Blog

Today I learned: Alliteratie in marketing

Alliteratie: misschien herinner je dit begrip nog wel van lessen in Nederlandse literatuur en poëzie op de middelbare school. Soms hoor je een slogan of merknaam en denk je bij jezelf: Hé, dat ligt lekker op de tong. We gebruiken het allemaal en daarnaast, het beïnvloedt ons ook. Hoog tijd dus om onszelf weer eens wat bij te spijkeren heinekenin de taal van marketing.

Letterlijk van Wikipedia geplukt betekent alliteratie, ook wel stafrijm of letterrijm genoemd, dat twee of meerdere beginmedeklinkers van lettergrepen of  woorden op elkaar lijken. Oké, in principe rijmen ze dus gewoon, maar dan vanaf het begin. Kijk maar eens naar de Heineken slogan op de afbeelding hier rechts: de woorden beginnen allemaal met een H en een E klank, wat snelheid en duidelijkheid geeft aan de zin. En bovendien, het helpt ons om de combinatie woorden of namen beter te onthouden.

Het beter onthouden van een merknaam of slogan is natuurlijk wat alle marketeers willen. Maar er wordt niet zo vaak een heel nieuw product gelanceerd of nieuwe slogan bedacht. De combinaties met alliteratie verdwijnen ook een beetje met modernisatie. Zo heeft Henkel de slogan ‘’A brand like a friend’’ veranderd naar ‘’Excellence is our passion’’. Toch blijven grote namen verder bouwen op slogans met letterrijm, zoals Intel met de alom bekende ‘’Intel Inside’’ campagne uit de jaren ‘90.

Zon-Zuipen-Ziekenhuis-750x119Waar is alliteratie wel enorm aan het opbloeien? Televisieland. Zo zag ik laatst nog op RTL 5 de verschrikkelijke aankondiging van een nieuw programma: Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Het vervelende van deze namen is dat je ze wel onthoudt, omdat ze zo pakkend zijn. Maar ook de iets serieuzere zenders als Discovery en National Geographic gebruiken veel alliteratie voor namen van nieuwe programma’s: ‘’Ice cold gold’’, ‘’Shocking Sharks’’, Rattlesnake Republic’’, ‘’Whale Wars’’, ‘’Cash Cab’’, ‘’Crisis Control’’ en ga zo maar door.

Genoeg geleerd voor vandaag! Ken jij nog goede voorbeelden van alliteratie in marketing?

Hieronder nog wat leuke voorbeelden van merken met alliteraties in de naam:

 

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Today I learned: Alliteratie in marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.