BlogCommunicatieConsumentengedrag

Trick or Treat? Nederland in de ban van Halloween!


“In the regular world, Halloween is when children dress up in costumes and beg for candy. In Girl World, Halloween is the one night a year when a girl can dress like a total slut and no other girls can say anything about it.”

Wij vrouwen herkennen deze ‘beroemde’ woorden meteen als de stempel die Regina George op Halloween drukte in de chickflick Mean Girls. Dat dit statement de harde waarheid is, ondervond ik een jaar geleden tijdens mijn exchange in North Carolina, toen ik om niet uit de toon te vallen  een net iets te strak vlinder kostuum aantrok (ik had natuurlijk veeeel liever een frankenstein masker opgezet) en de American college versie van Halloween aan den lijven ondervond. ‘Imagine my disappointment’, toen de studenten versie van Halloween niet veel meer dan een nog veel meer dronken bedoeling dan (Brabantse) carnaval bleek te zijn, alleen dan in oktober in plaats van februari.

De zogenaamd ‘echte’ Halloween is een samenvoeging van All Hallows Eve (allerheiligenavond), waar het binnenhalen van de oogst werd gevierd en het Keltische nieuwjaar ‘Samhain’. De Kelten waren er namelijk compleet van overtuigd dat tijdens ‘Samhain’ alle overledenen van het afgelopen jaar terugkwamen van de dood en probeerden een levend lichaam over te nemen. Juist ja. De traditionele feestdag Halloween die hieruit is ontstaan staat natuurlijk bekend om de grote pompoenen en verklede kinderen die langs de deuren gaan om snoepjes. Helemaal geen officiële feestdag dus en naar mijn mening ook helemaal niet zo interessant, maar hier denkt menig manager toch echt anders over. Volgens Forbes werd in 2013 alleen al in de Verenigde Staten bijna 7 miljard dollar aan sales gegenereerd rondom Halloween; een ware goudmijn dus.

Zelfs in Nederland, waar Halloween eigenlijk niet meer is dan een feestje overgewaaid uit Amerika, wordt deze ´feestdag´ flink uitgebuit met dingen als fright nights, feestjes, winacties en reclame-inhakers. Marketers weten perfect in te haken op de populariteit van typisch Amerikaanse tradities en wakkeren hiermee de interesse voor Halloween van het Nederlandse publiek steeds meer aan.

mooie inhaker van pepsi in 2013
mooie inhaker van pepsi in 2013

Waarschijnlijk gaat deze interesse in de komende jaren alleen maar groter worden. De eerste Nederlandse kinderen gaan nu al langs de deuren in de hoop dat iemand snoepjes voor ze klaar heeft staan (zo niet, mogen ze volgens de traditie eigenlijk gewoon eieren of iets dergelijks tegen het huis gooien, ook leuk!). Volgend jaar zullen dan al veel meer mensen voor de zekerheid allerlei lekkernijen en versieringen in gaan slaan voor het geval dat er weer zo een schattige zombie langs hun huis komt.

Geniaal gespeeld toch? Wij consumenten zijn zo gemakkelijk te beïnvloeden, met de juiste marketing strategie zitten we over 3 jaar allemaal aan een uitgebreid Thanksgiving diner, ook al heeft het niets met Nederland te maken. 

The following two tabs change content below.

Paola Geurts

Laatste berichten van Paola Geurts (toon alles)

Een gedachte over “Trick or Treat? Nederland in de ban van Halloween!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.