Blog

Tilburg – Tesla Motor City

In 2011 heb ik eens een keer meegereden in de Tesla Roadster, een elektrisch aangedreven sportwagen die binnen 4 seconden van 0 naar 100 kilometer per uur rijdt. Een ervaring die je haar flink uit zijn model waait, maar wel erg spectaculair is. Toch voelde het wel anders dan een normale sportwagen.

Figuur 1: meegereden in de Tesla Roadster op de autoRAI 2011

Nu kwam er afgelopen week voor mij als autoliefhebber en student in Tilburg geweldig nieuws naar voren; Vanaf 2013 wordt Tilburg namelijk het centrum van rappe, elektrische auto’s van het merk Tesla! De Amerikaanse autobouwer heeft bekendgemaakt dat Tilburg het distributiecentrum van Europa gaat worden, wat inhoudt dat onze stad een hoofdrol zal krijgen in de doorvoer van Tesla auto’s in Europa. Het logistieke centrum zal tevens dienen als opslagplaats voor reserve-onderdelen, de exacte locatie zal aanvankelijk nog deze maand worden bekendgemaakt.

Tesla is een bedrijf dat in mijn ogen veel potentieel heeft. Het was het eerste automerk dat succesvol een elektrische sportwagen op de markt bracht met interessante techniek. Wat het merk echter in mijn ogen echt bijzonder maakt is de manier waarop de auto’s gepresenteerd worden, niet zozeer als een auto, maar meer als een gadget. Hierbij wil Tesla gebruik maken van een distributieketen die vergelijkbaar is met een systeem uit de elektronica-industrie.

Tesla-stores

De jonge autobouwer heeft de ambitie om het bekende franchise-systeem, dat wordt gebruikt voor de verkoop van auto’s, te revolutionaliseren. Door de gehele distributieketen in-house te verzorgen en de klant de volle ‘ Tesla-experience’ te laten ervaren. Deze Tesla-experience zou tot uiting moeten komen in de vorm van welverzorgde locaties die volledig voldoen aan de huisstijl die Tesla wil uitstralen, waar de potentiele klant op een interactieve wijze wordt geprikkeld om zich te binden met het merk. Een vorm van distributie die vergelijkbaar is met bijvoorbeeld Apple, met de welbekende Apple-stores. Het computermerk wordt tevergeefs wel vaker als voorbeeld genoemd, maar het lijkt de autobouwer te lukken om een vergelijkbare impact te kunnen genereren.

Figuur 2: een kijkje in de Tesla Store in San Jose, Californië

Waarom zou dit concept nu dan wel kunnen slagen voor Tesla? 

Hoewel dit soort ‘experience-centers’ wel vaker worden ingezet in de automotive-industrie, heeft het nog niet eerder een dergelijke hoofdrol gehad, aangezien de franchises deze taak sinds jaar en dag op zich namen. Door de experience ‘uit te besteden’ kan je niet exact controleren hoe de ‘experience’ wordt overgebracht. Daarnaast heeft Tesla een strategisch voordeel met de elektrische aandrijflijn en de premium-merkstrategie; deze combinatie heeft ervoor gezorgd dat de auto minder als vervoersmiddel aanvoelt, maar als een premium gadget.

Belangenorganisaties van deze franchise zagen een bedreiging in het ‘tesla-store’  idee en klaagden de autobouwer aan. Ondanks alle moeite die deze belangenorganisaties hebben genomen heeft Tesla groen licht gekregen om de in-house-strategie toe te passen in de verenigde staten, de vraag rest nog wanneer deze Stores in Nederland en in met name in Tilburg zullen verschijnen, ik ben in ieder geval erg benieuwd!

The following two tabs change content below.

Max S

Hallo Markethings-lezers! Ik ben Max Sonneveld en ik ben November begonnen met het schrijven van blogs voor deze website. Na mijn HBO-opleiding Commerciële Economie te hebben afgerond in Rotterdam ben ik dit jaar begonnen met mijn pre-master Marketing Management aan deze mooie Universiteit. Gedurende mijn vorige opleiding heb ik een grote interesse gevormd voor de auto-industrie, zo heb ik een stage gevolgd bij General Motors en heb ik een tijd bij een Ford-dealer in Schiedam gewerkt. Bij Markethings wil ik het naast marketing gerelateerd automotive-nieuws ook gaan verdiepen op andere spraakmakende onderwerpen, ik wens jullie in ieder geval veel leesplezier!

Laatste berichten van Max S (toon alles)

Een gedachte over “Tilburg – Tesla Motor City

  1. Via groen7 ben ik erachter gekomen dat Tesla Motors op het industrieterrein Vossenberg, te Tilburg 19.000 vierkante meter beschikbaar heeft gesteld om de Europese markt te kunnen bedienen. Naast de Tesla-store die al open is in Eindhoven, is het automerk van plan om een nieuwe store te openen in Amsterdam in de PC hooftstraat. Tilburg zal dus naar verluidt dus enkel een logistieke rol aannemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.