BlogMarkethings.net recenseertOverig

Trailers recenseert – volle zalen of budgetbak?

Welkom bij een nieuwe editie van ‘Markethings.net recenseert’! Dé column waarin bloggers van Markethings.net hun mening geven over een bepaald fenomeen binnen de wijde wereld van marketing. Elke twee weken verschijnt er een nieuwe ‘Markethings.net recenseert’. Deze week ga ik een kijkje nemen naar een drietal filmtrailers die ik de laatste tijd heb gezien. Wat maakt een goede trailer en wat juist niet? Je leest het hier!

Een tijd geleden kwam ik tijdens het scrollen door m’n Instagram feed een gesponsord bericht tegen. Het ging over een film die eind dit jaar uitkomt, Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald. Omdat het filmpje automatisch begon te spelen mét geluid en ik op dat moment toch niets beters te doen had, bleef ik kijken. Daarnaast vond ik de eerste film in de serie interessant, en wist niet dat deze er al weer aan kwam. Het werd al heel snel duidelijk dat het gesponsorde bericht een trailer was, van een trailer… De daadwerkelijke trailer zou namelijk een paar dagen pas te zien zijn, en om dat alvast te ‘teasen’ hadden ze deze kleine video gemaakt. Hollywood en marketing ten top in mijn ogen, en directe inspiratie voor deze blog.

Risicovol reclame maken

Trailers zijn onlosmakelijk verbonden met films. Het is een vast onderdeel van de hele marketingcampagne, die soms al meer dan een jaar begint voordat de film daadwerkelijk uitkomt. Het is daarnaast ook bijna nooit maar 1 trailer die uitkomt. Zoals ik net al aangaf heb je tegenwoordig al teasers voor trailers, naast de announcement trailers, international trailers, backstory trailers, en redband versies (de niet-kindvriendelijke versies). Omdat er zoveel uitkomen zou je bijna denken, dat het intussen toch wel duidelijk is hoe je een goede trailer moet maken. In theorie is dit ook zeker waar, er zijn immers genoeg stukken geschreven over wat een goede trailer moet hebben. Echter blijkt dit in de praktijk toch niet altijd zo te zijn.

In deze blog ga ik zoals gezegd drie trailers beoordelen op basis van een aantal punten die zowel in mijn ogen, als in die van zelfverklaarde filmexperts, de basis vormen voor een ‘goede trailer’.

  • Ten eerste moet de trailer de aandacht weten te trekken en vast te houden van de kijker. De gemiddelde teaser trailer duurt een minuut wat te overzien is. Maar een ‘normale’ trailer heeft meestal rond 2,5 minuut aan beelden. Dat is lang voor de mensen die er niet specifiek naar op zoek zijn. Belangrijke aandachttrekkers zijn natuurlijk het beeld (is het aantrekkelijk om naar te kijken)
  • Ten tweede is het belangrijk hoeveel informatie er over de film wordt vrijgegeven in de trailer. Een goede trailer vertelt genoeg om het idee van de film (de ‘premise’) neer te zetten, en een aantal personages te introduceren. Per genre verschilt het dan nog welke specifieke stukken getoond moeten worden om de aandacht te trekken. Het is belangrijk om in ieder geval niet te veel te laten zien (hint: alles uit het laatste half uur van een film moet niet in de trailer).
  • Het laatste punt is de congruentie met de film. Krijg je met de film precies wat de trailer beloofd heeft, of wordt je compleet op het verkeerde been gezet?

Trailer 1.The Counselor (2013)

De eerste trailer is van een film die in 2013 uitkwam. Ze hebben een redelijk aantal Hollywood supersterren bij elkaar gekregen voor deze film, inclusief de regisseur. Dit wordt dan ook erg duidelijk gemaakt in de trailer, omdat het de aandacht trekt van mensen die zich wat meer interesseren voor films. Daarnaast is de muziek vanaf het eerste moment goed aanwezig, net als stukken van actiescenes. Ook denk je te weten waar de film over gaat en wat je kunt verwachten. Dus op de eerste twee punten scoort deze trailer in mijn ogen heel goed. Op het derde punt scoort het echter niet zo goed. Ik heb de film destijds gezien, vanwege de trailer, maar ben nog nooit met zoveel tegenzin na de pauze weer in de zaal gaan zitten. Door de trailer ga je uit van een film boordevol actie zit, maar het bleek dat dat dus ook echt alle actie was. Daarnaast was het tempo een flink stuk lager dan de trailer. Met andere woorden; de marketingmachine heeft genoeg de aandacht weten te trekken voor een redelijk matige film. Dat is ergens heel knap, en een beetje frustrerend. Daarom krijgt de trailer een punt aftrek.

Beoordeling 4/5

Trailer 2. Ant-Man (2015)

De tweede trailer is van Ant-Man uit 2015. Het is de zoveelste film van Marvel over superhelden, dus het was ondertussen wel duidelijk wat er van deze film (en alle andere) te verwachten viel. Deze trailer is dan ook qua sfeer en tempo goed in lijn met de echte film. Daarnaast wordt de aandacht ook weer getrokken door middel van muziek (een terugkerend fenomeen in marketing, zoals aangegeven in een eerdere blog). Waar deze trailer echter punten laat liggen is in het feit dat je een groot deel van de trailer naar de laatste grote actiescene aan het kijken bent. Met andere woorden; de spanning waar de hele film naartoe bouwt is iets wat de meeste mensen al lang hadden gezien. Hierdoor wordt achteraf de trailer in mijn ogen een stuk minder.

Beoordeling 3/5

Trailer 3. Jack & Jill (2011)

Deze laatste trailer is aan de ene kant misschien niet helemaal eerlijk om te kiezen, omdat de film daadwerkelijk extreem slecht is. Aan de andere kant, de meeste mensen hebben dat na het zien van de trailer ook meteen door. Je irriteert je al vrij snel aan de gemaakte stemmen van Adam Sandler, en zoals bij meer comedy’s zitten de meeste grappen al in de trailer. Ook wordt de muziek amper gebruikt als aanvulling, en veel meer als opvulling. Hierdoor kunnen we concluderen dat de trailer op de eerste twee punten niet goed scoort, maar wel op het laatste punt. Helaas wel op een manier die niet echt positief te noemen is.

Beoordeling 2/5

BONUS TRAILER – Far Cry 5

Trailers worden natuurlijk niet alleen gemaakt voor films, maar ook voor games. Vandaar deze bonustrailer. Toen ik deze trailer een keer als advertentie voor een YouTube-video voorbij zag komen, mistte ik toevallig de eerste 4 seconden van de trailer. Hierdoor had ik niet door dat het om een game ging, tot het laatste moment. Net daarvoor was ik inmiddels helemaal overtuigd dat dit een trailer was van een film die ik wilde zien. De muziek was vanaf het eerste moment krachtig en versterkte de ietwat mysterieuze beelden. Je kreeg wel een idee waar de “film” over zou gaan en wie er een belangrijke rol in speelde, maar het daadwerkelijke plot bleef onbekend. Omdat het uiteindelijk over een game ging kunnen we niet zeggen dat het echt in lijn is met de trailer, waardoor het geen 5 sterren verdient. Desondanks vond ik het toch een van de beste trailers die ik dit jaar gezien heb.

Beoordeling 4/5

Zoals je ziet zijn er een aantal verschillende factoren die een trailer goed of slecht maken. Een marketingafdeling kan een trailer zodanig in elkaar draaien dat een matige film toch heel aantrekkelijk lijkt, om zo mensen naar de bioscoop te lokken. Aan de andere kant kunnen ze ook veel te veel weggeven, waardoor mensen het idee hebben helemaal niet meer naar de bioscoop te hoeven. Heb jij als lezer nog een trailer die na een aantal jaren nog steeds is blijven hangen, om wat voor reden dan ook? Of misschien heb je wel een gruwelijke hekel aan trailers in het algemeen. Laat het weten in de comments!

The following two tabs change content below.
blank

Jeroen van den Dungen

Jeroen is in december 2017 afgestudeerd aan Tilburg University in de master Marketing Management en is nu werkzaam bij Canon Business Center Nederland als marketeer. Zijn interesses liggen vooral bij consumentengedrag, reclamecampagnes en sportmarketing, daar blogt hij dan ook over sinds maart 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.