BlogE-commerceMarkethings.net informeert

Tweet van de Week: Social Media Club 013

De tweet van deze week is afkomstig van @SocialMedia013, de Social Media Club van Tilburg en omstreken. De tweet gaat over Google’s algoritme, de belangrijkste drijver achter SEO en SEA.

De Tweet
Google maakte eind 2010 al bekend dat ‘likes’ een rol zouden gaan spelen in het algoritme. Deze week werd bekend dat Google ook gaat kijken naar het delen van links en volgers op Twitter. Hieraan zijn diverse gevolgen verbonden. Grote, multinationale spelers zijn over het algemeen al actief op en succesvol via social media kanalen. Denk aan Heineken en Porsche. Echter zullen zij hoogstwaarschijnlijk deze activiteiten wel gaan opvoeren. Acties als: ‘like ons op facebook en …’ of ‘volg ons op twitter en …’ zullen geen uitzondering zijn. Voor het MKB betekent deze stap van Google daarentegen meer en er liggen wellicht grote kansen.

MKB en internet
Uit onderzoek van The Boston Consultancy Group (BCG), gepubliceerd op 20 april 2011, is gebleken dat Nederland in de top drie van de wereld staat als het gaat om de beschikbaarheid van internet en de betrokkenheid bij internet. Helaas moesten zij ook concluderen dat Nederland pas in de middenmotor staat als het gaat om de online bestedingen. BCG vond onder andere een oorzaak in: “de gebrekkige manier waarop het MKB in Nederland met de spectaculaire mogelijkheden van deze online wereld om gaat.”

MKB en Social Media
Volgens BCG is er dus nog veel te winnen voor ondernemers op het internet en met deze uitbreiding van de impact van Social Media worden die alleen maar groter. Een concreet voorbeeld: ik wil Ferrari rijden en op Google naar: Ferrari rijden Nederland. Dan is de zevende hit van trafficcontrol.nl. Een niet al te best resultaat. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ruim 80% van de mensen die een zoekopdracht op Google uitvoeren, niet scrollen. In dit geval zouden alleen de eerste vier hits de aandacht krijgen en trafficcontrol.nl buiten de boot vallen.

Via De Marketing Dagen / De E-commerce Dagen weet ik, niet geheel toevallig, dat hun zoekmachinemarketingbureau een ‘like ons op facebook en …’-actie hebben lopen. Met de aanpassing van het algoritme zou dit wel eens een gouden zet kunnen zijn. Met een dergelijke actie is er een duidelijke potentie om te klimmen in de ranking van Google en dus meer omzet te halen. Juist binnen het MKB zou via social media wel eens het verschil kunnen worden gemaakt, gezien het feit dat het MKB op “een gebrekkige manier omgaat met de spectaculaire mogelijkheden”, aldus BCG. Een succesvol social media-kanaal zou in dit geval wel eens doorslaggevend kunnen zijn voor de resultaten van Google en daarmee het (online) succes.

         

The following two tabs change content below.

3 gedachten over “Tweet van de Week: Social Media Club 013

  1. Een logische ontwikkeling dat social media een grotere rol gaat spelen bij het bepalen van de positie in Google. Dit zal positieve invloeden hebben wat betreft de relevantie van de zoekresultaten voor de gebruiker, want valsspelen wordt moeilijker. Echter denk ik persoonlijk niet dat social media echt het verschil gaat maken. Er zijn namelijk nog diverse andere zaken die belangrijker zijn dan het actief zijn op social media. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het hebben van een site die door de bot van Google op een goede manier bezocht kan worden en linkbuilding. Met alleen actief zijn op social media ga je het dus niet redden.

  2. @Ruben en @Tweedehands: wellicht ben ik dan onduidelijk geweest. Ik bedoel dat het feit dat een ondernemer social media-kanalen gebruikt wel eens het verschil zou kunnen maken met de rest. Gezien het feit dat bijna iedereen probeert de zoekmachine resultaten te optimaliseren, maar nog niet iedereen social media-kanalen benut en gebruikt. De ondernemers die dat wel doen of gaan doen, zouden hiermee net dat beetje extra kunnen krijgen om hoger te stijgen dan de ondernemers die dit aspect van SEO achterwege laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.