Blog

Tourism Marketing: Myanmar is booming

Het Aziatische Myanmar, vroeger ook wel Birma genoemd, gaat de laatste maanden een enorme verandering door. Met de in 2012 aangestelde burgerregering is het land een weg ingeslagen richting meer vrijheid en democratie, en opent het daarbij haar grenzen voor buitenlandse invloeden. Lange tijd was het voor toeristen ontzettend moeilijk om door het land te reizen en voor buitenlandse ondernemers om er zaken te doen. Dat lijkt nu dus te veranderen. Wat staat Myanmar zoal te wachten?

Toeristen
Afgelopen jaar was op toeristisch vlak al het meest succesvolle jaar aller tijden met in totaal één miljoen toeristen. Naar verwachting zal het aantal in 2013 al oplopen richting 1,5 miljoen. Vergeleken met een buurland als Thailand stelt dat nog weinig voor (ruim 22 miljoen in 2012), maar dat laat juist de potentie van de toeristische mogelijkheden zien. Azië blijkt al decennia een ideale vakantiebestemming te zijn vanwege het aantrekkelijke kostenplaatje, maar Myanmar werd door reisorganisaties specifiek afgeraden vanwege de politieke situatie. Met de hervormingen staan de travel agencies op scherp en lijken ze het land definitief te omarmen. Myanmar wordt zelfs al aangeboden als De verborgen parel van Azië. Ook worden er al steeds vaker evenementen georganiseerd zoals de Bagan Temple Run, een marathon langs de vele tempels die het land kent, die dit jaar voor het eerst zal worden gehouden.

Hotels
Voor een land met 60 miljoen inwoners en vele prachtige locaties om te bezoeken heeft Myanmar bizar weinig hotels. Het zijn er al met al zo’n 700, samen goed voor 25.000 kamers. BNN op Reis vertelt dat vanwege dit beperkte aanbod overnachten nogal prijzig is, en tenminste een stuk duurder dan toeristen gewend zijn in omliggende landen als Thailand en Laos. Er zijn gewoonweg nog te weinig hostels en hotels. En dat trekt natuurlijk investeerders. Zo gaf Hilton vorige maand aan er haar eerste hotel te gaan bouwen, toont de Accor Group (Europees marktleider) grote interesse en staat eigenlijk de hele hotelwereld al in de rij.

myanmar

Merken
Met de komst van toeristen en de versoepeling voor buitenlandse ondernemers proberen ook internationale merken hun weg in het Land van de Gouden Pagodes te vinden. Sinds 60 jaar is Coca Cola terug en zet het gelijk hard in op de marketingactiviteiten met de Open Happiness-campagne, vele samplingactiviteiten en het steunen van goede doelen-organisaties. Ook PepsiCo zoekt naar investeringen en lijkt vooral te gaan inzetten op de agricultuur, een sector waar het bedrijf haar jaarlijkse hoeveelheid van 4 miljoen aardappelen uit moet zien te halen. Verder zoekt Carlsberg er naar bierliefhebbers, Ford naar autobestuurders en Pall-Mall naar sigarettenverslaafden. Het zijn slechts enkele voorbeelden die tonen hoe internationale merken geloven in de potentie van het land. Myanmar lijkt het beloofde land te zijn.

De versoepeling van de wetten in Myanmar leidt tot vele mogelijkheden voor het land, toeristen en ondernemers. Reisorganisaties, hotelketens en grote merken investeren allen om een stukje van deze Aziatische taart mee te pikken. Of Myanmar het beloofde land is zoals investeerder nu doen ogen zal moeten blijken. Wil je het zelf gaan ervaren? Bekijk dan vast de laatste afleveringen van BNN op Reis ter voorbereiding.

Meer over toerisme? Tourism Advertising: je bestemming op de kaart

The following two tabs change content below.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.