BlogOverig

Think global, act local

In China kan je maar beter niet met je vinger naar iemand wijzen, in Thailand is het respectloos om je voetzolen te laten zien en in Ghana wordt het als onbeleefd gezien om met je benen over elkaar te zitten. Door de toenemende globalisering krijgen marketeers steeds vaker te maken met zulke cultuurverschillen. Hoe moeten zij hiermee omgaan?

Cultuur gaat over de manier waarop we dingen doen en hoe we over dingen denken. Het gaat over alles wat we geleerd hebben over bijvoorbeeld normen en waarden, gebruiken en tradities. Omdat marketeers hier door de globalisering steeds vaker mee te maken krijgen, wordt het steeds belangrijker om rekening te houden met de lokale cultuur. Think global, act local dus. Zie hierover ook dit artikel.

Non-verbale communicatie
Zoals de inleiding al laat zien, is non-verbale communicatie iets waar marketeers voor op hun hoede moeten zijn. In het ene land is men namelijk meer gericht op non-verbale communicatie dan in het andere land, waar rekening mee gehouden moet worden in marketinguitingen. In Nederland wordt over het algemeen gezegd waar het op staat, waar in bijvoorbeeld China lichaamstaal een belangrijke rol speelt. Ook is het in China een stuk minder gebruikelijk om je bord helemaal leeg te eten, waar de volgende commercial leuk op inspeelt:

 

Differentiatie
Marketeers kunnen ook slim gebruik maken van het feit dat er cultuurverschillen bestaan. Een goed voorbeeld hiervan is HSBC, the world’s local bank die zich op dit punt onderscheidt van de concurrentie. Het bedrijf opereert in landen over de hele wereld, maar gaat toch voor een lokale aanpak. HSBC is een bank die er trots op is dat ze de subtiele verschillen van al die culturen begrijpt en vooral niet onderschat hoe belangrijk dit is. Dit wordt dan ook maar wát graag getoond in de marketinguitingen, waarvan er hieronder nog een te zien is.

 

Studiereis
En mocht je nou meegaan op de studiereis naar Sint Petersburg, denk dan even drie keer na voor je iemand een kopje koffie op de Nederlandse manier inschenkt! Een kop koffie die tot de rand toe gevuld is, staat namelijk symbool voor een rijk gevuld en gelukkig leven. Een Rus zal bij een bescheiden Nederlands kopje waarschijnlijk denken dat je hem zo’n leven niet gunt.

Conclusie
Marketeers moeten rekening houden met cultuurverschillen in de verschillende landen waarin zij opereren. Dat is echter niet het enige: marketeers kunnen ook voordeel behalen door deze cultuurverschillen op strategische wijze te gebruiken in hun marketingplannen. Het moge duidelijk zijn: think global, act local. De commercials van HSBC zijn hier een goed voorbeeld van. Ken jij nog andere commercials die leuk op deze kwestie inspelen?

The following two tabs change content below.

Lisanne

Laatste berichten van Lisanne (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.