BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Top 5: Damaging brand-endorsement activities

Celebrity endorsement* is een populair marketingmiddel om je brand te promoten, maar in hoeverre heeft een merk invloed op de celebrity? En misschien nog wel belangrijker: in hoeverre heeft de celebrity (negatieve) invloed op het merk? Celebrity endorsement hoeft niet altijd goed uit te pakken en kan een merk flink schaden als de celeb zich niet naar wens gedraagt. Daarom: de top vijf activiteiten van endorsers die niet bijdragen aan goede publiciteit voor het merk!

*Het idee van het overbrengen van associaties met een bepaalde merk of product.

1. Geweld

Beauty Queen Rihanna: before & after Chris Brown
De verdenking van moord op zijn vrouw zorgde ervoor dat veel bedrijven hun endorsement contract opzegden; onder andere Wilson (sportmerk) en Hertz (autoverhuur) waren slachtoffer van een celebrity die de weg kwijt is. Alhoewel beide bedrijven op korte termijn veel schade leden van de rechtszaken tegen Simpson, hebben beide bedrijven zich redelijke staande weten te houden.

2. Racisme

John Galliano, voormalig designer van Dior is per direct ontslagen toen bekend werd dat hij antisemitistische uitspraken had gedaan tegen een Joodse vrouw. Galliano was zodanig verweven met het merk Dior, dat ook Natalie Portman, ‘gezicht’ van Dior, niets meer met hem te maken wilde hebben. Om de schade te beperken heeft Dior Galliano per direct ontslagen.

Ook Lonsdale was een populair merk, nog voordat het werd endorsed door de neo Nazi’s. Nadat er op een jas stond geschreven NSDA (wat lijk op NSDAP, afkorting van de Nazi partij in Duitsland) werd loNSDAle ongekend populair. Neo nazi’s als brand endorsers is op zijn zachtst gezegd, niet ideaal. De Belgische importeur Van Ginnip is bijvoorbeeld gestopt met de distributie van het merk. Lonsdale probeert dit tegen te gaan door gebruik te maken van verschillende celebrity endorsers (James DeGale; Olympisch kampioen weltergewicht).

Ook Marokkaanse jongeren kunnen zich goed identificeren met het merk:

3. Alcohol- en drugsmisbruik

Veel sterren vinden drank te lekker om te laten staan en stappen na een borrel nog rustig in hun auto. Ondanks een eerdere botsing wegens te veel drank had Katja Schuurman haar lesje nog niet geleerd en werd zij twee jaar later opnieuw opgepakt voor rijden onder invloed. Ook Lindsay Lohan weet hier alles van, tegenwoordig spendeert zij meer tijd aan afkicken in de meest luxe klinieken dan aan het opnemen van films. Hoe groot de gevolgen kunnen zijn blijkt uit het verhaal van Kate Moss, die niet van de verboden middelen af kon blijven. Nadat haar cokeschandaal openbaar werd gemaakt door persfoto’s verbrak H&M het miljoenencontract met haar en niet veel later volgden ook Chanel en Burberry. Desondanks waren een aantal designers wel bereid Kate door dik en dun te steunen, waardoor de inmiddels afgekickte Kate er beter dan tevoren uitgekomen is!

Paris en Lindsay op oorlogspad

4. Overspel

David Beckham zou het aangelegd hebben met zijn nanny Rebecca Loos, maar toch bleef Vick achter haar man staan, waardoor de schade voor hun beide reputaties beperkt bleef. Toch heeft dit niet altijd effect: “I did not have sexual relations with that woman”. Behalve zijn vrouw, was er niemand die deze beroemde uitspraak van Bill Clinton geloofde en een verdere politieke carrière kon hij dan ook op zijn buik schrijven. Recent speelde er een misschien nog wel groter schandaal, dat zelfs Elin Nordegren, de vrouw van, teveel werd: Tiger Woods en zijn minnaresen. Zijn vijf grote sponsoren Accenture (adviesbureau), Nike, Gillette, EA en Gatorade, samen goed voor zo’n 80-90 miljoen dollar lieten hem na het uitkomen van zijn daden keihard vallen. Dit, omdat zijn overspel grote gevolgen had voor de organisaties: hun waarde verminderde van 2 tot meer dan 4 procent, wat in de miljarden loopt.

Tiger Woods en zijn mistresses

5. Sex tapes

Voor Pamela Anderson betekende de sextapes een boost voor haar carrière, maar andere celebrities beweren er minder blij mee te zijn. Zo kon Kim Kardashian het niet waarderen toen er een sex tape uitkwam waarop zij met haar ex in actie te bewonderen is. Zelf vond ze dit erg schadelijk voor haar carrière, maar wij vragen ons dan af over welke carrière ze het dan precies heeft? De meest bekende sex tape is waarschijnlijk die van Paris Hilton, die al gauw werd omgedoopt tot ‘Night in Paris’. Paris past ook goed bij een aantal andere punten die in deze top 5 worden genoemd. Het is niet zo zeer haar eigen reputatie die hiermee op het spel komt te staan, maar de reputatie van haar bekende familienaam. Opa Hilton vond het losbandige gedrag van zijn kleindochter zelfs zo schadelijk voor de Hilton keten, dat hij zelfs dreigde om madam te onterven.

In dit artikel belichten we alleen de negatieve kanten van endorsement, maar celebrities kunnen natuurlijk ook veel goeds doen voor een merk, maar wat vind jij?

Wegen de voordelen van endorsement op tegen de nadelen? En wat zou een merk kunnen doen om te voorkomen dat het wordt geassocieerd met de ‘slechte daden’ van celebrities?

Meer inspiratie nodig? Comedian George Lopez legt de voor- en nadelen van endorsement nog eens haarfijn uit:

Door: Gilbert Saktoe en Jolijn Bosje
Via: InforMAAtie.nl
Bronnen afbeeldingen: Mirror.co.uk, Thebosh.com, Jeetsbce.wordpress.com, Cannedthougts.com


The following two tabs change content below.

InforMAAtie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.