en kan goed overweg met grote datasets. Ondanks dat de menu’s wat achterhaald en ingewikkeld aanvoelen, zit de ware kracht van STATA in de syntax. Je zult daarom wel wat macro’s moeten leren. Die sla je op in een script, een zogenaamde .do file. Je kan zo exact zien wat je gedaan hebt en het repliceren van je resultaten wordt erg makkelijk. Data manipuleren en een regressie-model schatten is erg handig en intuïtief, waarvan de output compact, flexibel en duidelijk is. Daarnaast is de help functie duidelijk en compleet en zijn er genoeg online bronnen voor hulp. Er zijn ook veel plug-ins gemaakt door de community die ontbrekende functies toevoegen. Gebrek aan een meer flexibele oplossing? Probeer MATLAB of het open-source [R] project.

stata_logo_blue

3. Cloud opslag: Dropbox

Ben je je USB-stick wel eens vergeten of kwijt? Sla je werk op in de cloud. Dropbox is wat mij betreft geen vervanging voor een goede backup, maar de app staat het wel toe om flexibel op verschillende apparaten en locaties te werken. Als je de applicatie voor je PC download dan wordt alles automatisch gesynchroniseerd, maar je hebt ook toegang tot je bestanden via de browser. Je hoeft dus niet meer met je USB-stick rond te lopen. Met je werk in de cloud heb je overal toegang tot je documenten, ook via je telefoon of tablet. Ook zijn er goede mogelijkheden om je bestanden te delen voor een samenwerking. Tip: Dropbox werkt ook erg goed samen met het bovengenoemde EndNote. Google en Microsoft bieden alternatieven.

Dropbox-Logo-550x186

Conclusie

In deze blog presenteer ik drie tools die je helpen om efficiënter te werken aan een paper of thesis project. Sommigen hebben een wat steile leercurve en het kan even duren om gewend te raken. Ik kan je echter verzekeren dat je daarna niet meer zonder wil, en efficiënter werkt. Probeer het eens!

Gebruik jij nog andere tools om productief te werken? Deel het in de comments onderaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.