Analytics en DataBlogCommunicatieConsumentengedragE-commerce

Tijd voor een Social Network Revolutie?

Sociale netwerken, je ontkomt er tegenwoordig niet meer aan. Met meer dan een miljard gebruikers is Facebook verreweg het populairste social network. Maar voor hoe lang blijft Facebook nog marktleider? Er is steeds meer onvrede over de manier waarop Facebook opereert en het aantal gebruikers dat inmiddels haar account heeft opgezegd groeit. Tijd voor een social network revolutie?

Marktaandeel sociale networksFacebook is het grootste social network, maar voor hoelang nog?

(Bron: www.smartinsights.com)

Facebook

Het gebruiken van Facebook heeft verschillende voordelen. Groups zijn een uitkomst voor communicatie bij groepswerk en je kunt gemakkelijk contact onderhouden met mensen die je niet dagelijks tegenkomt. Er zijn echter ook verschillende nadelen. Suggested pages, sponsored posts, de gemiddelde tijdlijn zit vol met advertenties. Ook de game-invites en beperkte privacy zijn gebruikers een doorn in het oog. Wat ik zelf misschien nog wel het meest irritant vind is dat Facebook bepaalt wat er op je tijdlijn verschijnt. Als vrienden een post plaatsen komt dat niet altijd langs op je tijdlijn. Ik ga zo meteen trouwens gelijk mijn tijdlijn opschonen, begin moe te worden van de eindeloze stroom click bait waaronder de echt interessante posts bedolven raakt. Hoewel ik niet van plan ben binnenkort te stoppen met Facebook (de netwerkeffecten zijn te sterk) ben ik er onderhand wel behoorlijk klaar mee.

quit facebook

Alternatieve social networks

Gelukkig zijn er ook verschillende alternatieven voor de gevestigde social networks. Ello bijvoorbeeld. Ello valt op doordat het geen advertenties toont. Ook belooft dit netwerk dat als er al data wordt verzameld dat dit volledig anoniem is en niet voor commerciële doeleinden. Inschrijven is trouwens gratis. Verfrissend! Ik vraag me alleen wel af hoe ze de site gaan financieren. Er wordt wel gesproken over donaties van gebruikers maar ik verwacht niet dat ze hiervan rond zullen kunnen komen. Er is een kapitaalinjectie geweest van investeerders ($435.000) alleen die zal niet uit liefdadigheid zijn geweest. Om een volwaardig alternatief voor Facebook te kunnen worden zal Ello toch op een of andere manier het hoofd boven water moeten houden… Afwachten dus of Ello een ding gaat worden. Hieronder een impressie van Ello’s minimalistische design:

Ello social network

Een ander fris social network concept is Bubblews. Het speciale aan Bubblews is dat dit netwerk users betaalt voor het plaatsen van content. Hoe werkt dit? Bubblews heeft vrij veel advertenties op haar pagina’s. Een deel van de advertentie-inkomsten laten zij terugvloeien naar de gebruikers. Inkomsten zijn in proportie tot de  populariteit van de content die je hebt gecreërd: een like of comment levert je naar schatting rond de €0,01 op. Er zijn gebruikers in staat om rond te komen van hun Bubblews inkomsten. Dit is echter maar voor een select groepje weggelegd. Hoe dan ook, je krijgt in ieder geval wel iets terug voor alle advertenties die je voor je snufferd krijgt.

Bubblews social network

Deze twee alternatieve sociale netwerken zijn echter nog relatief klein en zullen Facebook niet snel van de troon stoten. Of het nodig is dat er een echte Facebook-killer op de markt komt kan worden betwist. Zelf ben ik wel gecharmeerd van deze nieuwe initiatieven. Wat vinden jullie? Tijd voor een nieuwe manier van sociaal netwerken?

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.