BlogCommunicatieMarkethings.net informeert

Tweet van de week: De de-marketing van Ajax

Deze tweet van @Ajaxlife illustreert misschien nog wel het beste de huidige situatie bij Ajax. Bij de Amsterdamse club is onrust eerder regel dan uitzondering en ook nu weer spreekt men van een ‘crisissituatie’. Zat er in de voorgaande crises nog een zeker patroon (bij uitblijvende resultaten op korte termijn werden tal van trainers de laan uitgestuurd), ditmaal wordt ingezet op een veel grotere koerswijziging. En door niemand minder dan Ajax’ grootste clubicoon hemzelf: Johan Cruijff.

Georganiseerde chaos

Omdat de landstitel al 7 jaar uitblijft en Ajax in Europa ook al tijden geen serieuze tegenstand meer kan bieden, is het de hoogste tijd voor veranderingen. En als Cruijff het doet, zijn die veranderingen rigoureus. Waar hij 3 jaar geleden nog werd tegengehouden door Marco van Basten, heeft de legendarische nummer 14 nu in samenwerking met onder meer diezelfde ‘San Marco’ en andere oud-topvoetballers Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp en Wim Jonk een technisch beleidsplan geschreven. “Op weg naar een georganiseerde chaos, op weg naar succes” (zie hier) moet van zijn oude liefde weer de topclub van weleer maken. Want wie verlangt nu niet terug naar die ‘Amsterdamse bluf’ uit de gouden jaren ’70 en ’90?

Tegenstrijdige belangen

Nou.. zo vanzelfsprekend is dat niet hier in Nederland. Je hebt het vast zelf ook al ondervonden: je bent vóór of tégen Ajax. Maar dat zich zelfs binnen de eigen geledingen tegenstanders bevinden, had ik niet voor mogelijk gehouden. Veruit de bekendste en meest besproken verpersoonlijking van deze stroming is algemeen directeur Rik van den Boog. Waar hij eerder als grootaandeelhouder medeverantwoordelijk was voor het faillissement van The Entertainment Group, beleeft hij nu in de ArenA op zijn zachtst gezegd ook niet de meest gelukkige tijd van z’n carrière. Maar is dit sneu voor hem of, om in zijn termen te blijven spreken, “gaat het om Ajax”?

Ordinair

Waar zowel kamp-Cruijff als -van den Boog deze politiek correcte uitspraak naar de buitenwereld toe onderschrijven, is de persoonlijke vete inmiddels uitgelopen op een ordinair mediagevecht. Er wordt over en weer beschuldigd, waarbij niet te volgen is wat nu wel of niet waar is (zie tweet). Voor- en tegenstanders, mensen binnen en buiten de club, echte en minder echte Ajacieden. Iedereen is enkel bezig om zijn eigen persoon te redden en stelt daarbij het belang van de club verre van centraal. Van zelfmarketing hebben de heren wel kaas gegeten, maar de marketing van Ajax staat even op een lager pitje. Sterker nog; het imago van de club lijdt hier natuurlijk alleen maar onder. Het Ajax-aandeel wankelt en zelfs de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) gaat zich er al mee bemoeien. Ze eisen duidelijkheid op zeer korte termijn. Maar of die er gaat komen? In ieder geval niet zo lang de ego’s het winnen van clubliefde….

         


The following two tabs change content below.

2 gedachten over “Tweet van de week: De de-marketing van Ajax

  1. Het is inderdaad nogal een zooitje daar in Amsterdam. Ik denk dat het uiteindelijk allemaal maar slecht is voor de organisatie aangezien het niet bepaald sympathie opwekt. Deze situatie heeft raakvlakken met de constant aanwezig zijnde onrust bij FC Hollywood aan de Rijn, waar de resultaten ook niet best zijn. Al blijft een club waar iets te beleven is natuurlijk interessanter dan een saaie club waar nooit wat gebeurt, zoals nec, heracles of heerenveen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.