BlogCommunicatieInnovatieMarkethings.net informeert

Toyota: Crowdsourcing Marketing

Toyota is de weg naar Marketing 2.0 ingeslagen door te gaan werken met user generated content projecten. Vooral voor het hybride model Prius hebben zij verschillende marketing acties binnen dit thema. Ook voor de Yaris is er gewerkt met user generated content. Vandaag op Markethings.net: Crowdsourcing en Marketing bij Toyota!


Na een dag uit het leven van een marketeer 1.0 waarbij Sonny de Laat (Siege Marketing) heeft laten zien hoe het niet moet, komt Toyota met een aantal Marketing campagnes die wat mij betreft wel het stempel Marketing 2.0 verdienen. Vooral voor de Toyota Prius zijn een aantal acties opgezet. Zo was er bij de aankondiging van een nieuw model een actie met puzzelstukjes. Afbeeldingen van het nieuwe model werden opgeknipt in puzzelstukjes en om de paar dagen werd er dan een aantal stukjes vrijgegeven. Toyota fans konden deze dan in elkaar puzzelen om zo een glimp op te vangen van de nieuwe Prius.

Verder was er een campagne voor het wassen van Priussen (is dat de meervoudsvorm) ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de Prius. Een team van Toyota ging de straat op om alle Priussen die ze tegenkwamen te wassen. Ook  was er afgelopen winter een actie waarbij er een enorme hoes werd gebreid om een Prius warm te houden. Vraag me niet wat het nut is, maar een team van enthousiaste mensen is de hele dag aan het breien geslagen. Om nog even terug te komen op de meervoudsvorm: Toyota wist ook niet wat ze er mee aan moesten, dus werd er een crea filmpje over meervoudsvormen gemaakt, met het vriendelijke verzoek aan de fans om een meervoud te bedenken.  Dankzij een stortvloed (meer dan 2.000.000) aan Pria, Priuses, Pripri, Priora en Priux is de keuze gevallen op Prii [prie-ei]. Uiteraard werd dit gepresenteerd met veel tromgeroffel, op de Chicago Auto Show, inclusief speciale t-shirts en stemrondes. Er werden nog een aantal andere acties georganiseerd die je kunt zien op www.toyotapriusprojects.com (heeft een FWA site of the day award gewonnen), maar mijn favoriet is de introductie van de Prius in het videospel Little Big Planet (helaas met overdreven enthousiaste Amerikaanse fluisterstem):

Mensen konden hun eigen leveltjes bouwen waarin de Prius centraal stond, en maakten daarmee kans op het winnen van een Sony Bravia TV. Er kon onder andere topdown gereden worden, in de oude Grand Theft Auto stijl, en je kon rondspringen in vrolijke werelden vol zonnepanelen, windturbines en ‘’Prii’’. Doordat mensen zelf in de weer zijn met het maken van allerlei creaties in het Prius thema zal Toyota in hun bewustzijn een stuk zijn opgeschoven van hun inert/unaware set naar de evoked set. Een sterk pluspunt dat ook van toepassing zal zijn op de eerder genoemde campagnes met trekjes van Crowdsourcing.

Toyota heeft een vergelijkbare actie uitgevoerd met het model ‘’Yaris’’. Het idee was op zich niet slecht, maar naar mijn mening is het resultaat nogal wisselend. Op het populaire Cheezburger network, een groep verwante sites die bijna volledig bestaan uit user generated content, was het idee van Toyota om een pagina te creëren volledig gewijd aan de Yaris. (Website: www.yar.is) Iedereen kan daar dan plaatjes (meestal met tekst erop) uploaden met de Yaris als thema. Er is ook een wedstrijd uitgeschreven waarin verschillende prijzen zijn te winnen. De huidige wedstrijd ‘’Totally Looks Like Yaris’’ gaat om het maken van allerlei vergelijkingen tussen de Yaris en andere objecten. De wedstrijd daarvoor ging om het maken van rijmwoorden op Yaris. Ik vraag me echt af wie dat bedacht heeft want het is niet bepaald een lekker rijmend woord. Daar komt nog bij dat de enige voor de hand liggende optie, ‘’Paris’’, al als suggestie werd genoemd bij de presentatie van het thema. Hieronder wat resultaten (ze vallen nogal tegen):

Wat vind je van de acties van Toyota? Goed bedacht? Goed uitgevoerd? Wist je dat Toyota zich ook op deze manier presenteert? Wat vind je van het Yar.is initiatief? Heb je zelf nog een goed Marketing idee voor Toyota? Deel het hieronder in de comments!

The following two tabs change content below.

Een gedachte over “Toyota: Crowdsourcing Marketing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.