BlogOverig

Tilburg met een rauw randje – een hippe stad in opkomst?

 

Tilburg. De meeste mensen zullen dit niet beschrijven als een mooie of hippe stad. Zelfs wanneer men tijdens koningsdag aan ‘echte Tilburgers’ vroeg wat zij van de stad vonden, gaven ze aan dat het zeker niet de mooiste stad van Nederland is. “Maar wel kei gezellig!”  Ben ik het helemaal mee eens. De laatste tijd valt het mij echter op dat er steeds meer toffe tentjes als paddenstoelen uit de grond schieten. En de spoorzone? Die ontpopt zich langzaam maar zeker tot een creatieve plek waar voor ieder wat wils is.

De Spoorzone – van dineren in een oude wagon tot wijnbar

Waar de spoorzone van Tilburg een paar jaar geleden nog leek op een leeg en verlaten gebied, is dat nu wel anders. Stap voor stap komen er steeds meer hotspots bij. Naast restaurant RAW is er recentelijk weer een nieuw pareltje geopend: Eetbar de Wagon. Net een tikkeltje anders dan wat we gewend zijn in Tilburg. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier eten in een gerenoveerd treinstel. Zeker een aanrader als je een keer wat anders wil dan de gebruikelijke biefstuk met friet.

Naast eettentjes zoals RAW en De Wagon zal de spoorzone in de toekomst nog meer te bieden hebben. De oude polloods, direct achter het station, zal omgetoverd worden tot een gebouw met een foodmarket, wijnbar en terras. Op de foodmarket kunnen verse producten worden gekocht van lokale ondernemers. Zeker niet verkeerd als je het mij vraagt.

Het Dwaalgebied – een verzameling van healthy lunchplekjes en creativiteit

Naast de meer ‘standaard’ winkels en lunchzaken zijn er ook steeds meer unieke plekjes te vinden in de binnenstad. Neem  bijvoorbeeld conceptstore TIEN. Een klein zaakje waar je zowel terecht kan voor een overheerlijk taartje, unieke woonaccessoires en kleding. Op zoek naar een plek waar je kan studeren of brainstormen onder het genot van een gezonde lunch? Neem dan eens een kijkje bij koffiecafé Buutvrij, waar je ook af en toe kan genieten van livemuziek.

Tilburg en haar citymarketing

Naast het creëren van nieuwe hotspots is het natuurlijk ook belangrijk dat deze goed gepromoot worden. Citymarketing Tilburg houdt zich bezig met ‘het merk’ Tilburg. Deze stichting heeft een strategisch branding-plan opgesteld om de stad nog beter te promoten in de komende jaren. Zo omschrijven zij het merk Tilburg als ‘sociaal’, ‘experimenteel’, ‘daadkrachtig’, en als een stad waar mensen zich thuis voelen in een ongepolijste, rauwe omgeving.

Met die ‘rauwe omgeving’ wordt onder andere de spoorzone bedoeld. Deze werd ook al tijdens koningsdag flink benadrukt, door in de Hall of Fame de persconferentie plaats te laten vinden. Door met koningsdag de spoorzone en de minder bekende kanten van Tilburg te benadrukken, krijgen mensen de kans om de stad te herontdekken. Verder probeert Citymarketing Tilburg de kern van het merk Tilburg te benadrukken met verschillende acties. Zo is er onder andere een promofilmpje gemaakt.

Conclusie

Persoonlijk vind ik dat Tilburg zeker niet de mooiste stad is, maar dat zij zich wel positief heeft ontwikkeld in de afgelopen paar jaren. Zo is er steeds meer ruimte voor creativiteit en ondernemerschap. Deze ontwikkelingen zouden wat mij betreft nog meer benadrukt mogen worden naar de buitenwereld. Wat is jouw mening over Tilburg als stad, en de bijbehorende marketing?

The following two tabs change content below.
blank

Chantal Vliex

Chantal studeert Strategic Management aan de Universiteit van Tilburg en blogt sinds mei 2017 voor Markethings.net. Ze is onder andere geïnteresseerd in consumentenpsychologie, duurzaamheid en social media marketing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.