Blog

Topsporter als marketingmachine

In hopelijk de laatste winterweken van het nieuwe jaar, wil ik nog éénmaal terugkijken op het jaar 2014. Medio december bracht marktonderzoekbureau Recupom een lijst naar buiten van Nederlandse sporters met de hoogste marketingwaarde. 1.000 Nederlanders gaven daarvoor aan welke sporters ze kenden, hoe betrouwbaar ze die achten en hoe sympathiek ze hen vinden en op basis van die vragen werd een score gemaakt.

De mannentop mannen

Zoals op de afbeelding hiernaast te zien is, is de top 5 bij de mannen voornamelijk bestaand uit voetballers (Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie), maar ook schaatser Sven Kramer en turner Epke Zonderland. Dat de voetballers zo hoog staan is, door de grote commerciële aandacht voor voetbal en het goede WK niet verwonderlijk. Dat is de commerciële activiteit van Robben wel, want die is vergeleken met andere sporters minimaal. Afgezien van enkele Adidas reclame is de commerciële activiteit van Robben beperkt. Helemaal wanneer dit vergeleken wordt met Van Persie en Sneijder, die we onder andere nog kennen van deze Ice-tea reclame.

http://youtu.be/fjq6iV9YpBI

Ook de andere mannen in de top vijf zijn het afgelopen jaar op de vaderlandse televisie te zien geweest. Epke Zonderland was onder andere te zien in de Volkswagen en M-Line commercials. In tegenstelling tot de andere mannelijke marketingbommen scoort de student Geneeskunde óók goed op de factor sympathie. Niet heel verwonderlijk, want in de plaatselijke AH zal niet (vaak) te horen zijn dat die overbetaalde voetballers zo sympathiek zijn. Sven Kramer is vooral bekend van KPN en zal nu sinds zijn wissel, nee niet die in 2010, vaak te zien zijn in een Lotto/Jumbo reclame. Ik ben benieuwd of Kramer te zien zal zijn in Jumbo reclames, nu Frank Lammers en zijn gezin zo ingepast zijn. Bovendien ben ik benieuwd of Lotto/Jumbo de wielrenners en schaatsers dit jaar zal laten schitteren in een reclame.

Best of the rest is de sympathieke en misschien wat eigengereide Laurens ten Dam. Deze was te zien in de Amstel 0.0% Radler reclame en is naar mijn mening dan ook zeer geschikt voor typische mannen commercials, bijvoorbeeld voor een bouwmarkt of biermerk zoals Amstel. Dus misschien zien we over twee maanden Laurens wel terug, kamajaja, jippiejippie jeej.

De ladies

De vrouwen komen uit vijf verschillende sporten: Ireen Wüst (schaatsen), Anky van Grunsven (paardensport), Ranomi Kromowidjodjo top vrouwen(zwemmen), Marianne Vos (wielrennen) en Naomi van As (hockey) zijn commercieel het interessantst. Hiervan zijn maar liefst drie dames gebruikt voor de reclame reeks van Becel; van begin tot goud. Zowel van As, van Grunsven als Vos zijn te zien geweest in deze reclames en voor de laatste twee geldt tevens ook dat ze naast deze reclames bijzonder te zien zijn geweest. Waar dat vanwege het uiterlijk vertoon van beide dames niet onlogisch zou moeten zijn, is het dat wat mij betreft wel. Vooral Marianne Vos, die zich afgelopen weekend geblesseerd naar een bronzen plak reed bij het WK veldrijden, zou zeer goed gebruikt kunnen worden. Ze is stoer, puur, een familiemens en bovendien een enorm gepassioneerd sporter. Er moet toch zeker een bedrijf zijn al zal dat vermoedelijk geen glamourmerk worden.

Ireen Wust heeft wat betreft commercie weinig te klagen gehad afgelopen jaar, dit jaar alleen al was ze te zien voor Gazelle, Volkswagen, KPN en Samsung.

Ik kon jullie dit toch niet onthouden hoor; samen met Ireen op de Gazelle, wie wil dat nou niet?

youtu.be/ivPJMS3VfjA

Ik hoop dit jaar te mogen genieten van Marianne Vos & Ten Dam, misschien wel samen in een Hornbach reclame. Of zullen de Nederlandse successen bij het WK veldrijden leiden tot een Van der Poel hype? Wat zijn jou verwachtingen voor dit jaar? Let us know!!

 

 

The following two tabs change content below.

Bart Hendriks

Laatste berichten van Bart Hendriks (toon alles)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.