BlogOverig

Twee redenen waarom de nieuwe bonuskaart een success wordt

Eerder schreef Cindy over de introductie van de nieuwe Albert Heijn (AH) bonuskaart. Cindy was kritisch op het vlak van privacy, en op het feit dat de consument geconfronteerd wordt met geaggregeerde uitgaven en consumptie. Ik heb zelf een ander, positiever perspectief ten opzichte van de introductie van de nieuwe AH bonuskaart. Mijn visie is vooral uit het perspectief van Albert Heijn. In deze blog, twee belangrijke redenen waarom de nieuwe bonuskaart (voor Albert Heijn) zeker een succes wordt.

(1)    Betrouwbare en rijke data

De bonuskaart is een handig instrument om een grote hoeveelheid goede data over aankopen te verzamelen. Door enerzijds de kaart persoonlijk te maken, en anderzijds iedereen een nieuwe te geven, wordt de betrouwbaarheid van de data verhoogd. Ik kan me voorstellen dat in sommige gezinnen een enkele bonuskaart door meerdere personen wordt gebruikt, en dat bijvoorbeeld veel uitwonende studenten ook de bonuskaart van hun ouders gebruiken. Zo kan je zien dat op dezelfde dag in twee verschillende vestigingen aankopen worden gedaan. Door iedereen een nieuwe, persoonlijke kaart te geven worden dergelijke conflicten in de data tot een minimum beperkt.

De nieuwe bonuskaart heeft ook veel rijkere mogelijkheden tot het verzamelen van data. Doordat je je postcode en geboortedatum invult, heeft Albert Heijn ook bijvoorbeeld een benadering van je inkomen. En met het matchen van e-mailadres en naam met de database van Bol.com heeft Albert Heijn naast de boodschappen ook data van non-food aankopen. Het analyseren van aankooppatronen is erg belangrijk voor Albert Heijn, bijvoorbeeld voor het meten van de effectiviteit van advertenties. Ook kunnen assortimenten worden aangepast. AH kan twee winkels vergelijken die  qua aankooppatroon weinig van elkaar verschillen. Er kan overwogen worden om producten toe te voegen die populair zijn in de ene winkel, maar ontbreken in de andere.

(2)    Persoonlijke aanbiedingen

In plaats van iedereen dezelfde bonusaanbiedingen te geven, krijg je met de nieuwe bonuskaart ook persoonlijke aanbiedingen. Iedereen is anders, en veel consumenten zijn ongevoelig voor bepaalde aanbiedingen. Voor andere producten, bijvoorbeeld producten die je vaak koopt, ben je in sommige gevallen juist meer of minder gevoelig.

De betrouwbare en persoonlijke data kan helpen bij het geven van deze aanbiedingen. Sommige consumenten hebben op basis van geobserveerde kenmerken (bijvoorbeeld leeftijd) een hogere kans om op een aanbieding in te gaan. Daarnaast is vaak eerder gedrag een goede voorspeller voor toekomstig gedrag. Albert Heijn kan een persoonlijke herinnering sturen met een korting voor een product die een individu vaak koopt, maar recent niet gekocht heeft. Aan de andere kant kunnen onnodige aanbiedingen vermeden worden voor producten die een consument wel koopt, onafhankelijk van of ze in de bonus zijn of niet. Aanbiedingen voor zulke consumenten zijn weinig winstgevend.

Discussie

Cindy heeft een goed punt over privacy. Als consument weet je dat je aankopen samen met je naam, adres, etc. allemaal bekend zijn bij Albert Heijn. Maar je krijgt er echter ook iets voor terug, persoonlijke aanbiedingen, cadeautjes en services maken het boodschappen doen leuker, gemakkelijker en goedkoper. Als individu mag je zelf beslissen of de risico’s van het datagebruik afwegen tegen de voordelen. Ik moet toegeven dat het inderdaad slechts een kwestie van tijd lijkt tot een lijst van bonuskaartnummers met bijbehorende namen of e-mailadressen op straat ligt of gehackt wordt. Vast staat dat de nieuwe bonuskaart veel mogelijkheden biedt, en Albert Heijn zal ongetwijfeld over tijd steeds beter de data leren te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.