Analytics en DataBlogInnovatieMarkethings.net informeertMarkethings.net inspireert

Turn up the music, turn on the Spotify!

Spotify

Kun jij je nog herinneren dat je muziek luisterde via je Walkman? Of dat je stiekem muziek downloadde via Limewire om deze vervolgens op je telefoon zetten? En wanneer heb jij voor het laatst een cd gebrand voor in de auto? Door de jaren heen is het gebruik van muziek ontzettend veranderd. We hebben niet alleen veel makkelijker toegang tot muziek, maar we bepalen nu ook zelf wat we luisteren en wanneer. Mijn grote vriend Spotify heeft hier een grote bijdrage aan geleverd en dat allemaal dankzij… data!

Hoewel Spotify pas een aantal jaren razend populair is in Nederland, bestaat het bedrijf al sinds 2006. Spotify is van origine een Zweeds bedrijf dat is opgericht door Daniel Ek en Martin Lorentzon. De naam Spotify is letterlijk een samenvoeging van de woorden spot en identify. Het bedrijf refereert hiermee naar een nummer dat je misschien allang was vergeten, maar opeens tegenkomt (spot) en meteen herkent (identificeert). Het motto van de streamingdienst is dan ook het aanbieden van muziek voor iedereen en voor elk moment. Dit lijkt te werken want het bedrijf biedt miljoenen gebruikers momenteel al toegang tot miljoenen nummers.

Verdienmodel

Spotify krijgt haar inkomsten op verschillende manieren binnen. Allereerst kunnen gebruikers van de streamingdienst zelf kiezen op welke manier ze naar Spotify luisteren. Je kunt een Premium abonnement afsluiten, waarvoor je €9,99 per maand betaalt. In ruil hiervoor kun je onbeperkt luisteren naar alle muziek die Spotify aanbiedt. Verder bestaat er ook een Premium for Family abonnement. Deze kost €14,99 en hiermee kun je met vijf accounts tegelijk onbeperkt muziek luisteren. Het gaat hierbij wel om vijf mensen die op hetzelfde adres wonen. Er zijn echter ook nog gebruikers die niets betalen voor de diensten van Spotify. Zij moeten wel naar advertenties luisteren en kunnen via hun telefoon niet onbeperkt muziek shuffelen. Naast de inkomsten van abonnementen, krijgt Spotify dus ook geld binnen via advertenties.

De artiesten wiens muziek wij kunnen streamen via Spotify worden royalties genoemd. Zij krijgen geen vast bedrag voor hun afgespeelde nummers, wat veel mensen wel denken. Hoeveel een artiest ontvangt voor een bepaalde track, is afhankelijk van een aantal factoren. Deze kun je in de onderstaande afbeelding vinden.

verdienmodel spotify

Show me the data  

Eerder schreef Victor een blog over Netflix, waaruit bleek dat dit bedrijf enorm veel weet over haar kijkers dankzij Big Data. Voor Spotify is dit natuurlijk niet anders. Het bedrijf maakt gebruikt van een gestructureerde database, waarin enorm veel informatie wordt opgeslagen. Dit betekent dat alle data die Spotify binnenkrijgt staat opgeslagen in tabellen die allemaal aan elkaar zijn gelinkt. Deze tabellen bevatten onder anderen informatie over alle tracks die te streamen zijn, de bijbehorende artiesten, de gebruikers en hun luistergedrag.

Ik heb bijvoorbeeld naar Fais – Know you better geluisterd en Spotify weet precies dat dit was op 02-09-2018 om 19:21 en dat ik het nummer heb afgeluisterd en daarna nog 200 keer heb afgespeeld. Maar de informatie die Spotify kan opvragen gaat nog veel verder. Het bedrijf kan achterhalen dat ik 22 jaar ben, in Sliedrecht woon, een Premium for Family abonnement heb en nog veel meer. Spotify weet dus enorm veel over mij en mijn luistergedrag en kan deze informatie heel gemakkelijk opvragen, omdat alle datatabellen aan elkaar gekoppeld zijn.

 ‘Je Daily Mix’

Spotify weet dankzij Big Data precies waar jij naar luistert en kan op basis hiervan aanbevelingen voor je doen. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van unsupervised machine learning, wat inhoudt dat het bedrijf een algoritme gebruikt dat leert hoe alle liedjes die jij luistert aan elkaar zijn gerelateerd. Deze manier van machine learning maakt geen labels voor je en kan jou dus niet vertellen waarom bepaalde liedjes bij elkaar horen. Maar het kan wel een verband zien tussen bepaalde liedjes die jij luistert en deze op basis van bepaalde factoren aan elkaar koppelen. Dit algoritme wordt bijvoorbeeld gebruikt om ‘Je Daily Mix’ afspeellijst te maken. Als je Spotify hebt, kan het interessant zijn om hier eens doorheen te bladeren. Waarschijnlijk zul je zien dat dezelfde soort muziek in een ‘Je Daily Mix’ bij elkaar wordt gezet.

je daily mix spotify

Succesformule?

Spotify gaat lekker! De streamingdienst heeft inmiddels al meer dan 70 miljoen abonnees en 159 miljoen actieve gebruikers. Concurrenten lopen hier nog ver op achter: zo staat bij Apple Music de teller op 40 miljoen abonnees. Echter, wordt de concurrentie steeds groter. Google introduceert bijvoorbeeld Youtube Music, waarbij je voor €12 per maand toegang krijgt tot een vrijwel onbeperkte bak met muziek. Het verschil met Youtube is hierbij dat je muziek kunt luisteren op de achtergrond (dus zonder videoclip) en je kunt ook nummers downloaden. Youtube Music zal werken met een gratis versie en een Premium versie. Evenals bij Spotify, krijg je bij de gratis versie advertenties te zien en bij de Premium versie niet. Google is natuurlijk een meester met Big Data, maar zijn de algoritmes van Google om muziek te ontdekken beter dan die van Spotify? Wat denk jij?

The following two tabs change content below.
blank

Amy van der Tweel

Amy studeert Marketing Management aan Tilburg University en blogt sinds 2018 voor Markethings.net. Haar interesses gaan voornamelijk uit naar retailmarketing, consumentengedrag en marketingcommunicatie.

2 gedachten over “Turn up the music, turn on the Spotify!

 1. Leuke blog Amy.
  Spotify, ongekend dat je toegang kan krijgen tot bijna alle muziek.
  Ik heb geen Spotify omdat ik genoeg heb aan mijn kast vol muziek.
  Muziek is in mijn ogen vooral beleving met een koppeling aan een fysiek iets, bv. een LP of CD.
  Dan ben je echt bezig muziek te draaien en is het beluisteren van muziek intenser.
  Maar voor in de bus of tijdens het hardlopen is Spotify perfect.
  Het loopt tenslotte ook niet makkelijk met een platenspeler aan je arm en een rugzak vol platen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.